3 °C Budapest

Olyan történik a héten, amire évek óta vártak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2015. január 26. 18:09

Fontos hét kezdődött a devizahitelesek életében: február 1-jén, vagyis vasárnap lesz az elszámolás és a forintosítás fordulónapja, és hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is. A részletes tájékoztatást március-április folyamán küldik ki a bankok postai levélben, az első, teljesen új törlesztőrészletet pedig májustól kell fizetni.

1. Elszámolás

Bár egyelőre valószínűleg nem sokat fognak érzékelni belőle a devizahitelesek, február 1-jei hatállyal kamatostul elszámolják nekik a tisztességtelen szerződési feltételek (árfolyamrés és egyoldalú kamatemelések) miatti többletfizetésüket a bankok. A meglévő szerződések esetében a tartozás csökken, a lezárt szerződéssel rendelkezők pedig átutalással kapják meg a pénzt.

2. Forintosítás

Szintén február 1-jei fordulónappal kerül sor a devizaalapú jelzáloghitelek és lakáslízing konstrukciók forintosítására 256,5 forintos frank- és 309,0 forintos euróárfolyamon. Mivel a többi hitelt nem forintosítják, az autóhitelesek például továbbra is ki lesznek téve az árfolyamkockázatoknak.

3. Fair banki törvény

Bár ez kezdetben még alig lesz érzékelhető, ez a törvény határozza meg, hogy később milyen mértékben és irányban változtathatják meg lakossági kamataikat a bankok. Mivel a forintosított devizahitelek 3 havi BUBOR-hoz kötött referencia-kamatozású hitelek lesznek, ezek kamatszintjét az MNB által szigorúan ellenőrzött kamatfelár-változtatási mutató határozza meg.

Tájékoztatás

Bár a fenti három esemény fordulónapja február 1-je, a bankoknak csak március 31-éig kell belső elszámolásaikban érvényesíteniük ezeket a változásokat. A devizahitelesek tájékoztatására - a lenti kivételekkel - március-április folyamán fog sor kerülni tértivevényes postai levélben. Ebben lesznek benne többek között a panasztételi lehetőségek is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hol az új törlesztőrészlet?

Mindez a törlesztőrészleten februártól még nem feltétlenül fog látszódni, a törvény értelmében ugyanis májustól kell fizetni az új törlesztőrészletet. Február és május között emiatt sok devizahitelesnél túlfizetés keletkezik, amelyet kötelesek a bankok májusig jóváírni az ügyfeleknek.

Önszorgalom a bankoknál

A forintosításra kerülő hitelek esetében már januárban is az említett, előre rögzített árfolyamon történt a törlesztés. Tapasztalataink szerint vannak azonban olyan bankok, amelyek további változtatásokat hajtottak végre már januárban: helyreállították például a devizahitel eredeti, "fair" kamatszintjét, így már ekkor jelentősen csökkent az ügyfél törlesztőrészlete. Lesznek olyan bankok is, amelyek már márciusban vagy áprilisban az elszámolással csökkentett tartozás alapján számolják ki a törlesztőrészletet, vagyis nem náluk nem feltétlenül kell várni a májusi csökkenésig.

Lehetnek kivételek

Májustól azonban már minden devizahiteles az elszámolással csökkentett tartozás alapján és a forintosítási, valamint fair banki törvény alapján meghatározott új (jellemzően a mostaninál alacsonyabb) kamattal fog törleszteni. Kivételt jelenthetnek azok az ügyfelek, amelyeknek a bankja még perel a tisztességesség megállapításáért, ekkor ugyanis csak a per lezárultát követő 60 napon belül kell végrehajtani a változtatásokat. Borítékolható, hogy nem sok ilyen bank lesz, hiszen például a nagybankok nagy részénél már lezárult a per.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 11:28
A dokumentumfilm már két fesztiválon is elismerésben részesült.
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?