Az árfolyamgátasok járhatnak pórul a devizahiteles csomaggal?

Pénzcentrum
2014. szeptember 14. 09:33

Eddig átlagosan 244 ezer forintnyi törlesztőrészlet megfizetésétől mentesültek az árfolyamgátasok. A tegnap benyújtott devizahiteles törvényjavaslat alapján nekik nem jár most annyi vissza, mint másoknak: a tisztességtelenségek miatt nekik járó összegből levonják a már elengedett összeg felét, vagyis átlagosan 122 ezer forintot. Ennyivel kevesebbet kaphatnak tehát vissza az elszámolások során annál, mintha nem léptek volna be az árfolyamgátba. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ők már kaptak segítséget a bankjuktól, és összességében még így is megérte árfolyamgátasnak lenni.

Bár továbbra is vonzó lehetőség az árfolyamgát, hiszen mentesül az ügyfél az árfolyamkockázat alól, ráadásul (frankhitel esetében)

közel 30%-kal alacsonyabb a jelenlegi törlesztőrészlet, mint az árfolyamgát nélkül lenne,

a friss devizahiteles törvényjavaslat értelmében már csökken a relatív előnyük a nem árfolyamgátasokhoz képest. A javaslat ugyanis kimondja:

az árfolyamgátasoknak (a tisztességtelenségek miatt) visszajáró összeget csökkenteni kell az eddig mentesített összeg felével.

Ami a végtörlesztőket illeti, náluk is van ilyen csökkentő tétel, mégpedig a végtörlesztésnél alkalmazott árfolyamkedvezmény összege - értelmezik a törvényjavaslatot forrásaink (korrekció cikkünk első változatához képest!)

Így a végtörlesztők csak akkor kapnak pénzt, ha a tisztességtelenségek elszámolása miatt nekik járó összeg nagyobb, mint a végtörlesztésnél igénybe vett árfolyamkedvezmény.

Ez a végtörlesztők kis részénél lehet csak így, tehát a végtörlesztők nagy része most nem kap vissza plusz pénzt. Ráadásul jövő márciusban kérvényezniük kell az elszámolást a bankjuknál a végtörlesztőknek (10 ezer forintért, amit aztán visszafizetnek nekik, ha "igazuk lesz".)

Míg a végtörlesztést annak idején (2011-2012) 170 ezren vették igénybe, az árfolyamgátasok jelenleg az MNB friss (július végére vonatkozó) adatai alapján 173 ezren vannak.

Eddig összesen 42,2 milliárd forint törlesztőrészlet megfizetésétől (rögzített árfolyam feletti kamatrész) mentesültek az árfolyamgátasok, ami szerződésenként 244 ezer forintot jelent. Ha jól értelmezzük a tisztességtelenségek elszámolásáról pénteken benyújtott törvényjavaslatot, átlagosan 122 ezer forinttal kevesebbet kapnak vissza az árfolyamgátasok annál, mintha nem léptek volna be az árfolyamgátba. A nettó egyenleg így is 122 ezer forint, vagyis ennyivel így is jobban jártak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?