Az árfolyamgátasok járhatnak pórul a devizahiteles csomaggal?

Az árfolyamgátasok járhatnak pórul a devizahiteles csomaggal?

Pénzcentrum
2014. szeptember 14. 09:33

Eddig átlagosan 244 ezer forintnyi törlesztőrészlet megfizetésétől mentesültek az árfolyamgátasok. A tegnap benyújtott devizahiteles törvényjavaslat alapján nekik nem jár most annyi vissza, mint másoknak: a tisztességtelenségek miatt nekik járó összegből levonják a már elengedett összeg felét, vagyis átlagosan 122 ezer forintot. Ennyivel kevesebbet kaphatnak tehát vissza az elszámolások során annál, mintha nem léptek volna be az árfolyamgátba. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ők már kaptak segítséget a bankjuktól, és összességében még így is megérte árfolyamgátasnak lenni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár továbbra is vonzó lehetőség az árfolyamgát, hiszen mentesül az ügyfél az árfolyamkockázat alól, ráadásul (frankhitel esetében)

közel 30%-kal alacsonyabb a jelenlegi törlesztőrészlet, mint az árfolyamgát nélkül lenne,

a friss devizahiteles törvényjavaslat értelmében már csökken a relatív előnyük a nem árfolyamgátasokhoz képest. A javaslat ugyanis kimondja:

az árfolyamgátasoknak (a tisztességtelenségek miatt) visszajáró összeget csökkenteni kell az eddig mentesített összeg felével.

Ami a végtörlesztőket illeti, náluk is van ilyen csökkentő tétel, mégpedig a végtörlesztésnél alkalmazott árfolyamkedvezmény összege - értelmezik a törvényjavaslatot forrásaink (korrekció cikkünk első változatához képest!)

Így a végtörlesztők csak akkor kapnak pénzt, ha a tisztességtelenségek elszámolása miatt nekik járó összeg nagyobb, mint a végtörlesztésnél igénybe vett árfolyamkedvezmény.

Ez a végtörlesztők kis részénél lehet csak így, tehát a végtörlesztők nagy része most nem kap vissza plusz pénzt. Ráadásul jövő márciusban kérvényezniük kell az elszámolást a bankjuknál a végtörlesztőknek (10 ezer forintért, amit aztán visszafizetnek nekik, ha "igazuk lesz".)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Míg a végtörlesztést annak idején (2011-2012) 170 ezren vették igénybe, az árfolyamgátasok jelenleg az MNB friss (július végére vonatkozó) adatai alapján 173 ezren vannak.

Eddig összesen 42,2 milliárd forint törlesztőrészlet megfizetésétől (rögzített árfolyam feletti kamatrész) mentesültek az árfolyamgátasok, ami szerződésenként 244 ezer forintot jelent. Ha jól értelmezzük a tisztességtelenségek elszámolásáról pénteken benyújtott törvényjavaslatot, átlagosan 122 ezer forinttal kevesebbet kapnak vissza az árfolyamgátasok annál, mintha nem léptek volna be az árfolyamgátba. A nettó egyenleg így is 122 ezer forint, vagyis ennyivel így is jobban jártak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?