23 °C Budapest

Várniuk kell a devizahiteleseknek a Kúria átfogó döntésére

Pénzcentrum
2014. június 3. 12:43

A korábban jelzett őszi időpont helyett június 16-án hoz döntést a Kúria a devizahitelekről jogegységi határozat formájában - jelentették ma be.

Gyorshír! Itt az ítélet a devizahiteles ügyben! - KATTINTS!

Június 16-ára hívja össze a Kúria elnöke a Polgári Kollégiumot mint jogegységi tanácsot a decemberi jogegységi határozatból kimaradt pontok tisztázására - jelentették ma be a Kúria épületében. Négy pontról van szó:
1. A devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e amiatt, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli. (Más okok miatt nem érvénytelen - dőlt el decemberben).
2. Az árfolyamkockázattal kapcsolatban a bankok által adott téves tájékoztatás okozhat-e tisztességtelenséget, vagyis semmisségi okot?
3. Az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tevő szerződési feltételek milyen körülmények között felelnek meg az átláthatóság követelményének?
4. Az árfolyamrés tisztességtelen szerződési feltétele-e? A Kúria egyedi tanácsa erről most úgy döntött, hogy az.

Magyarázó jellegű sajtótájékoztatót tartott a Kúria mai devizahiteles döntéséről. Ezen elhangzott:

Az uniós és a magyar jogot egyaránt figyelembe vették a döntés során. Kiemelték: az adott ügyben meghozott, nem általános döntésről van most szó. Az EU fogyasztóvédelmi irányelve sok olyan megállapítást tesz, amivel kapcsolatban a Kúria az Európai Bíróság értelmezését kérte, többek között azt, mikor vizsgálható az egyes szerződéses feltételek tisztességtelensége.

A tisztességtelenség vizsgálata akkor lett volna kizárható, ha a szerződés elsődleges tárgya vagy a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányának meghatározása körébe esett volna az árfolyamrés, és egyébként a feltétel világos és érthető lett volna. A Kúria szerint amikor egy törlesztőrészlet-elszámolás történik, akkor nem történik olyan szolgáltatás a bank részéről, amit átváltásnak nevezhetünk, így érte díjazást sem lehet felszámítani. A tisztességtelenség megítélésében mindegy, miként vélekedett annak idején a társadalom ezekről a hitelszerződésekről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábban jelzett őszi időpont helyett június 16-án hoz döntést a Kúria a devizahitelekről jogegységi határozat formájában - jelentették ma be.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44