Nincs igazolható jövedelmed? Így bukhatod el a hiteledet

Pénzcentrum
2014. május 22. 12:01

Jelentősen módosíthatja a hitelfelvételre vonatkozó szabályokat az MNB - hangzott el a jegybank mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az új előírások szerint a jövőben a jövedelemhez köthetik a törlesztőrészletet, és szabályozhatják a hitelfedezeti értéket is. Így az illegálisan befolyó jövedelem már nem lesz beszámítható a hitel felvételekor. De vajon mi lesz a hitelkártyákkal, gyorskölcsönökkel, áruhitelekkel?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai bejelentése szerint hamarosan új hitelezési szabályokat vezethetnek be Magyarországon. Ezek egybeesnek Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatójának megszólalásával, amit kedden hallhattunk a Portfolio "Hitelezés 2014" konferenciáján, tehát a:

  • jövedelemarányos törlesztőrészletet (PTI) és a
  • hitelfedezeti értéket (LTV) fogják szabályozni.

Ezek mértékéről és a bevezetés időpontjáról még nincs információnk, de azt érdemes hozzátenni a bejelentéshez, hogy most is vannak érvényes szabályok a fentiekre, most viszont várható, hogy az MNB egységesíti és kiterjeszti ezeket.

Mit jelent ennek a két szabálynak a bevezetése?

A jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályának bevezetése azt jelenti, hogy ezentúl csak az kaphasson hitelt, akinek az igazolható jövedelme elegendő ahhoz, hogy vissza tudja fizetni a hitelét. Lényeges, hogy a magánszemély, vagy a háztartás jövedelmi helyzetét kell vizsgálni, és figyelembe kell venni az összes ismert hiteltartozást. Ez a szabály elsősorban az ügyfelet védi, aki a kölcsönt felveszi, ugyanakkor az illegális jövedelmeket nem lehet beszámítani a hitel felvételekor. A jövőben nem elegendő a banki igazolás, hanem munkáltatónak kell kiállítania a szükséges dokumentumokat.

A hitelfedezeti arány szabálya megszabja, hogy mekkora önerőre van szükség a hitel felvételéhez. Ilyen szabályozás a lakáshitelek esetében már most is érvényben van, azonban ezt a jegybank kiterjesztheti más hiteltípusokra és akár a lakáshitelek esetén is bevezethet eltérő szabályozást. Ez a szabály elsősorban a pénzintézeteket védi, azonban abban is segíthet, hogy a hitelfelvevők ne nyújtózkodjanak tovább, mint ameddig a takarójuk ér.


Milyen hiteleket érint a változás?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben rendszeres jövedelem érkezik a folyószámlára, akkor jelenleg nem minden esetben van szükség jövedelemigazolásra. Ilyen termékek lehetnek egyes hitelkártyák, áruhitelek, vagy éppen gyorskölcsönök. Ezen változtathat az új szabályozás, aminek köszönhetően az illegálisan befolyó jövedelem már nem lesz beszámítható a hitel felvételekor. Eddig ugyanis a kölcsön igénylésekor a folyósító pénzintézet elfogadta a számlavezető bank által kiadott igazolást, viszont az új szabály esetén kizárólag a munkáltatói igazolás lesz elfogadható. Várhatóan ezek a módosítások lesznek érvényesek a lakáscélú és szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelekre, és a személyi kölcsönökre egyaránt, de fontos, hogy a jövedelemarány mértékét még nem ismerjük.

Az élő hitelkártya-szerződéseket várhatóan nem fogja érinteni a változás, azonban az új kártyák igénylését valószínűleg jövedelemigazoláshoz kötik ezentúl.

Érdemes kiemelni a lakáshiteleket, mivel ezeknél már eddig is volt érvényes szabályozás, miszerint legalább 20 százalékos önerőre van szükségünk, ha lakást vásárolunk és hitelt veszünk fel. Ezt a szabályt két módszerrel lehet megkerülni, az egyik, ha személyi hitelt veszünk fel egy másik pénzintézetnél, a másik, ha pótfedezetet vonunk be a szerződésbe, ezekről bővebben ITT olvashatsz.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem