Nincs igazolható jövedelmed? Így bukhatod el a hiteledet

Pénzcentrum
2014. május 22. 12:01

Jelentősen módosíthatja a hitelfelvételre vonatkozó szabályokat az MNB - hangzott el a jegybank mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az új előírások szerint a jövőben a jövedelemhez köthetik a törlesztőrészletet, és szabályozhatják a hitelfedezeti értéket is. Így az illegálisan befolyó jövedelem már nem lesz beszámítható a hitel felvételekor. De vajon mi lesz a hitelkártyákkal, gyorskölcsönökkel, áruhitelekkel?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai bejelentése szerint hamarosan új hitelezési szabályokat vezethetnek be Magyarországon. Ezek egybeesnek Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatójának megszólalásával, amit kedden hallhattunk a Portfolio "Hitelezés 2014" konferenciáján, tehát a:

  • jövedelemarányos törlesztőrészletet (PTI) és a
  • hitelfedezeti értéket (LTV) fogják szabályozni.

Ezek mértékéről és a bevezetés időpontjáról még nincs információnk, de azt érdemes hozzátenni a bejelentéshez, hogy most is vannak érvényes szabályok a fentiekre, most viszont várható, hogy az MNB egységesíti és kiterjeszti ezeket.

Mit jelent ennek a két szabálynak a bevezetése?

A jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályának bevezetése azt jelenti, hogy ezentúl csak az kaphasson hitelt, akinek az igazolható jövedelme elegendő ahhoz, hogy vissza tudja fizetni a hitelét. Lényeges, hogy a magánszemély, vagy a háztartás jövedelmi helyzetét kell vizsgálni, és figyelembe kell venni az összes ismert hiteltartozást. Ez a szabály elsősorban az ügyfelet védi, aki a kölcsönt felveszi, ugyanakkor az illegális jövedelmeket nem lehet beszámítani a hitel felvételekor. A jövőben nem elegendő a banki igazolás, hanem munkáltatónak kell kiállítania a szükséges dokumentumokat.

A hitelfedezeti arány szabálya megszabja, hogy mekkora önerőre van szükség a hitel felvételéhez. Ilyen szabályozás a lakáshitelek esetében már most is érvényben van, azonban ezt a jegybank kiterjesztheti más hiteltípusokra és akár a lakáshitelek esetén is bevezethet eltérő szabályozást. Ez a szabály elsősorban a pénzintézeteket védi, azonban abban is segíthet, hogy a hitelfelvevők ne nyújtózkodjanak tovább, mint ameddig a takarójuk ér.


Milyen hiteleket érint a változás?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben rendszeres jövedelem érkezik a folyószámlára, akkor jelenleg nem minden esetben van szükség jövedelemigazolásra. Ilyen termékek lehetnek egyes hitelkártyák, áruhitelek, vagy éppen gyorskölcsönök. Ezen változtathat az új szabályozás, aminek köszönhetően az illegálisan befolyó jövedelem már nem lesz beszámítható a hitel felvételekor. Eddig ugyanis a kölcsön igénylésekor a folyósító pénzintézet elfogadta a számlavezető bank által kiadott igazolást, viszont az új szabály esetén kizárólag a munkáltatói igazolás lesz elfogadható. Várhatóan ezek a módosítások lesznek érvényesek a lakáscélú és szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelekre, és a személyi kölcsönökre egyaránt, de fontos, hogy a jövedelemarány mértékét még nem ismerjük.

Az élő hitelkártya-szerződéseket várhatóan nem fogja érinteni a változás, azonban az új kártyák igénylését valószínűleg jövedelemigazoláshoz kötik ezentúl.

Érdemes kiemelni a lakáshiteleket, mivel ezeknél már eddig is volt érvényes szabályozás, miszerint legalább 20 százalékos önerőre van szükségünk, ha lakást vásárolunk és hitelt veszünk fel. Ezt a szabályt két módszerrel lehet megkerülni, az egyik, ha személyi hitelt veszünk fel egy másik pénzintézetnél, a másik, ha pótfedezetet vonunk be a szerződésbe, ezekről bővebben ITT olvashatsz.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:21
Hatvannyolc éves korában meghalt Várhelyi András magyar újságíró, költ, író, országgylési képvisel.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?