16 °C Budapest

A magyar devizahiteles drámája: Ausztriában kér menedékjogot

Pénzcentrum
2014. május 20. 13:32

Devizahitele miatt kér menedékjogot Ausztriában egy 56 éves makói nő.

Devizahitele miatt ellehetetlenült a megélhetése a makói Bodó Lászlónénak, ezért végső kétségbeesésében most megpróbál menedékjogot kérni Ausztriában - írja a délmagyar.hu.

A rokkantnyugdíjas devizahitel-kálváriája 5 esztendeje kezdődött, amikor az osztrák határ közelében, a Vas megyei Káldon megvett egy egykori gyárépületben kialakított házat.

Bár a hitel felvételekor úgy gondolta, az ő, illetve férje közös, összesen 150 ezer forintos jövedelméből vissza tudják majd fizetni a kölcsönt, a havi törlesztés megugrott, 30 ezerről közel 100 ezerre nőtt, a tartozás pedig 5 évi törlesztés után 12 milliósra. Közben Bodóné férje idősotthonba vonult, így az ő nyugdíjára már nem számíthat. Most ott tart, hogy a 32 ezer forintos rokkantnyugdíját lényegében teljes egészében a banknak fizeti, megélhetése ellehetetlenült.

Végső kétségbeesésében a kérdéses ingatlant megpróbálta felajánlani a Nemzeti Eszközkezelőnek, de ezt is csak a hitelező pénzintézet hozzájárulásával, azon keresztül lehet megtenni - a bankban pedig azt mondták neki, az ügyintézésre jogszabályban megszabott 30 napos határidő ugyan lejárt, de legyen türelemmel, sokan várnak hasonló kérelem elbírálására.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bodóné a gyógyszereit most úgy tudja kiváltani, hogy jó szándékú orvosa maga veszi meg neki. Azt mondja, arra készül, hogy menedékjogot kérjen Ausztriában.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?