14 °C Budapest

Így váltsd át olcsóbbra a lakáshiteledet

Pénzcentrum
2014. április 23. 14:33

Százezer forintnál is többet spórolhatnak meg évente azok, akik meglévő jelzáloghitelüket kedvezőbb kamatozású forinthitelre tudják cserélni. Egyre több bank igyekszik is kihasználni a forinthitelek alacsony kamatszintjét arra, hogy más bankok ügyfeleit átcsábítsa. Tavaly még alacsony lángon égett ez a piac, a tartósan alacsony kamatszint azonban egyre fontosabbá teszi a hitelkiváltásokat a lakossági hitelpiacon. Értékes ügyfelek ezreit veszíthetik el így idén egyes bankok.

Mivel a már folyósított forinthitelek nagy része kamattámogatott vagy referenciakamatozású, elsősorban nem ezeknél érdekes a hitelkiváltás lehetősége. Nagyobb tömegben inkább azok a devizahitelesek gondolkodhatnak el ezen, akik

  • nem számítanak érdemi vagy tartós forinterősödésre, viszont
  • tartósan alacsony forint-kamatszintet várnak, illetve
  • valamiért nem léptek be az árfolyamgátba (ide tartozik a többség).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai ugyanis azt mutatják, hogy ma az újonnan felvehető forintalapú lakáshitelek átlagos kamatszintje alacsonyabb, mint az euróhiteleké, emellett egyre több az alacsony (akár 5-6 százalékos) kamatozású felvehető forinthitel, miközben a frankhitelek egy részének kamatszintje efölött tartózkodik.

Persze nem a mostani, 250 forint körüli frankárfolyam a legalkalmasabb a devizahitel kiváltására, hiszen ezzel lemond az ügyfél az árfolyamcsökkenésből fakadó tartozás- és törlesztőrészlet-csökkenés lehetőségéről. 200 vagy éppen 230 forintos frankárfolyam mellett természetesen szerencsésebb lenne a kiváltás mellett dönteni, de akik nem számítanak ezen árfolyamszintek visszatértére, jelentős megtakarítási lehetőséget láthatnak a kiváltásban.

Példánkban egy 5 millió forintos fennálló összegű hitelt vált ki az ügyfél úgy, hogy a mostani 8%-os kamatszintje (pontosabban rendszeres költség szintje) 6%-ra csökken. 10 éves hátralévő futamidő mellett ez évi 62 ezer, 20 éves mellett évi 72 ezer forintos megtakarítást is hozhat (a jelenlegi árfolyam- és kamatszintek és ingyenes hitelkiváltási lehetőség mellett), ráadásul mentesül az ügyfél az árfolyamkockázatoktól. Amennyiben frankhiteles ügyfélről van szó, 10 éves futamidő mellett 229, illetve 20 éves futamidő mellett 214 forintos "árfolyamrögzítésnek" felel meg a fenti hitelkiváltás. Igaz, a kamatkockázat a forinthitel esetében is valószínűleg fennmarad. Nagyobb hitelösszeg, illetve kamatelőny esetén bőven 100 ezer forint fölé is kúszhat az éves megtakarítás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20