Orbán találkozik Csányival ma este: miről fognak beszélni?

Pénzcentrum
2013. november 8. 10:05

A mostani húsáfa-csökkentés a munkahelyvédelmi akcióterv része, nem a rezsicsökkentés része, nem szociális szempontok alapján döntött a kormány - fejtette ki a közrádióban a miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy ma este találkozik az OTP elnökével. A következő évekre pedig fantasztikus éveket ígért, kormányon maradásuk esetén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A húsáfa csökkentéséről

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorban a miniszterelnök elismerte, hogy az elmúlt időszakban felgyorsultak az események, ez a költségvetés elfogadása miatt van így.

Hozzátette: a sertéstenyésztők megsegítését célozza az intézkedés, a termelésben dolgozók megvédéséről beszélünk, talán az árak is csökkennek. Az áfacsökkentés oka, hogy a magyar gazdák versenyhátrányba kerültek a feketekereskedelem és az olcsó import miatt. A mostani áfacsökkentés igazságot tesz - magyarázta Orbán Viktor.

Ha a sertéshús áfáját a pulton is csökkenteni tudjuk, akkor csökkenhetnek az árak - vetítette előre a kormányfő, aki szintén azt nyilatkozta, hogy ez csak a kezdeti lépés az áfacsökkentés tekintetében. Más intézkedésekre is szükség van, de majd csak az első lépés hatásainak megvizsgálása után - fűzte hozzá.

Találkozik Csányival

Fantasztikus évek várnak ránk, ha bizalmat kapunk a következő évekre is - mondta. Szerinte most Magyarország a saját lábán áll és független, van annyi pénze, hogy új intézkedéseket hozzon, mint például a húsáfa csökkentése vagy a gyed extra.

Azt is elárulta, hogy a takarékossági világnap alkalmából elmegy az Operában rendezett estre, ahol találkozni fog az OTP elnökével. Itt nem fogjuk elkerülni a devizahitelek ügyét - fogalmazott.

Ezt megelőzően arról beszélt: a kormány úgy vélte, hogy meg kell tenni néhány intézkedést a devizahitelesek érdekében, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet. Ezt szolgálja az árfolyamgát kiterjesztése és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy van egy körülmény, ami mellett a kormány nem mehet el: egymásnak ellentmondó bírói ítéletek születtek a devizahitelek ügyében. A bíróság felülírja a kormány döntéseit - húzta alá Orbán, megemlítve, hogy ezért kell megvárnia a kormánynak a Kúria álláspontját. Arra bírjuk a Kúriát, hogy hozzon jogegységi döntést - tette hozzá jogegységi eljárást sürgetve.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?