Itt az újabb hitelmutyi: százmilliókat kaszáltak a trükkel

Pénzcentrum
2012. október 8. 19:31

Egy bűnszervezet több százmillió forint kárt okozott egy kiskunfélegyházi takarékszövetkezetnek úgy, hogy gazdasági társaságokat hoztak létre és a hitelfelvételek során megtévesztették a pénzintézetet; a 21 vádlott ellen indított büntetőper hétfőn folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vádirat szerint a pénzintézet 2005 második felétől az elsőrendű vádlottnak és társainak érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak - az elsőrendű vádlott közbenjárására - hitelt nyújtott. A vádlottak a hitelek felvétele során a pénzintézetet a felek tényleges anyagi helyzetével, tevékenységével és fizetőképességével kapcsolatban tévedésbe ejtették, a kölcsönök jelentős részét nem teljesítették.

A vádlottak hiteligénylésekhez benyújtott dokumentumai nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazták, az úgynevezett faktorszerződések alapján értékesített követelésről kiállított számlák pedig nem a valós szolgáltatást, illetve termékértékesítést takarták. (A faktorálás lényegét tekintve követeléseladás, illetve -vásárlás.)

A vádlottak a faktorszerződések alapján fennálló kötelezettségeket mindig az újabb faktorok alapján folyósított összegekből fedezték, és 2005-2007-ben egy egész faktorrendszert alakítottak ki, amelynek során újabb és újabb fiktív, faktorálható követelést igazoltak a takarékszövetkezettel szemben. Az újabb szerződéseknek azonban kizárólag az volt a céljuk, hogy a vádlottak a korábbi faktorálásból eredő törlesztési kötelezettségeket teljesíteni tudják, és így azt a látszatot keltsék, hogy jól működő gazdasági társaságok nevében járnak el.

A Kiskunfélegyházi Takarékszövetkezet a nagy számú faktorszerződéshez biztosított hitel mellett további 32 millió forint forgóeszközhitelt és 32 millió forint beruházási hitelt is folyósított az elsőrendű vádlott irányítása alatt álló gazdasági társaság részére, valamint 300 millió forint hitelt nyújtott egy wellnesshotel építéséhez, továbbá 68 millió forint hitelt a szálloda üzemeltetéséhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vádhatóság szerint az elsőrendű vádlott a cselekmények elkövetésére bűnszervezetet hozott létre, mert a gazdasági társaságokat az általa beszervezett emberek hozták létre, akik a pénzintézeteket megtévesztették a hitelek felvétele érdekében. A pénzintézet által az ügyben szereplő gazdasági társaságokhoz kihelyezett hitelek összegének legnagyobb része nem térült meg. Ítélet a jövő évben várható.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06