1 °C Budapest

Itt az újabb hitelmutyi: százmilliókat kaszáltak a trükkel

Pénzcentrum
2012. október 8. 19:31

Egy bűnszervezet több százmillió forint kárt okozott egy kiskunfélegyházi takarékszövetkezetnek úgy, hogy gazdasági társaságokat hoztak létre és a hitelfelvételek során megtévesztették a pénzintézetet; a 21 vádlott ellen indított büntetőper hétfőn folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken.

A vádirat szerint a pénzintézet 2005 második felétől az elsőrendű vádlottnak és társainak érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak - az elsőrendű vádlott közbenjárására - hitelt nyújtott. A vádlottak a hitelek felvétele során a pénzintézetet a felek tényleges anyagi helyzetével, tevékenységével és fizetőképességével kapcsolatban tévedésbe ejtették, a kölcsönök jelentős részét nem teljesítették.

A vádlottak hiteligénylésekhez benyújtott dokumentumai nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazták, az úgynevezett faktorszerződések alapján értékesített követelésről kiállított számlák pedig nem a valós szolgáltatást, illetve termékértékesítést takarták. (A faktorálás lényegét tekintve követeléseladás, illetve -vásárlás.)

A vádlottak a faktorszerződések alapján fennálló kötelezettségeket mindig az újabb faktorok alapján folyósított összegekből fedezték, és 2005-2007-ben egy egész faktorrendszert alakítottak ki, amelynek során újabb és újabb fiktív, faktorálható követelést igazoltak a takarékszövetkezettel szemben. Az újabb szerződéseknek azonban kizárólag az volt a céljuk, hogy a vádlottak a korábbi faktorálásból eredő törlesztési kötelezettségeket teljesíteni tudják, és így azt a látszatot keltsék, hogy jól működő gazdasági társaságok nevében járnak el.

A Kiskunfélegyházi Takarékszövetkezet a nagy számú faktorszerződéshez biztosított hitel mellett további 32 millió forint forgóeszközhitelt és 32 millió forint beruházási hitelt is folyósított az elsőrendű vádlott irányítása alatt álló gazdasági társaság részére, valamint 300 millió forint hitelt nyújtott egy wellnesshotel építéséhez, továbbá 68 millió forint hitelt a szálloda üzemeltetéséhez.

A vádhatóság szerint az elsőrendű vádlott a cselekmények elkövetésére bűnszervezetet hozott létre, mert a gazdasági társaságokat az általa beszervezett emberek hozták létre, akik a pénzintézeteket megtévesztették a hitelek felvétele érdekében. A pénzintézet által az ügyben szereplő gazdasági társaságokhoz kihelyezett hitelek összegének legnagyobb része nem térült meg. Ítélet a jövő évben várható.

 

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?