Adócsalók lehetnek a kisadózók? Rajtuk a bizonyítás terhe

Pénzcentrum
2012. szeptember 24. 11:22

Sajátos jogi megoldást talált ki a Nemzetgazdasági Minisztérium annak megakadályozására, hogy a munkáltatók tömegesen szüntessék meg a munkaviszonyos foglalkoztatást, helyette kisadózóként dolgoztassák alkalmazottaikat. Az adóhatóság mindaddig azt vélelmezi, hogy a kisadózóval 1 millió forintnál nagyobb összegben szerződő valójában munkaviszonyt leplez, amíg annak az ellenkezője nem bizonyosodik be - derül ki a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényjavaslathoz benyújtott költségvetési és számvevőszéki bizottsági módosító indítványból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint arra a Pénzcentrum.hujúlius közepén írt cikkében felhívta a figyelmet, eredeti formájában a munkaviszonyos foglalkoztatás megszüntetésére sarkallhatná a munkáltatókat az új adózási lehetőség, a kisadózó vállalkozások tételes adója. Ennek megakadályozására azt a megoldást találta ki az NGM, hogy a kisadózók számláinak ellenértékét ne lehessen költségként elszámolni. Egyes adószakértők emiatt kérdésesnek ítélték meg az új adónem sikerét, mivel úgy vélték, hogy a vállalkozásoknak nem éri majd meg kisadózókkal szerződni, vagy az árakat, díjakat legalább 10 százalékkal alacsonyabban érdemes meghatározni.

Angyal József okleveles adószakértő számításai azonban feketén-fehéren igazolták, hogy a számla elszámolhatóságának korlátozása miatti 10 százalékos árcsökkentés mellett is mindkét félnek megérte volna felmondani a munkaviszonyos szerződéseket, és kisadózó vállalkozóként "visszafoglalkoztatni" a dolgozókat.

Számítások korábbi cikkünkben: Így trükközhetsz az új kisadóval - ki nevet a végén?

Ennek kiküszöbölésére jócskán átírta a nemzetgazdasági tárca az eredeti törvényjavaslatot, amelyet az Országgyűlés költségvetési és számvevőszéki bizottságán keresztül terjesztett be. A módosító javaslatcsomagról mai ülésén szavaz a parlament.

A beterjesztett indítvány szerint megszűnik az a korlát, hogy nem lehetne elszámolni a kisadózó vállalkozások által kibocsátott számla értékét. Ellenben a kisadózóval szerződőknek adatot kell majd szolgáltatniuk az adóhatóság részére minden kisadózóról, akinek a részére az adott évben 1 millió forintnál nagyobb összeget fizettek ki. Nyilatkozni kell a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról, a részére az adott évben juttatott összegről, illetve termékértékesítés esetén annak tényéről, szolgáltatásnyújtás esetén pedig a szolgáltatás TESZOR számáról. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a tételes adót fizető vállalkozások ne állítsanak ki fiktív számlákat, melyek a kisadózó vállalkozások számára pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményeznek, de a számlát befogadó társaság adóalapját eltüntetik.

A módosító indítvány szerint kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.

A feketeleves viszont csak ezután következik. A javaslat szerint az adóhatóság az ellenőrzés során azt vélelmezi - az ellenkező bizonyításáig -, hogy a kisadózó és a vele szerződő partnere között munkaviszony jött létre. Az indoklás szerint ez azt jelenti, hogy ha a kisadózó vállalkozás ugyanazon adóalany számára éves szinten együttesen 1 millió forintnál nagyobb összegben állít ki számlát, akkor nem az adóhatóságnak, hanem a kisadózónak kell bizonyítania, hogy nem színlelt szerződésről van szó.

A színlelt szerződésre vonatkozó vélelem akkor dől meg, ha a javaslatban felsorolt hat körülmény közül egynél több (vagyis minimum kettő - a szerk.) megvalósul. A módosítás szerint a következő körülmények a mérvadóak:

- a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
- a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;
- az adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
- a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
- a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
- a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

Angyal József jogilag aggályosnak tartja, hogy a törvény kvázi potenciális adócsalóként állítja be a kisadózókat, illetve a velük szerződőket, és az adóhatóságról a vállalkozókra száll át a bizonyítás terhe, miszerint nem vettek részt adócsalásban. Az adószakértő szerint a kisadózóknak a szerződésükben a javaslatban felsoroltak közül legalább két feltételt rögzíteniük kell, amely szerint azt nem lehet munkaviszonynak minősíteni. Vagyis például le kell szögezni, hogy a kisadózó a tevékenységét nem kizárólag személyesen végezheti, saját telephelyén, saját eszközeivel dolgozik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?