6 °C Budapest

Adócsalók lehetnek a kisadózók? Rajtuk a bizonyítás terhe

Pénzcentrum
2012. szeptember 24. 11:22

Sajátos jogi megoldást talált ki a Nemzetgazdasági Minisztérium annak megakadályozására, hogy a munkáltatók tömegesen szüntessék meg a munkaviszonyos foglalkoztatást, helyette kisadózóként dolgoztassák alkalmazottaikat. Az adóhatóság mindaddig azt vélelmezi, hogy a kisadózóval 1 millió forintnál nagyobb összegben szerződő valójában munkaviszonyt leplez, amíg annak az ellenkezője nem bizonyosodik be - derül ki a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényjavaslathoz benyújtott költségvetési és számvevőszéki bizottsági módosító indítványból.

Mint arra a Pénzcentrum.hujúlius közepén írt cikkében felhívta a figyelmet, eredeti formájában a munkaviszonyos foglalkoztatás megszüntetésére sarkallhatná a munkáltatókat az új adózási lehetőség, a kisadózó vállalkozások tételes adója. Ennek megakadályozására azt a megoldást találta ki az NGM, hogy a kisadózók számláinak ellenértékét ne lehessen költségként elszámolni. Egyes adószakértők emiatt kérdésesnek ítélték meg az új adónem sikerét, mivel úgy vélték, hogy a vállalkozásoknak nem éri majd meg kisadózókkal szerződni, vagy az árakat, díjakat legalább 10 százalékkal alacsonyabban érdemes meghatározni.

Angyal József okleveles adószakértő számításai azonban feketén-fehéren igazolták, hogy a számla elszámolhatóságának korlátozása miatti 10 százalékos árcsökkentés mellett is mindkét félnek megérte volna felmondani a munkaviszonyos szerződéseket, és kisadózó vállalkozóként "visszafoglalkoztatni" a dolgozókat.

Számítások korábbi cikkünkben: Így trükközhetsz az új kisadóval - ki nevet a végén?

Ennek kiküszöbölésére jócskán átírta a nemzetgazdasági tárca az eredeti törvényjavaslatot, amelyet az Országgyűlés költségvetési és számvevőszéki bizottságán keresztül terjesztett be. A módosító javaslatcsomagról mai ülésén szavaz a parlament.

A beterjesztett indítvány szerint megszűnik az a korlát, hogy nem lehetne elszámolni a kisadózó vállalkozások által kibocsátott számla értékét. Ellenben a kisadózóval szerződőknek adatot kell majd szolgáltatniuk az adóhatóság részére minden kisadózóról, akinek a részére az adott évben 1 millió forintnál nagyobb összeget fizettek ki. Nyilatkozni kell a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról, a részére az adott évben juttatott összegről, illetve termékértékesítés esetén annak tényéről, szolgáltatásnyújtás esetén pedig a szolgáltatás TESZOR számáról. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a tételes adót fizető vállalkozások ne állítsanak ki fiktív számlákat, melyek a kisadózó vállalkozások számára pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményeznek, de a számlát befogadó társaság adóalapját eltüntetik.

A módosító indítvány szerint kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.

A feketeleves viszont csak ezután következik. A javaslat szerint az adóhatóság az ellenőrzés során azt vélelmezi - az ellenkező bizonyításáig -, hogy a kisadózó és a vele szerződő partnere között munkaviszony jött létre. Az indoklás szerint ez azt jelenti, hogy ha a kisadózó vállalkozás ugyanazon adóalany számára éves szinten együttesen 1 millió forintnál nagyobb összegben állít ki számlát, akkor nem az adóhatóságnak, hanem a kisadózónak kell bizonyítania, hogy nem színlelt szerződésről van szó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A színlelt szerződésre vonatkozó vélelem akkor dől meg, ha a javaslatban felsorolt hat körülmény közül egynél több (vagyis minimum kettő - a szerk.) megvalósul. A módosítás szerint a következő körülmények a mérvadóak:

- a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
- a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;
- az adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
- a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
- a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
- a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

Angyal József jogilag aggályosnak tartja, hogy a törvény kvázi potenciális adócsalóként állítja be a kisadózókat, illetve a velük szerződőket, és az adóhatóságról a vállalkozókra száll át a bizonyítás terhe, miszerint nem vettek részt adócsalásban. Az adószakértő szerint a kisadózóknak a szerződésükben a javaslatban felsoroltak közül legalább két feltételt rögzíteniük kell, amely szerint azt nem lehet munkaviszonynak minősíteni. Vagyis például le kell szögezni, hogy a kisadózó a tevékenységét nem kizárólag személyesen végezheti, saját telephelyén, saját eszközeivel dolgozik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm