Itt már kérheted az árfolyamrögzítést: friss lista

Pénzcentrum
2012. május 2. 17:32

Mától a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is kérhetik az új árfolyamrögzítést. Az nagyobb bankok közül az OTP, MKB, Erste, CIB és az FHB Bank követve a Bankszövetség ajánlását és befogadják a nem közszolga devizahiteles ügyfeleik árfolyamrögzítési kérelmét is, bár fennakadás esetén a közszolgák igényei élveznek elsőbbséget. Friss: A K&H Bank május 7-től fogadja be a nem közszférában dolgozók árfolyamrögzítési kérelmét.

Az Erste Banknál a lakáshitelesek is kérhetik az árfolyamrögzítést. A szabadfelhasználású jelzáloghitelesek pedig 2012.08.01-től igényelhetik. A banknál, ha valaki május 15-ig szerződik, ezt közokiratba foglalja a közjegyző és az okiratot behozza a bankba május 15-ig, akkor már akár júniusi törlesztőrészletet az árfolyamrögzítéskori árfolyamon fizetheti az ügyfél.

A CIB Bank is tartja magát a Bankszövetség ajánlásához, ennek megfelelően májustól befogadja a nem közszférában dolgozó hitelfelvevők árfolyamrögzítés iránti kérelmeit is. Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel ugyanakkor felhívja minden ügyfele figyelmét, hogy igényléseik benyújtását megelőzően mindenképpen egyeztessenek és foglaljanak előzetesen időpontot a bankfiókba. Az előzetes bejelentkezések miatt májusra már egészen sok időpont foglalt, így mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ellenőrizze, hogy a kiválasztott fiókban milyen szabad időpontok állnak rendelkezésre. Mint ahogy a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondták: az időpontfoglalásra azért van szükség, mert a kérelem benyújtása időigényes folyamat, és mind az árfolyamgátra jelentkező, mind a szokásos napi banki forgalmat alkotó ügyfelek számára egyaránt kényelmesebb, ha a várakozási időt csökkentve, egyeztetett és ütemezett módon kerül sor minden ügyfél kiszolgálására. Ezt azonban csak előzetes időpontegyeztetéssel tudják biztosítani.

Az elmúlt időszakban tapasztalt mérsékelt érdeklődése miatt az OTP Bank is a kitűzött határidőnél korábban befogadja a nem közszférában dolgozó, árfolyamgátra jogosult ügyfelei kérelmét. A lakáscélú jelzáloghitellel már május 2-ától, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleseknek pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett már augusztus 1-jétől lehetősége nyílik az új típusú árfolyamgát igénylésére. A CIB-hez hasonlóan az OTP is arra kéri érintett devizahiteles ügyfeleit, hogy - a Bankszövetségi ajánlásban foglaltaknak megfelelően - előzetesen egyeztessenek időpontot a hitelt folyósító bankfiókjukkal. Amennyiben olyan mértékben megnő az érdeklődés, hogy a közszférában dolgozó ügyfelek kiszolgálása nem tud zökkenőmentesen megtörténni, az OTP Bank felfüggeszti a nem közszférás ügyfelek kérelmeinek befogadását, és ismételten a jogszabályban meghatározott határidők alapján ütemezi az igények átvételét. Kérdésünkre végül elmondták, hogy a jövőben is kiegyenlített forgalomra számít az OTP Bank az új határidők mellett is. Összesen körülbelül 110 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek.

Az MKB Bank is befogadja a nem közszférában dolgozók gyűjtőszámlahitel-igényléseit. A kérelmek feldolgozása során a közszférában dolgozók igényléseit helyezik előtérbe, de minden esetben tájékoztatjuk az ügyfeleket a várható feldolgozási időről. A befogadott kérelmek esetében a jogszabályi feltételek ellenőrzését, valamint a szerződések előkészítését a bank a törvényben, illetve rendeletben előírt határidőn belül végzi el, és a nem közszférában dolgozók esetén is törekszik a jogszabályban előírt szerződéskötési határidő betartására. A rögzített árfolyamon történő törlesztés legkorábban a gyűjtőszámla hitelszerződés megkötését követő 2. elszámolási napon kezdődhet meg, ezt az időpontot szintén a vonatkozó jogszabály rögzíti. A gyakorlatban tehát egy mai napon közjegyző előtt kötött gyűjtőszámlahitel-szerződés alapján várhatóan június-júliusban kezdődik a rögzített árfolyamon történő törlesztés. .

Az FHB Banknál is a közszférás ügyfeleken kívül mától már a lakáscélú hitellel, valamint lakáscélú pénzügyi lízinggel rendelkezőis igényelhetik az árfolyamrögzítést. A nem közszférás ügyfelek esetén a banknak lehetőség szerint a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül kell szerződést kötnie az ügyféllel. A szerződés alapján készített egyoldalú tartozáselismerő okirat bankhoz történő benyújtását követő 2. esedékességi napon kezdődhet az árfolyamrögzítés.

Friss: A K&H Bank a nem közszférában dolgozó lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelei május 7-től, azaz mától nyújthatják be igénylésüket. Abban az esetben, ha az ügyfél a lakáscélú kölcsönéhez igényel árfolyamgátat és rendelkezik olyan nem lakáscélú kölcsönnel is, amelyhez szintén szeretne árfolyamrögzítést igénybe venni, akkor a kérelem egyidejűleg a nem lakáscélú kölcsönre is befogadható.

A Budapest Bank egyelőre továbbra is csak a közalkalmazottak igényeit fogadja be, de vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelek gyűjtőszámla-igényeit már június 1. előtt is befogadja. Jelenleg azonban a kapacitásuk teljes mértékben lekötik a közalkalmazottak igényeinek határidőre történő feldolgozása, mivel az utóbbi napokban jelentősen megnőtt az igénylések száma - mondta el a bank szóvivője kérdésünkre.

>> Számold ki te is, árfolyamrögzítés kalkulátor! <<

Amennyiben más banktól is választ kapunk kérdéseinkre azonnal bővítjük a cikkünket, de egyelőre biztosan csak azt tudjuk állítani, hogy a nagyobb bankok közül csak a fenti ötnél lehetséges az árfolyamrögzítés a nem közszférában dolgozó lakáshiteleseknek. Amennyiben kedves olvasóink fennakadást vagy bármilyen más problémát tapasztalnak az új árfolyamrögzítés kapcsán kérjük, írja meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mailcímre. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19