Itt már kérheted az árfolyamrögzítést: friss lista

Pénzcentrum
2012. május 2. 17:32

Mától a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is kérhetik az új árfolyamrögzítést. Az nagyobb bankok közül az OTP, MKB, Erste, CIB és az FHB Bank követve a Bankszövetség ajánlását és befogadják a nem közszolga devizahiteles ügyfeleik árfolyamrögzítési kérelmét is, bár fennakadás esetén a közszolgák igényei élveznek elsőbbséget. Friss: A K&H Bank május 7-től fogadja be a nem közszférában dolgozók árfolyamrögzítési kérelmét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Erste Banknál a lakáshitelesek is kérhetik az árfolyamrögzítést. A szabadfelhasználású jelzáloghitelesek pedig 2012.08.01-től igényelhetik. A banknál, ha valaki május 15-ig szerződik, ezt közokiratba foglalja a közjegyző és az okiratot behozza a bankba május 15-ig, akkor már akár júniusi törlesztőrészletet az árfolyamrögzítéskori árfolyamon fizetheti az ügyfél.

A CIB Bank is tartja magát a Bankszövetség ajánlásához, ennek megfelelően májustól befogadja a nem közszférában dolgozó hitelfelvevők árfolyamrögzítés iránti kérelmeit is. Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel ugyanakkor felhívja minden ügyfele figyelmét, hogy igényléseik benyújtását megelőzően mindenképpen egyeztessenek és foglaljanak előzetesen időpontot a bankfiókba. Az előzetes bejelentkezések miatt májusra már egészen sok időpont foglalt, így mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ellenőrizze, hogy a kiválasztott fiókban milyen szabad időpontok állnak rendelkezésre. Mint ahogy a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondták: az időpontfoglalásra azért van szükség, mert a kérelem benyújtása időigényes folyamat, és mind az árfolyamgátra jelentkező, mind a szokásos napi banki forgalmat alkotó ügyfelek számára egyaránt kényelmesebb, ha a várakozási időt csökkentve, egyeztetett és ütemezett módon kerül sor minden ügyfél kiszolgálására. Ezt azonban csak előzetes időpontegyeztetéssel tudják biztosítani.

Az elmúlt időszakban tapasztalt mérsékelt érdeklődése miatt az OTP Bank is a kitűzött határidőnél korábban befogadja a nem közszférában dolgozó, árfolyamgátra jogosult ügyfelei kérelmét. A lakáscélú jelzáloghitellel már május 2-ától, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleseknek pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett már augusztus 1-jétől lehetősége nyílik az új típusú árfolyamgát igénylésére. A CIB-hez hasonlóan az OTP is arra kéri érintett devizahiteles ügyfeleit, hogy - a Bankszövetségi ajánlásban foglaltaknak megfelelően - előzetesen egyeztessenek időpontot a hitelt folyósító bankfiókjukkal. Amennyiben olyan mértékben megnő az érdeklődés, hogy a közszférában dolgozó ügyfelek kiszolgálása nem tud zökkenőmentesen megtörténni, az OTP Bank felfüggeszti a nem közszférás ügyfelek kérelmeinek befogadását, és ismételten a jogszabályban meghatározott határidők alapján ütemezi az igények átvételét. Kérdésünkre végül elmondták, hogy a jövőben is kiegyenlített forgalomra számít az OTP Bank az új határidők mellett is. Összesen körülbelül 110 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek.

Az MKB Bank is befogadja a nem közszférában dolgozók gyűjtőszámlahitel-igényléseit. A kérelmek feldolgozása során a közszférában dolgozók igényléseit helyezik előtérbe, de minden esetben tájékoztatjuk az ügyfeleket a várható feldolgozási időről. A befogadott kérelmek esetében a jogszabályi feltételek ellenőrzését, valamint a szerződések előkészítését a bank a törvényben, illetve rendeletben előírt határidőn belül végzi el, és a nem közszférában dolgozók esetén is törekszik a jogszabályban előírt szerződéskötési határidő betartására. A rögzített árfolyamon történő törlesztés legkorábban a gyűjtőszámla hitelszerződés megkötését követő 2. elszámolási napon kezdődhet meg, ezt az időpontot szintén a vonatkozó jogszabály rögzíti. A gyakorlatban tehát egy mai napon közjegyző előtt kötött gyűjtőszámlahitel-szerződés alapján várhatóan június-júliusban kezdődik a rögzített árfolyamon történő törlesztés. .

Az FHB Banknál is a közszférás ügyfeleken kívül mától már a lakáscélú hitellel, valamint lakáscélú pénzügyi lízinggel rendelkezőis igényelhetik az árfolyamrögzítést. A nem közszférás ügyfelek esetén a banknak lehetőség szerint a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül kell szerződést kötnie az ügyféllel. A szerződés alapján készített egyoldalú tartozáselismerő okirat bankhoz történő benyújtását követő 2. esedékességi napon kezdődhet az árfolyamrögzítés.

Friss: A K&H Bank a nem közszférában dolgozó lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelei május 7-től, azaz mától nyújthatják be igénylésüket. Abban az esetben, ha az ügyfél a lakáscélú kölcsönéhez igényel árfolyamgátat és rendelkezik olyan nem lakáscélú kölcsönnel is, amelyhez szintén szeretne árfolyamrögzítést igénybe venni, akkor a kérelem egyidejűleg a nem lakáscélú kölcsönre is befogadható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Bank egyelőre továbbra is csak a közalkalmazottak igényeit fogadja be, de vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelek gyűjtőszámla-igényeit már június 1. előtt is befogadja. Jelenleg azonban a kapacitásuk teljes mértékben lekötik a közalkalmazottak igényeinek határidőre történő feldolgozása, mivel az utóbbi napokban jelentősen megnőtt az igénylések száma - mondta el a bank szóvivője kérdésünkre.

>> Számold ki te is, árfolyamrögzítés kalkulátor! <<

Amennyiben más banktól is választ kapunk kérdéseinkre azonnal bővítjük a cikkünket, de egyelőre biztosan csak azt tudjuk állítani, hogy a nagyobb bankok közül csak a fenti ötnél lehetséges az árfolyamrögzítés a nem közszférában dolgozó lakáshiteleseknek. Amennyiben kedves olvasóink fennakadást vagy bármilyen más problémát tapasztalnak az új árfolyamrögzítés kapcsán kérjük, írja meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mailcímre. 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06