1 °C Budapest

Nehéz helyzetbe hozták a lakásvásárlókat

Pénzcentrum
2012. április 26. 05:26

Tovább nőtt a lakáscélú hitelek átlagos költsége.  A végtörlesztés bejelentésével megindult a díjak növekedése, ami azóta sem ért véget. Ez és más kormányzati intézkedések kedvezőtlen helyzetbe hozták azokat, akik most akarnak felvenni lakáscélú hiteleket. A nagyobb bankok ajánlatai közül a legjobb is 11,75 százalékos teljes hiteldíjjal érhető el. Az IMF hitelről való megegyezéssel némileg csökkenhet a nyomás a hitelintézeteken, a hitelkeret a forrásköltségek csökkenését hozhatja. Jelenleg viszont a kormány lakossági államkötvény vásárlást támogató tervezetei növelik a banki költségeket, míg a gazdasági helyzet sem javult eddig. A hitelek drágák maradtak, a bankok aktuális ajánlatai a cikk végén.

A hiteldíjak növekedésének legnagyobb hajtóereje a kereslet növekedése volt. 313 milliárd forint új végtörlesztő hitelt helyeztek ki a bankok február végéig, ami nagy kiugrást jelentett a hitelfelvételi hajlandóságot nézve. Annak ellenére, hogy az átlagos hiteldíjak drasztikus mértékben nőttek. Ez a végtörlesztés végével sem változott meg, de mára a gazdasági hatások és a forrásköltségek drágulása befolyásolta a díjakat, amire még rátesznek egy lapáttal a jelenlegi kormányzati intézkedések.

A jelenlegi hitelkínálatot az állami kamattámogatás bevezetése nem befolyásolja. Hiába adott minden jogi feltétele a kamattámogatás bevezetésének, azzal még nem tudnak élni az újonnan hitelfelvevők, hiszen a bankoknak még idő kell a rendszerek és termékek kidolgozására. Ezt tovább lassítja az új árfolyamrögzítés munkaigénye, amit ugyancsak most kell elvégezniük a hitelintézeteknek.
Május elsejétől kapható az új féléves magyar kincstárjegy, melynek éves hozama 7,5 százalék lesz, futamideje pedig fél év. Ez költség nélkül vásárolható a lakosság számára az Államkincstár kirendeltségein vagy Webkincstáron, Telekincstáron keresztül. A bankok akciós betéti ajánlatai ezzel szemben 9 százalék körüliek, melyek versenyképesek lehetnek még, mindaddig, amíg az ügyfelek teljesíteni tudják az akció feltételeit.

A keresleti sokkot okozó árfolyamrögzítés után a kormányzati lakossági államkötvény vásárlást támogató intézkedések másik oldalról drágíthatják a hitelek díjait. Ez a forrásoldalon végbemenő számottevő drágulás, ami legfőképp országkockázati okokra vezethető vissza. Az állampapírok átlagos hozama jóval magasabb a tavalyi hasonló időszak értékeinél, miközben a kormány a lakossági papírvásárlásokat is nagyban elkezdte támogatni. Ezzel a banki betéteknek is nagyobb konkurenciát állít, a Magyar Prémium Államkötvény, de a most májusban bevezetésre kerülő féléves kincstárjegy is forrásokat vonhat ki a szektorból. Ezen változtathat a most első alkalommal elérhető távolságra kerülő IMF hitel, amennyiben gyorsan az állampapírhozamok esését hozza magával.

A BankRáció.hu adatai alapján a legkedvezőbb feltételek mellett nyújtott lakáscélú jelzáloghitelek THM értékét ábrázoltuk, jól látszik a szeptember végén megindult erőteljes növekedés. Ennek elsődleges oka lehetett a kereslet nagyarányú növekedése és a végtörlesztés finanszírozásában ellenérdekelt bankok. Minden egyes kihelyezett végtörlesztő hitel után a másik oldalon nagyarányú veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a hitelintézetek. Akik nem rendelkeztek számottevő devizahitel állománnyal, azok kapacitás hiányában nem tudtak elegendő hitelkérelmet befogadni. A kérvények befogadása gyakorlatilag már decemberben leállt a fiókjaiban.

Jól érzékelhető a betéti hozamok növekedésén az elmúlt egy év változása, tavaly még könnyen lehetett találni olyan hitelt, melynek kamata nem volt magasabb, mint a jelenlegi betéti hozamok. Eddig csupán három nagyobb bank korrigált valamennyit vissza díjaiból az elmúlt hetekben, de ezek még így is a legdrágább ajánlatok a piacon. A IMF hitel megállapodáson túl kedvező változást hozhat az új kammattámogatás bevezetése, melyben egy beépített kamatplafon is található, amihez igazodva a hitelintézetek díjainak csökkenése is elképzelhető.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52