Új mentőcsomag: devizahitelesek tömegei "nyaralnak" a bankban

Pénzcentrum
2012. április 17. 16:32

Mérsékelt érdeklődésről és egyelőre kisszámú igénybejelentésről számoltak be az új árfolyamrögzítés kapcsán a Portfolio.hu-nak nyilatkozó nagybankok. Ennek ellenére a várakozásaikat megfogalmazó hitelintézetek egytől egyig 50% fölötti részvételre számítanak. Mivel a nem közszférában dolgozó lakáshitelesek csak június 1-jétől élhetnek a lehetőséggel, a legnagyobb érdeklődés ekkortól várható.

Április 1-jétől élhetnek a közszférában dolgozók az új árfolyamrögzítésbe való belépés lehetőségével, az első két hét azonban mérsékelt érdeklődést és kisszámú igénybejelentést hozott csak, melynek oka az ügyfelek előzetes tájékozódása és a dokumentumok előkészítésének időigénye lehet. Mivel a lakáscélú hitelt felvevő, nem közszférában dolgozó devizahitelesek csak június 1-től, a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkezők pedig szeptember 1-től élhetnek a lehetőséggel, nagyobb ügyfélmozgás csak az év későbbi részében várható. A Bankszövetség várakozásai szerint a jogosult ügyfelek 75%-a él a lehetőséggel a törvényben előírt december 31-ei határidőig. A Portfolio.hu becslése szerint ez 460 ezer résztvevőt jelent, ami öt év alatt közel 100 milliárd forinttal csökkentheti a bankszektor kamatbevételeit, és hasonló összegű terhet jelenthet az államháztartás számára is.

Az új lehetőséggel azok élhetnek, akik az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

- tartozásuk frankban, euróban vagy jenben van nyilvántartva
- kölcsönük fedezete (vagy lízingszerződésük tárgya) Magyarország területén lévő lakóingatlan, vagy az állam által egy 2004-es törvény alapján vállalt készfizető kezesség
- tartozásuk eredeti összege nem haladta meg a 20 millió forintot
- nem estek 90 napon túli késedelembe
- nem állnak fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve a futamidő-hosszabbítást), illetve ezt megszüntetik (vagyis például egy szerződésmódosítással visszaállítják eredeti törlesztésüket, és utána kérik a kedvezőbb árfolyamgátat)
- forintban törlesztenek.

OTP

A Portfolio.hu-nak adott válasza alapján a bank eddig egyetlen fiókjában sem volt fennakadás, az összes betérő ügyfél kapott tájékoztatást, illetve zavartalanul folyt a kérelmek befogadása is. A jövőben kiegyenlített forgalomra számít a társaság. Összesen körülbelül 130 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek, és a bank szerint a fenti törvényi szabályozás sokat segít abban, hogy az ügyfélforgalom kiegyenlített legyen. A bank arra kérte ügyfeleit, hogy először a honlapon és a telefonos ügyfélszolgálaton tájékozódjanak.

Erste

A bank várakozása az új árfolyamrögzítésben részt vevő deviza jelzáloghitelek darabszám és állomány szerinti arányára vonatkozóan az állomány több mint fele. Az új árfolyamrögzítésben való részvételi igényüket már jelző ügyfelek száma a jövő hét péntekéig közel 50 fő volt.

K&H

A hitelezett ügyfelek kb. 80%-a jogosult az új mentőprogramra, az érdeklődők száma azonban a bank szerint még nem becsülhető. Az induló napok egyelőre visszafogott érdeklődést hoztak az ügyfelek részéről - számoltak be.

Raiffeisen

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi CHF árfolyamszint mellett a bank arra számít, hogy 50-60% lesz a résztvevők aránya az összes deviza jelzáloghitel arányában. A dokumentumok beszerzésének időigénye miatt egyelőre minimális számú igénybejelentés érkezett a bankhoz.

CIB

A banknál arról számoltak be, hogy a jelenlegi feltételeknek megfelelően a jogosultak 75 százaléka, azaz hozzávetőlegesen 35 000 ügyfél veheti igénybe az árfolyamgátat. Telefonos ügyfélszolgálatukon több mint 300-an, fiókjaikban több mint ezren kértek tájékoztatást az árfolyamgátról és az ehhez kapcsolódó termékükről. Az ügyfelek elsődlegesen az ügyintézés menetéről, valamint a törlesztőrészlet változásának mértékéről kértek információt az elmúlt időszakban. A továbbiakban fokozatosan növekvő érdeklődést várnak, mivel a konstrukció szerint, minél előbb adja be az ügyfél igényét, annál előbb számíthat törlesztőrészlete csökkenésére.

UniCredit

Ami az új árfolyamrögzítés iránti érdeklődések és igénylések alakulását illeti, a bank osztja a Bankszövetség álláspontját arra vonatkozóan, hogy a jogosult ügyfelek várhatóan mintegy 75 százaléka igényli majd az árfolyamrögzítést. Mind az ügyfélkiszolgálást, mind a háttér műveleti területeket erre a volumenre készítik fel. Ugyanakkor az árfolyamrögzítést igénylő ügyfelek kiszolgálását a három szakaszra osztott ügyfél-befogadási rendszer is segíti majd. Eddig visszafogott érdeklődést tapasztaltak az árfolyamrögzítés iránt: a személyes és telefonos érdeklődések száma kétszáz körüli, a benyújtott igénylések száma tíz alatt maradt.

Budapest Bank

Becsléseik szerint az árfolyamgát igénybevételére jogosult ügyfelek mintegy 70%-a fog élni a lehetőséggel. Az igénylések száma egyelőre alacsony. Ennek az lehet az oka, hogy a kamattámogatás és a vissza nem térítendő támogatás igényléséhez viszonylag sok igazolást kell benyújtani, és ezek beszerzése időigényes feladat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem