4 °C Budapest

Új mentőcsomag: devizahitelesek tömegei "nyaralnak" a bankban

Pénzcentrum
2012. április 17. 16:32

Mérsékelt érdeklődésről és egyelőre kisszámú igénybejelentésről számoltak be az új árfolyamrögzítés kapcsán a Portfolio.hu-nak nyilatkozó nagybankok. Ennek ellenére a várakozásaikat megfogalmazó hitelintézetek egytől egyig 50% fölötti részvételre számítanak. Mivel a nem közszférában dolgozó lakáshitelesek csak június 1-jétől élhetnek a lehetőséggel, a legnagyobb érdeklődés ekkortól várható.

Április 1-jétől élhetnek a közszférában dolgozók az új árfolyamrögzítésbe való belépés lehetőségével, az első két hét azonban mérsékelt érdeklődést és kisszámú igénybejelentést hozott csak, melynek oka az ügyfelek előzetes tájékozódása és a dokumentumok előkészítésének időigénye lehet. Mivel a lakáscélú hitelt felvevő, nem közszférában dolgozó devizahitelesek csak június 1-től, a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkezők pedig szeptember 1-től élhetnek a lehetőséggel, nagyobb ügyfélmozgás csak az év későbbi részében várható. A Bankszövetség várakozásai szerint a jogosult ügyfelek 75%-a él a lehetőséggel a törvényben előírt december 31-ei határidőig. A Portfolio.hu becslése szerint ez 460 ezer résztvevőt jelent, ami öt év alatt közel 100 milliárd forinttal csökkentheti a bankszektor kamatbevételeit, és hasonló összegű terhet jelenthet az államháztartás számára is.

Az új lehetőséggel azok élhetnek, akik az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

- tartozásuk frankban, euróban vagy jenben van nyilvántartva
- kölcsönük fedezete (vagy lízingszerződésük tárgya) Magyarország területén lévő lakóingatlan, vagy az állam által egy 2004-es törvény alapján vállalt készfizető kezesség
- tartozásuk eredeti összege nem haladta meg a 20 millió forintot
- nem estek 90 napon túli késedelembe
- nem állnak fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve a futamidő-hosszabbítást), illetve ezt megszüntetik (vagyis például egy szerződésmódosítással visszaállítják eredeti törlesztésüket, és utána kérik a kedvezőbb árfolyamgátat)
- forintban törlesztenek.

OTP

A Portfolio.hu-nak adott válasza alapján a bank eddig egyetlen fiókjában sem volt fennakadás, az összes betérő ügyfél kapott tájékoztatást, illetve zavartalanul folyt a kérelmek befogadása is. A jövőben kiegyenlített forgalomra számít a társaság. Összesen körülbelül 130 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek, és a bank szerint a fenti törvényi szabályozás sokat segít abban, hogy az ügyfélforgalom kiegyenlített legyen. A bank arra kérte ügyfeleit, hogy először a honlapon és a telefonos ügyfélszolgálaton tájékozódjanak.

Erste

A bank várakozása az új árfolyamrögzítésben részt vevő deviza jelzáloghitelek darabszám és állomány szerinti arányára vonatkozóan az állomány több mint fele. Az új árfolyamrögzítésben való részvételi igényüket már jelző ügyfelek száma a jövő hét péntekéig közel 50 fő volt.

K&H

A hitelezett ügyfelek kb. 80%-a jogosult az új mentőprogramra, az érdeklődők száma azonban a bank szerint még nem becsülhető. Az induló napok egyelőre visszafogott érdeklődést hoztak az ügyfelek részéről - számoltak be.

Raiffeisen

A jelenlegi CHF árfolyamszint mellett a bank arra számít, hogy 50-60% lesz a résztvevők aránya az összes deviza jelzáloghitel arányában. A dokumentumok beszerzésének időigénye miatt egyelőre minimális számú igénybejelentés érkezett a bankhoz.

CIB

A banknál arról számoltak be, hogy a jelenlegi feltételeknek megfelelően a jogosultak 75 százaléka, azaz hozzávetőlegesen 35 000 ügyfél veheti igénybe az árfolyamgátat. Telefonos ügyfélszolgálatukon több mint 300-an, fiókjaikban több mint ezren kértek tájékoztatást az árfolyamgátról és az ehhez kapcsolódó termékükről. Az ügyfelek elsődlegesen az ügyintézés menetéről, valamint a törlesztőrészlet változásának mértékéről kértek információt az elmúlt időszakban. A továbbiakban fokozatosan növekvő érdeklődést várnak, mivel a konstrukció szerint, minél előbb adja be az ügyfél igényét, annál előbb számíthat törlesztőrészlete csökkenésére.

UniCredit

Ami az új árfolyamrögzítés iránti érdeklődések és igénylések alakulását illeti, a bank osztja a Bankszövetség álláspontját arra vonatkozóan, hogy a jogosult ügyfelek várhatóan mintegy 75 százaléka igényli majd az árfolyamrögzítést. Mind az ügyfélkiszolgálást, mind a háttér műveleti területeket erre a volumenre készítik fel. Ugyanakkor az árfolyamrögzítést igénylő ügyfelek kiszolgálását a három szakaszra osztott ügyfél-befogadási rendszer is segíti majd. Eddig visszafogott érdeklődést tapasztaltak az árfolyamrögzítés iránt: a személyes és telefonos érdeklődések száma kétszáz körüli, a benyújtott igénylések száma tíz alatt maradt.

Budapest Bank

Becsléseik szerint az árfolyamgát igénybevételére jogosult ügyfelek mintegy 70%-a fog élni a lehetőséggel. Az igénylések száma egyelőre alacsony. Ennek az lehet az oka, hogy a kamattámogatás és a vissza nem térítendő támogatás igényléséhez viszonylag sok igazolást kell benyújtani, és ezek beszerzése időigényes feladat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 07:54
Már meg is van Király az utódja a 4iG csoport által felvásárolt televíziós műsorterjesztő cég élére....
Bankmonitor  |  2022. december 1. 06:38
Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forr...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58