1 °C Budapest

Áprilisig kell várni az új árfolyamrögzítésre

Pénzcentrum
2012. január 3. 12:02

Képes arra a magyar bankszektor, hogy január végéig elbírálja a végtörlesztési célból már benyújtott nagyszámú hiteligényt - nyilatkozta ma Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke. Szerinte az új, kedvezményes árfolyamrögzítés és az új, otthonteremtési kamattámogatás is április környékén indulhat el. Harmati László, a Bankszövetség elnökségi tagja szerint az árfolyamrögzítés reális alternatívája a végtörlesztésnek, előbbit Gyuris szerint 50%-nál többen vehetik majd igénybe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Április környékén indulhat több program is

Helyreállni látszik a kormánnyal kötött megállapodás révén a pénzügyi közvetítőrendszerrel szemben megrendült bizalom - mondta Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke a szervezet mai sajtóbeszélgetésén. Szerinte ez jó alap ahhoz, hogy a megállapodást a gyakorlatba is átültessék: jogalkotói feladat egyrészt az árfolyamgát gyűjtőszámla-egyenlegére vonatkozó szabályok pontos kidolgozása, mellyel párhuzamosan az erre vonatkozó banki felkészülés is elindult. Az első negyedév végéig mindkét fél kész lehet arra, hogy elindulhasson a kedvezményes árfolyamgát rendszere - mondta Gyuris, hozzátéve: ugyanekkor, vagyis április környékén elindulhat az otthonteremtési kamattámogatás új rendszere is az Európai Bizottság jóváhagyása révén, másrészt a 90 napon túli késedelembe esett adósok hitelének forintosítása és 25%-os adósságelengedése is áprilisban kezdődik.

A közszféra dolgozói még érdekesek

Gyuris felidézte: olyan megoldást dolgoztak ki novemberben, ami december 15-ei aláírását követően a késedelem nélküli és a késedelmes adósok számára is segítséget jelent. December utolsó napjaiban a közalkalmazottak és köztisztviselők nagyszámú végtörlesztési igénye némi zavart okozott a közvéleményben, ez ugyanakkor nem azonos a hiteligénnyel - hívta fel a figyelmet Gyuris. Elismerte: a közalkalmazottak január végéig munkáltatói kölcsönt kaphatnak még. Hogy ez milyen következményekkel járhat, azzal kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásba.

Sikeresen befogadták a bankok a végtörlesztési igényeket

Jó magyar szokás szerint sokan az utolsó pillanatra hagyták a végtörlesztési igény benyújtását, felelőtlenül (anélkül, hogy forrásuk lenne a végtörlesztésre) azonban nem sokan nyújtottak be ilyet. Gyuris szerint képes a szektor a benyújtott hiteligényeket január végéig elbírálni. Hangsúlyozta: a bankok betétállományát nem érintette drámaian a végtörlesztés.

Önkormányzatok: kétoldalú megállapodás kell

A bankok 2012-es szerepvállalása nyomán minden bizonnyal szóba fog kerülni a tárgyalásokon az önkormányzatok adósságának kérdése, ami a hitelintézet és az önkormányzat kétoldalú tárgyalását kell, hogy jelentse egységes rendezőelvek alapján - mondta Gyuris, később kérdésre hozzátéve, ugyanez igaz Hódmezővásárhely esetére is. Első, jó lépés volt ehhez, hogy a megyei önkormányzatok adósságát sikerült rendezni banki együttműködéssel - tette hozzá.

Reális segítség a megállapodás

Harmati László, a Bankszövetség elnökségi tagja szerint az árfolyamrögzítés reális alternatívája lehet a végtörlesztésnek, hisz utóbbi esetében az árfolyamkockázat kamatkockázattá válik. Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára elmondta: a banki közösség kérése volt, hogy a Nemzeti Eszközkezelő ne 5000, hanem 25 000 lakást vásároljon a következő három évben, így nem csak a kétgyerekes családok, hanem az egygyermekesek is élhetnek e lehetőséggel azok közül, akik jelentős késedelembe estek. A jövőben a Nemzeti Eszközkezelő lakásvásárlásai ráadásul nem számítanak bele a kilakoltatási kvótába.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Új kamattámogatás

Az új kamattámogatási jogszabály tartalmaz kamatsapkát is, ezt a bankokkal egyeztették - mondta Harmati László, hozzátéve: a korábbi kamattámogatási rendszerek is tartalmaztak ilyet, vagyis a kamattámogatott hitelek piaci kamatlába nem lehet magasabb egy bizonyos szintnél.

Végtörlesztési veszteségek

A végtörlesztés 400 milliárd forint környéki veszteséget okozna a bankszektornak 20%-os részvételi arány mellett, a bankadóból való 30%-os leírhatóság miatt azonban ez 300 milliárd forint körül lehet. Az állam vállalása ez esetben 100 milliárd forint körüli - mondta Gyuris.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?