25 °C Budapest

Innen is lehet pénzt szerezni: a végtörlesztők utolsó reménye?

Pénzcentrum
2011. december 29. 05:28

Egyre nehezebb forinthitelhez jutni a végtörlesztőknek. Ezzel párhuzamosan megjelentek olyanok is, akik az akár jóval magasabb költségű személyi kölcsönt választják megtakarításaik kiegészítéseként. Minél előbb le akarják tudni a végtörlesztést az emberek és reménykednek, hogy az "őrület" után kedvezőbb jelzáloghitellel tudják kiváltani a most felvett személyi kölcsönt.

Egyre szorosabb határidőhöz vannak kötve a devizahitelesek. A kormány és a Bankszövetség megállapodása után új határidőt kaptak: január 31-ig be kell mutatni a végtörleszteni kívánt devizahitel teljes fedezetét. Ennek hiányában a bank visszautasíthatja a kérelmeket. Ez azt jelenti, hogy január végéig az új forinthitel igénylőknek is be kell mutatniuk a hitelígérvényt. Az elkövetkező egy hétben tehát be kell nyújtaniuk a hitelkérelmet mindazoknak, akik hitelből tudnak végtörleszteni.

 


Egyre többen fordulnak viszont más forráshoz. A 22 százalék körül igényelhető személyi kölcsönök versenyképes alternatívát nyújthatnak, hiszen kezdeti költségük akár nagyobb (1-2 millió forint) hitelösszeg esetében is minimális a jelzáloghitelekhez képest. Sokan úgy gondolják, hogy a bonyodalmas jelzáloghitel igénylés helyett így tudják le a tartozásukat és a legelső adandó alkalommal kedvezőbb hitelre cserélik személyi kölcsönüket.

"A nagyobb bankoknál 250,000 Ft igazolt jövedelemmel akár 3-4 millió forintos személyi kölcsönt lehet igényelni. A legtöbben úgy vannak vele, hogy mindegy hogyan, csak legyen meg a végtörlesztés (akár személyi kölcsönnel, akár egy 15% körüli THM-es jelzáloghitellel), aztán majd idő előtt visszafizetik, vagy ahogy a mostani őrület lezajlik, majd kiváltják egy kedvezőbb jelzálog alapú hitellel." - nyilatkozta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Személyi kölcsön körkép 2011 december >> Kattints!<<

Sokan várnak tehát a végtörlesztési időszak végére, bár ekkor sem garantált, hogy megjelennek a kedvezményes forinthitelek. A forrásköltségek fokozatos drágulása és a végtörlesztés által súlyosan lecsökkent tőke mind hatnak a bankok hitelezési hajlandóságára. A hitelintézetek közül is egyre többen fogynak ki a szuflából, sorban kénytelenek leállítani hitelezésüket. Egye kevésbé tűnik reálisnak az a várakozás, hogy egyhamar a nyár végi szint közelébe esnek vissza a banki költségek. A következő ábrán a lakáscélú hitelek díjának változását láthatjuk a legnagyobb bankoknál a nyár végi időszaktól kezdve december elejéig. 

Elemzés: Végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés, melyik a jobb? 

Nagy kockázatokat is rejthet a magas hiteldíjú forinthitelekből való végtörlesztés. Korábbi elemzésünkben megmutattuk, hogy az új árfolyamrögzítés esetén sok esetben jobban járunk, mintha teljes egészében egy 14 százalékos forinthitellel végtörlesztenénk. A forinthitelek magas költségei különösen a még hosszú futamidejű hitelek esetén jelent plusz terhet. Mindeközben pont ezeknél a hiteleknél éri meg leginkább az új árfolyamrögzítés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A fenti ábrán a két számmal jelölt terület jelöli a végtörlesztés (2) és az új árfolyamrögzítés (1) anyagi hatását. A két terület különbsége határozza meg a két konstrukció közötti pénzbeni eltérést. Mivel az ábrán még 12 százalékos THM-mel számoltunk a végtörlesztésen megsprórolt összeg nagyobb, mint amit az árfolyamrögzítésen nyerhetünk. De mi változik nagyobb banki költségek esetén? 

A két terület aránya itt teljesen megváltozik, az új árfolyamrögzítés nagyobb könnyebbséget jelenthet az adósnak, mint egy óriási költségű forinthitelből való végtörlesztés. A legrosszabb hitel adataihoz és 4 további konstrukció összehasonlításához kattints ide! 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?