19 °C Budapest

Kimaradtál az év üzletéből? Több milliót vesztettél! (vélemény)

Pénzcentrum
2011. december 30. 11:28

Ma ér véget a végtörlesztési kérvények beadása. A hitelintézetek holnaptól összeszámolják veszteségeiket, majd döntenek arról, elbocsátanak-e alkalmazottakat, bezárnak-e fiókokat és növelik-e díjaikat. Az év legnagyobb pénzügyi ámokfutásával van, aki jól járt, de sokkal többen lesznek olyanok, akik szép lassan többszörösen fizetik ki kevesek nyereségét. (VÉLEMÉNY)

Nem várhatja el egy bank sem, hogy minden ügyfele tisztában legyen a devizahitelek összes kockázatával; úgy tűnik egész apparátusok sem képesek erre. Mégpedig, ha őket így át lehet verni, akkor mindenki veszélyben van, és aki veszélyben van azt meg kell védeni. De leginkább azokat kell megvédeni, akiket a hitel bedőlésén túl a teljes egzisztenciájuk elvesztése fenyeget. Ők azok, akik a bankok devizahitel áradatában adósodtak el, többnyire megfelelő tájékoztatás nélkül.  A végtörlesztés intézménye sajnálatos módon mégsem rajtuk segít elsősorban. Nem a legtehetősebb réteg megmentése a legsürgetőbb, hiszen ők azok, akik a devizában eladósodottak közül leginkább tisztában lehettek a kockázatokkal.

Felmerül viszont a kérdés, hogy ki mindenkit kell még megmenteni a jövőben. A devizahitelek kockázata csak az árfolyamváltozásból eredően tér el a sima forinthitelekétől. Azt meg sokmindenki tudja, aki egyszer is külföldön nyaralt vagy kapott egy dollárt az emerikai nagybácsikájától, hogy a frank, jen, dollár, euró értéke változik. Ha ezzel a hitelt felvevők valóban tisztában voltak, akkor gyakorlatilag tisztában voltak a veszélyekkel is. Spekulált az egész ország, a spekulációs lázat pedig tovább tüzelte a bankok üzletpolitikája is.

Ám részben a kedvezőtlen külső körülményeknek, részben a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikának köszönhetően a spekuláció egyre nagyobb veszteségeket termelt. De a politikusok ahelyett, hogy az igazán rászorulóknak segítettek volna a szükséges pillanatban (akár egy stabil gazdaságpolitikával), előrukkoltak a végtörlesztés ötletével. Mellyel végleg ellehetetlenített sokakat. Szeptember óta becslések szerint közel 100 ezer végtörlesztő nyújthatta be kérelmét, így ennyien válthatták ki kedvező árfolyamon devizahitelüket. Tapasztalatok szerint többek között a gazdag vállalkozók, akár 9 lakásra felvett devizahitele került így kiváltásra, vagy menedzserek, vezérigazgatók áldozták fel megtakarításaikat a kedvezményes lehetőségért. Azoknak, a tényleg rászoruló rétegeknek, akiknek egyre nagyobb terhet jelent a havi törlesztő befizetése semmi sem jutott, se megtakarításból, se új forinthitelből végtörleszteni nem tudnak.

Ez volt az ára

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyes vélemények szerint sarokba kellett szorítani a bankokat, hogy végre egyenlő tárgyalófélnek tekintsék az államot és rendeződhessen a devizahitelesek ügye, ennek az eszköze volt a bankaadó és a végtörlesztés. Utóbbi olyan mély döfést vitt be gyomortájon, mellyel nemcsak egyenlő tárgyalóféllé tette a bankszektort, de térdre is kényszerítette. Így jöhetett létre a bankszektor és a kormány közös mentőcsomagja, mely tényleges segítséget jelenthet immár minden devizahitelesnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?