Itt van Orbán levele: munkatársainak végtörlesztést ígér

Pénzcentrum
2011. december 26. 12:12

Orbán Viktor közalkalmazottaknak írt levelében segítséget ígér minden devizahiteles "munkatársának". Ez a karácsonyi ajándék sokba is kerülhet, a forint- és devizahitelesek költségeinek növekedése számottevő lehet, ha minden egyes közalkalmazott, becsléseink szerint közel 650 milliárdos forint értékű tartozását végtörlesztenék. A költségek növekedése mellett az adófizetőkre is nagy terhet róna a kezdeményezés, amennyiben az a költségvetésből valósulna meg. Mindezek mellett a gazdaságból is közel 2000 milliárd forint tűnhet el nyomtalanul.

Az origonak több közalkalmazott is arról számolt be, hogy egy végtörlesztésre buzdító levelet kapott Orbán Viktortól. A miniszterelnök szóvivője a lap kérdésére megerősítette, hogy a kormányfő küldte a levelet a közszolgálatban dolgozóknak.A levélben az áll, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitellel segít a devizahitellel rendelkező közalkalmazottaknak, amennyiben élnek a végtörlesztés lehetőségével. A lehetőséggel az élhet, aki legkésőbb december 30-ig a munkahelyi vezetőjénél és a devizahitelt nyújtó banknál is jelzi igényét. A levél a Magyar Citrom nevű blogra is felkerült.


A devizahitelesek közel 15 százaléka lehet valamilyen állami szervnél vagy vállalatnál alkalmazásban. A teljes forrásköltsége az intézkedésnek 645 milliárd forint körül is lehet, persze ez nagyban függ az érintettek teljes körétől. Érdekes kérdés az is, hogy honnan teremtené elő ezt az összeget az állam, illetve mennyi lenne a program teljes költségvetési hatása. A jelenlegi helyzetben nincs arra lehetőség, hogy a központi költségvetésen belül számolja el ezt a kiadást az állam, így minden bizonnyal megtalál költségvetésen kívüli megoldást találni.

Mindenesetre a program keretében a bankok tőkevesztesége is óriásira nőhet. A fenti számok esetében közel 2000 milliárd forinttal csökkentené a bankszektor gazdaság felé fennálló (új vagy meglévő) kitettségét. Ez az összeg a vállalkozásokból hiányozhat, így a gazdasági növekedést is nagyban hátráltathatja. Mindemellett az új források költségeinek növekedésével minden egyes hiteles terhe tovább nőne.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?