Sokba kerülhet az árfolyamrögzítés: most Te is kiszámolhatod

2011. augusztus 31. 11:20

Már több mit két hete élhetünk az árfolyamrögzítéssel, sokan azonban még mindig keveset tudnak arról, mire számíthatnak az árfolyamrögzítés ideje alatt és az után, noha ennek kiszámítására több lehetőségünk is van. A pénzügyi felügyelet által készített kalkulátor mellett internetes cégek is kínálnak hasonló megoldásokat. Most megmutatjuk, hogyan lehet ezeket jól használni.

A hónap elején a PSZÁF állt elő saját kalkulátorával, ami nagyon is jól használható a következő három évben lezajló változások megértéséhez. A felügyelet honlapján elérhető kalkulátor használata viszonylag egyszerű. Hitel típusától, devizanemétől kezdve mindent megadhatunk a kalkuláció során, de nézzük meg mire és miért van szükség a számítások során.

Elsőnek a hitel típusát kell megadnunk, ennek az árfolyamrögzítés lejártakor lesz jelentősége. Ekkor ugyanis a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásunk után az eredeti hitel típusának megfelelő, bank által kínált piaci jelzáloghitel kamatával kell fizetnünk. A devizanem megadásának jelentősége egyértelmű, ez alapján számol lehetséges árfolyamszinteket a rendszer.


>>PSZÁF Kalkulátor!<<

Forrás: Pszáf


Most következik a hátralévő tőketartozás megadása, ami a hátralévő futamidővel és a tovább gomb megnyomása után elérhető hiteldíjjal együtt megadja az árfolyamrögzítés nélküli törlesztőrészletet (mai árfolyammal számolva ez az aktuális havi törlesztő). Ha hiteldíj (THM) helyett a devizában kifejezett havi törlesztőrészletet adjuk meg, a rendszer ugyanúgy ki tudja számolni (sőt pontosabb értéket kapunk) a havi terheket.
Gyűjtőszámla-hitel szerződéskötésének az időpontja utáni második törlesztőrészlettől számíthatunk a csökkentett összegű havi csekkre. Ezekkel az időeltérésekkel korrigál a kalkulátor. A fennálló tőketartozás kitöltése csak azoknak szükséges, akik 90 napnál nagyobb késedelemmel rendelkeznek.

A két utolsó mező a gyűjtőszámla-hitel 3 év közbeni és azutáni feltételezett hitelköltségeit mutatja. Ezt nem lehet megváltoztatni a PSZÁF rendszerében, pedig az utóbbi nagyban eltérhet bankonként. Hiszen, ahogy írtuk, a bank a piaci hasonló célú forint hitelével megegyező kamatot számol fel a gyűjtőszámla tartozásunkra is a harmadik év végétől kezdve.Utolsó adatként adhatjuk meg az általunk feltételezett jövőbeni árfolyamot (érdemes több értékkel is kipróbálni), amit persze senki sem tud megjósolni.

 

Forrás: PSZÁF


A PSZÁF kalkulátorának (amit Excel-táblázatba is kimenthetünk) eredményei tartalmazzák a törlesztőrészletet a feltételezett piaci árfolyam mellett (árfolyamrögzítés nélkül), a rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletet, az adott árfolyamon felhalmozott gyűjtőszámlahitel-tartozás összegét, a 3 év utáni együttes törlesztőrészletet, valamint a futamidő-hosszabbításra vonatkozó hasonló adatokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BankRáció honlapján elérhető kalkulátor segítségével tovább pontosíthatjuk a számításainkat. Itt ugyanis meg lehet adni a 3 év után feltételezett gyűjtőszámla-hitel kamatokat. Ezt próbáljuk a bankunktól megérdeklődni, vagy a jelenlegi kondíciós listákban szereplő értékekkel is számolhatunk, bár ez maximum csak irányadó lehet!

 

Forrás: bankracio.hu

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?