Védősáv jön a jelzáloghitelesek megsegítésére

Pénzcentrum
2011. április 5. 11:02

Nem egy konkrét árfolyamszintet, hanem például a svájci frankalapú jelzáloghitelek esetén nagyságrendileg a 190 és a 200 közötti tartományt rögzítheti majd a jogszabály a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére a következő évek kiszámítható havi törlesztő részletei érdekében - jelezte a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában Gyuris Dániel. A Bankszövetség elnökségi tagjának tájékoztatása szerint az ennél gyengébb árfolyam esetén egy külön forintszámlán gyűlne a tartozás, és kamatozna is, amely a budapesti bankközi kamatláb plusz 2%-pontot érhet el - legalábbis ezt tartalmazza az a csaknem teljesen kidolgozott javaslatcsomag, amelyet a Bankszövetség tett le a kormány asztalára. Egy ma reggeli lapjelentés azt tartalmazta, hogy a meghatározott küszöbszint feletti euró, vagy frankárfolyam miatt halmozódó hitelrészt az állam átvállalja (erről Gyuris nem tett említést) és az így képződött hátralék később - a forint erősödése révén - "eltűnne".

A Bankszövetség elnökségi tagjának tájékoztatása szerint a konkrét árfolyam védősávról, illetve a felhalmozódó többlet tartozás kamatozásának kondícióiról a jogalkotó dönt majd a megállapodás végén és figyelembe veszi majd az aktuális piaci körülményeket (pl. a forint árfolyamát). Amennyiben a forint erősebb szintre jutna a svájci frankkal, illetve az euróval szemben annál a tartománynál, amit majd a jogszabály tartalmazni fog, akkor a forint számlán felhalmozódó többlet tartozás olvadni kezd. A rendszerbe önként jelentkezhetnek be a hiteladósok, ennek módja nem jelent majd túl sok "tortúrát" - fogalmazott az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója.

Gyuris Dániel a műsorban hangsúlyozta: az, hogy a védősávval a következő évekre kiszámíthatóvá válna a havi törlesztő részlet (legalábbis a forint gyengülését nem követné a törlesztő részlet havi ugrása), sokat segíthet az érintett családoknak. Elmondása szerint a törlesztőrészlet kisimításának struktúrájában van a legnagyobb egyetértés jelenleg a kormány és a Bankszövetség között. A legnagyobb tisztázandó kérdésnek azt nevezte a szövetség illetékese, hogy mi történjen azokkal az adósokkal, akik a legnehezebb helyzetben vannak és vagy nem hajlandóak együttműködni majd a bankokkal, vagy hajlandó lenne, de nekik nem is segítene a most felajánlott keretrendszer.

A bankszövetségi vezető egy kérdésre válaszolva jelezte: a jelenleg rendelkezésre álló adóssegítő banki paletta, illetve a még áprilisban létrejövő új megállapodáson felül "nem érdemes újabb extra segítségre" várniuk a bajban lévő hiteladósoknak. Ez azt jelenti, hogy vagy elfogadják ezen megoldások egyikét, vagy a bank piaci alapon az ingatlan értékesítésének folyamatát megkezdheti.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18