11 °C Budapest

Újdonság a Groupamától: akár a hiteledbe is beszállnak

2011. április 4. 05:22

A magyar lakosság elenyésző részének van megtakarítása, egy rövidebb időszakot sem vészelne át jövedelme nélkül. Munka vagy keresőképességének elvesztése esetén sokan a következő havi számlát se tudnák már befizetni. Ha nem akarunk tovább rettegni, kössünk biztosítást és hagyjuk, had fizesse más a számláinkat! A Pénzcentrum.hu az OTP Bank stratégiai partnerének szakértőjét, a Groupama Garancia bankbiztosítási főosztályvezetőjét kérdezte új termékük bevezetésével kapcsolatban.


A legfrissebb adatok szerint 11 százalék fölé nőtt a munkanélküliek száma, egyre többen félnek az állásuk vagy a munkaképességük elvesztésétől. Ezekre az időkre félre lehet tenni, de már több éve különböző biztosítások közül válogathatunk, amivel védetté tehetjük magunkat a hasonló helyzetekkel szemben.

A munkanélküliség és munkaképesség elvesztése esetére köthető biztosítások első generációja a Hitelfedezeti Biztosítások voltak. Ezeket kifejezetten az ingatlanvásárlásra felhasznált hiteltermékekhez igazítják. Jövedelemvesztés esetén a biztosító fizeti az ügyfél hiteltörlesztését a szerződésben rögzített ideig (általában egy év). A 7-8 éve már piacon lévő hitelfedezeti biztosítások után megjelentek a piacon hasonló, de bővebb szolgáltatásokat kínáló termékek.

A Jövedelemkiesési-biztosítások már nem egy hiteltermékhez köthetőek és jövedelem kiegészítést tudnak biztosítani. A nem hiteltermékhez köthető biztosítások, állásvesztés esetén fix jövedelem kiegészítést fizetnek a regisztrált álláskeresőnek. Hasonló jövedelem kiegészítést kap az, aki táppénzre kényszerül, vagy munkaképessége tartósan megváltozik. Ezek a biztosítások is szerződésben rögzített ideig biztosítják a juttatásokat.

A legújabb generációsbiztosítások már nemcsak jövedelem kiegészítést adnak az ügyfeleknek, hanem a bankban csoportos beszedési megbízással kezelt közüzemi számlákat is térítik. Az Életszínvonal Biztosítások már nagyobb védelmet nyújtanak. Így hosszabb ideig biztosítva vagyunk, nyugodtabban kutakodhatunk új állás után - mondta el Berentés László, a Groupama Garancia bankbiztosítási főosztályvezetője.

Erre a piacra lép be ma a Groupama Garancia biztosító, az OTP Bank Stratégiai partnere. Termékük bevezetésével, a Mentőöv Életszínvonal Biztosítással több 100 ezer új ügyfelet próbálnak szerezni, akik 3 fix díjú csomagból választhatnak.
Miért épp most vezeti be a biztosító az új terméket? Kinek ajánlják? A Pénzcentrum.hu kérdéseire Berentés László, a Groupama Garancia bankbiztosítási főosztályvezetője válaszolt.

Pénzcentrum.hu: Miért pont most indul a Groupama-nal a Életszínvonal Biztosítás? Miért nem volt eddig, voltak olyan fontos változások az elmúlt időszakban a munkaerőpiacon, amelyek indokolttá tették egy ilyen termék piaci bevezetését?

Berentés László: A mostani indulás nagyrészt a hasonló termékek fejlődésének eredménye. Mi már 5 éve rendelkezünk hitelfedezeti (törlesztési) biztosításokkal és nagy tapasztalatunk van ezekkel kapcsolatban. Ám mi nem a második generációs, hanem egy harmadik generációs szolgáltatást fejlesztettünk ki közösen stratégiai partnerünkkel, az OTP Bankkal. A mi szolgáltatásunk megtéríti ügyfeleink a csoportos beszedéssel fizetett kiadásait, de emellett - csomagtól függően - tartalmaz fix jövedelem-kiegészítést is. A kettőt együttesen nevezzük életszínvonal biztosításnak.

A megjelenés munkaerő-piaci szempontból is jól időzített. A válságban az eredetileg 7-8 százalékos munkanélküliség 11százalékra emelkedett. Sajnos a tavalyi átmeneti csökkenés után még most, 2011-ben is tovább nőtt az állást keresők száma, (a KSH legfrissebb adatai szerint 11,5%-ra), jelenleg mintegy 670 ezer regisztrált munkanélküli van hazánkban. Ez számunkra azt jelenti, hogy valós igény van a szolgáltatásunkra. Mivel mi azokkal a szakértőkkel értünk egyet, akik a gazdasági fejlődés ellenére a munkanélküliség lassú csökkenését prognosztizálják a jövőben, úgy gondoljuk, hogy az igény megmarad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzcentrum.hu:Mekkora a piac jelenlegi mérete és kik a szereplői?

Berentés László: A hitelfedezeti (törlesztési) biztosításokat is figyelembe véve sok százezer ügyfélről van szó, biztosítási díjbevételben kifejezve több milliárd forintról évente. Stratégiai partnerünkkel, az OTP Bankkal közösen mi vagyunk a piac egyik legnagyobb szereplője, hiszen az OTP Bank jelzáloghitel, személyi kölcsön, és hitelkártya tulajdonosainak egy nagy része már rendelkezik a törlesztési biztosításunkkal.
Jövedelem-kiesés biztosítással jóval kevesebben rendelkeznek, az életszínvonal biztosítás pedig tudomásom szerint újdonság lesz Magyarországon.

Pénzcentrum.hu: Mit mutatnak az előzetes felmérések, mennyire fogékony a magyar fogyasztó egy ilyen biztosításra, mennyit költene erre havi/éves szinten?

Berentés László: Kutatásaink szerint a megkérdezettek 95 százalékának fontos, hogy számlái fizetve legyenek munkanélküliség és táppénz esetén is, 69 százalékuk fizetne is a szolgáltatásért.
Ezek alapján - valamint a hasonló, hitelfedezeti biztosítások iránt megnövekedett igény alapján - úgy gondoljuk, hogy nagy lesz a kereslet a termékünk iránt.
A célcsoportunk az OTP Bank forint lakossági folyószámlájával, és rendszeres jövedelemmel rendelkező ügyfelei, ez több millió embert jelent. A szolgáltatásunkat úgy alakítottuk ki, hogy az átlagos, sőt, átlag alatti jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára is vonzó legyen. Ezeket, valamint a szolgáltatás iránti magas igényt, és a kiemelkedő ár-érték arányát figyelembe véve néhány éven belül akár több százezres ügyfélkörre számítunk.

Pénzcentrum.hu:Elképzelhető-e olyan, hogy egy csődközelben levő vállalat csoportosan kössön ilyen biztosítást dolgozói számára, azaz - kissé abszurd esetben- egyfajta juttatásként adja ezt dolgozói számára?

Berentés László: Nem. Kizárólag magánszemély veheti igénybe a szolgáltatást, és a díját is a saját folyószámlájáról tudja fizetni.

Pénzcentrum.hu: Kötelezővé válhat-e hiteltermékek felvétele esetén? Vagy lehet-e ez esetben akciós?

Egyáltalán nem lehet kötelező, ahogy említettük, nem is hitelhez kapcsolódik. Viszont alkalmas arra, hogy olyan hitel törlesztő részletét finanszírozza, amelyet csoportos beszedéssel fizetnek a megadott folyószámláról. A Mentőöv elsősorban nem hitelfedezeti biztosítás, ezért a hitelek mellé a kifejezetten e célra kifejlesztett törlesztési biztosításokat ajánljuk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem