A kutyának sem kell az euróhitel?

2011. április 5. 08:32

Az emberek már nem bíznak a devizakölcsönökben éppen ezért nem sok tér jutna az euró alapú hiteleknek, ha újra visszaengedné a kormány a lakossági jelzáloghitel-piacra ezen kölcsönöket - írja a Világgazdaság.

"Nagyon félnek az ügyfelek a devizahiteltől, amikor bejönnek az irodánkba, 95 százalékuk azt kérdezi, ugye forintalapú lesz a kölcsöne" - osztja meg tapasztalatait Kiss Gábor, a hitelközvetítéssel foglalkozó Benks Kft. régióvezetője. "Az elmúlt évek tapasztalatai miatt az ügyfelek jelentős része tart a devizahitelektől, még akkor is, ha azok a svájci franknál kevésbé volatilis euróalapúak" - erősítik meg ezt a trendet az Erste Bank szakértői is.

Van alapja az ügyfelek félelmének - véli Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. "Devizakockázatot már nem kellene vállalniuk az ügyfeleknek egy hitel mellé. Épp elég a többi élethelyzetből fakadó kockázat: a munkanélkülivé válás vagy a megrokkanás lehetősége" - mondja Orbán.

Természetesen akadnak ellenvélemények is. Az osztrák hitelintézet, az Oberbank honi fióktelepénél például azt kommunikálják, hogy a mai napig igen keresett az eurókölcsön. A társaságnál azt remélik, hogy ha újra zöld utat kap az euró alapú hitelezés, akkor hamar fellendülhet a jelzáloghitelek piaca.

Első látásra jó döntésnek tűnik euró alapú kölcsönt felvenni, hiszen a jóval kisebb törlesztőrészlettel sokat spórolhat meg egy háztartás.

A Pénzügyileg tudatosabb ügyfeleknek lehet érdemes elgondolkodni az euróalapú lakáshitelek felvételén - véli Kiss Gábor. Ellenben a szakember sem tartja jónak az árfolyamingadozást hónapról hónapra követő konstrukciókat. "A bankoknak valamilyen biztonsági elemet kellene beépíteniük ezekbe a hitelekbe, például forintban rögzített törlesztőrészlettel kellene kínálniuk ezeket. Persze mindezt úgy kellene megoldani, hogy ha bekövetkezik egy komolyabb árfolyamgyengülés, akkor se járhasson úgy az ügyfél a futamidő végén, hogy még mindig tartozik a tőke nagy részével" - magyarázza Kiss.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Orbán Gábor véleménye szerint azonban ilyen konstrukciókat csak nagy nehézségek árán lehetne életre kelteni, márpedig a kormány rövid, illetve középtávú tervei között sem szerepel az eurózónához való csatlakozás és ezzel az árfolyamkockázatból adódó problémák végleges megoldása.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18