17 °C Budapest

Fix közjegyzői díj jöhet a devizahiteleseknek

Pénzcentrum
2011. április 4. 12:32

Fix közjegyzői díjszabást javasol a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a kormány adósmentő csomagjához kapcsolódóan, a szerződésminták egységesítésével ezeket a jövőben 10-15 ezer forintért hitelesíthetnék.

Tóth Ádám a Közjegyzői Kamara elnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában azt mondta: javaslatuk szerint egységesíteni kellene azokat a költségeket, melyek a devizahiteleseket terhelnék, ha szerződésmódosításra kerülne sor.

Ha egy lakáshiteles esetében változik a lejárat, a devizanem, a törlesztő részlet vagy a kamatozásra vonatkozó adatok, akkor ezt egy nagyon rövid, formanyomtatványhoz hasonló okiratban készítenék el a közjegyzők, ennek a díja nem lenne több 10-15 ezer forintnál.

A kamara elnöke azt mondta: a közjegyzőknek hatósági díja van, egyéb esetben óradíjjal dolgoznak, de mivel ennek a formanyomtatványnak a kitöltése és felolvasása nem lenne több mint egy óra, ezért az javasolják a kormánynak, hogy vezessék be a devizahitelesek szerződésmódosítása érdekében a fix díjat. Arra a kérdésre, hogy a bankok miért ragaszkodnak szerződéskötés vagy módosítás esetén a közjegyzői okiratokhoz, Tóth Ádám azt mondta: ennek ügyfélvédelmi funkciója van. Hiszen a közjegyzők az általuk megfogalmazott okiratokat felolvassák és el is magyarázzák az ügyfeleknek. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?