13 °C Budapest

Elkészült a lakáshitelesek mentőcsomagja: friss részletek

2011. április 5. 09:02

Elkészült az a szakmai koncepció, amelynek alapján megkezdődhet a bajba került lakáshitelesek megsegítése. Az 50 -60 milliárd forintos mentőcsomag lényege, hogy nem árfolyamfixálással segíthetik a hátralékot felhalmozó adósokat, hanem egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalhatja a terheket - tudta meg a Magyar Hírlap.

A lap úgy tudja, a kormány a teljes csomagra 50- 60 milliárd forintot szánna a költségvetésből. A koncepció lényege, hogy alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket. A tervezet mérsékelné a kezesek kötelezettségeit, és a csőd közelébe került ezrekre is gondol. A fő cél, hogy a lakásuk értékét meghaladó tartozással rendelkezők ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a szerződésbontás már negatív vagyont eredményezzen. A menthetetleneknek szociális bérlakásokat kínálnak.

A Magyar Hírlap értesülése szerint a kormány első kőrben a 3 hónapnál nagyobb késedelemben lévő hiteleseket akarja megsegíteni. Ők a leginkább bajba jutott adósok köre, 115 ezer hiteles tartozik ide. Az ekkora késedelemben lévő adósok nem tudják fizetni hitelüket, tőketartozásuk étéke meghaladja az ingatlanok 30- 40 százalékát. A tartozások több mint felénél a hitelösszeg meghaladja az ingatlanfedezet értékének 70 százalékát. Ezek az adósok menekülni sem tudnak a hitelükből, hiszen a bejegyzett zálogjog az ingóságaikra és a jövedelmükre is érvényes. Ők mindenüket elveszíthetik.

Az államilag támogatott kölcsön kiváltaná a jelenlegi hitelt, feltéve, ha együttműködik az ügyfél. Azokban az esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká alakítanák át a jelenleg a hitelezők tulajdonában lévő ingatlanokat. A korábban beharangozott árfolyam-stabilizálás helyett viszont egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket. Az így képződött hátralék pedig később - a forint erősödése révén - "eltűnne".

A kiszivárgott koncepció szerint a hiteleiket nem teljesítő adósok és a bankok mentesülnek majd azoktól a tranzakciós költségektől, amelyeket az állam adók módjára hajt be (például ajándékozási illeték, egészségügyi hozzájárulás). Az elképzelések szerint módosulnak a magas végrehajtási díjak is: a végrehajtási jutalékot a felére szállítaná le a jogalkotó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?