22 °C Budapest

Elkészült a lakáshitelesek mentőcsomagja: friss részletek

2011. április 5. 09:02

Elkészült az a szakmai koncepció, amelynek alapján megkezdődhet a bajba került lakáshitelesek megsegítése. Az 50 -60 milliárd forintos mentőcsomag lényege, hogy nem árfolyamfixálással segíthetik a hátralékot felhalmozó adósokat, hanem egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalhatja a terheket - tudta meg a Magyar Hírlap.

A lap úgy tudja, a kormány a teljes csomagra 50- 60 milliárd forintot szánna a költségvetésből. A koncepció lényege, hogy alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket. A tervezet mérsékelné a kezesek kötelezettségeit, és a csőd közelébe került ezrekre is gondol. A fő cél, hogy a lakásuk értékét meghaladó tartozással rendelkezők ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a szerződésbontás már negatív vagyont eredményezzen. A menthetetleneknek szociális bérlakásokat kínálnak.

A Magyar Hírlap értesülése szerint a kormány első kőrben a 3 hónapnál nagyobb késedelemben lévő hiteleseket akarja megsegíteni. Ők a leginkább bajba jutott adósok köre, 115 ezer hiteles tartozik ide. Az ekkora késedelemben lévő adósok nem tudják fizetni hitelüket, tőketartozásuk étéke meghaladja az ingatlanok 30- 40 százalékát. A tartozások több mint felénél a hitelösszeg meghaladja az ingatlanfedezet értékének 70 százalékát. Ezek az adósok menekülni sem tudnak a hitelükből, hiszen a bejegyzett zálogjog az ingóságaikra és a jövedelmükre is érvényes. Ők mindenüket elveszíthetik.

Az államilag támogatott kölcsön kiváltaná a jelenlegi hitelt, feltéve, ha együttműködik az ügyfél. Azokban az esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká alakítanák át a jelenleg a hitelezők tulajdonában lévő ingatlanokat. A korábban beharangozott árfolyam-stabilizálás helyett viszont egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket. Az így képződött hátralék pedig később - a forint erősödése révén - "eltűnne".

A kiszivárgott koncepció szerint a hiteleiket nem teljesítő adósok és a bankok mentesülnek majd azoktól a tranzakciós költségektől, amelyeket az állam adók módjára hajt be (például ajándékozási illeték, egészségügyi hozzájárulás). Az elképzelések szerint módosulnak a magas végrehajtási díjak is: a végrehajtási jutalékot a felére szállítaná le a jogalkotó.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?