28 °C Budapest

Padlóra küldte a családot a 35 éves OTP-hitel és az alkoholista apuka

2011. február 15. 08:32

Nem kerül utcára Virág Ibolya a két gyermekével, mert a tegnapra hirdetett árverést felfüggesztették. A hitelcsapdába került anya évek óta járja kálváriáját, mert a felhalmozódott tartozás miatt az OTP Bank felmondta a kölcsönszerződését. A hivatalos értékbecslés pedig a gyáli ingatlant a piaci ár alig több mint felére tartotta - írja a Népszava.

A hétfő reggelre meghirdetett ingatlan árverés néhány perc alatt véget ért Ráckevén. A sajtó képviselőit nem engedték be a végrehajtó irodájába, így a kilakoltatással fenyegetett, gyermekeit egyedül nevelő Virág Ibolya jelentette be: a végrehajtó felfüggesztette az árverést. A 19 éves érettségi előtt álló lány, a hat éves kisfiú és édesanyjuk egyelőre maradhat a gyáli ikerházban lévő otthonában.

"A 8 millió forintos forint alapú hitelt még 2004-ben vettem fel" - említette Virág Ibolya. Élettársától egy évvel később megszületett a kisfia. Úgy tervezték, ketten képesek lesznek fizetni a 35 éves futamidőre, havi 44 ezer forintban megállapított törlesztőrészletet. A párkapcsolat azonban megromlott, mert a férfi ivott, nem adott haza egy fillért sem és durván bánt Ibolyával a gyermekei előtt. A fél évig elhúzódó szétköltözés is alaposan megviselte az anyát és a két gyermeket, s csak tetézte a bajt, hogy egy fizetésből már a törlesztőrészletre sem futotta.

"Megindult a lavina, nem csak a hitel, de a közüzemi tartozások is felgyűltek" - idézte fel gyáli otthonában Virág Ibolya a vesszőfutásuk kezdetét. Hiába talált 2008-ban munkát, akkorra már annyira felhalmozódott a hátraléka, hogy hol a gázt, a villanyt, hol a banki tartozást fizette. Ibolya úgy döntött, inkább a fűtésszámlát fizeti, mert a hideg lakásban a gyerekek állandóan betegek voltak. Emiatt ő is bekerült a 90 napon túl tartozók táborába és az OTP Bank 2009. márciusában felmondta a hitelszerződést. Még azon a nyáron Ibolya nővére átvállalta volna az adósságot és a törlesztést is, de mint kisvállalkozó, nem kapott bizalmat a banktól.

 

Virág Ibolya egész életében fizetheti a törlesztőrészleteket (Forrás: Népszava)


Tavaly januárban egy ismeretlen jóakarója egymillió forintot ajánlott föl, hogy az addig felgyűlt törlesztőrészleteket kifizethesse. A pénzintézet azonban ezt nem fogadta el. Ehelyett azt a megoldást javasolta, hogy fizesse be a felvett hitelösszeg 20%-át, a fennmaradó tartozást pedig 24 havi részletekben törlessze. A havi 300 ezer forintos részlet persze elfogadhatatlan volt Virág Ibolya számára. A bank ugyan hozzájárult ahhoz, hogy az adós maga értékesítse a lakását, de több mint egy éve hiába hirdeti a gyáli lakást, a pangó ingatlanpiacon mindmáig nem akadt vevő.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Végül a gyáli ingatlant 6,4 millió forintra értékelte lakottan a hivatal. A független értékbecslő ennek majdnem a kétszeresére. Ezt kifogásolta Ibolya a dabasi városi bíróságon, s ők rendelhették el az árverés felfüggesztését. Ügyvédjével szintén a dabasi bírósághoz fordult beadvánnyal a bajba jutott asszony, mert szerintük az OTP Bank a hitelszerződés egyik másik pontjával törvényt sértett. Az első tárgyalásra február 21-én kerül sor.

"Ha semmit sem sikerül elérnünk, elveszítjük az otthonunkat, és egész életemben fizethetek egy ház után, ami már nem is a miénk" - mondta kétségbeesve Virág Ibolya.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?