Padlóra küldte a családot a 35 éves OTP-hitel és az alkoholista apuka

2011. február 15. 08:32

Nem kerül utcára Virág Ibolya a két gyermekével, mert a tegnapra hirdetett árverést felfüggesztették. A hitelcsapdába került anya évek óta járja kálváriáját, mert a felhalmozódott tartozás miatt az OTP Bank felmondta a kölcsönszerződését. A hivatalos értékbecslés pedig a gyáli ingatlant a piaci ár alig több mint felére tartotta - írja a Népszava.

A hétfő reggelre meghirdetett ingatlan árverés néhány perc alatt véget ért Ráckevén. A sajtó képviselőit nem engedték be a végrehajtó irodájába, így a kilakoltatással fenyegetett, gyermekeit egyedül nevelő Virág Ibolya jelentette be: a végrehajtó felfüggesztette az árverést. A 19 éves érettségi előtt álló lány, a hat éves kisfiú és édesanyjuk egyelőre maradhat a gyáli ikerházban lévő otthonában.

"A 8 millió forintos forint alapú hitelt még 2004-ben vettem fel" - említette Virág Ibolya. Élettársától egy évvel később megszületett a kisfia. Úgy tervezték, ketten képesek lesznek fizetni a 35 éves futamidőre, havi 44 ezer forintban megállapított törlesztőrészletet. A párkapcsolat azonban megromlott, mert a férfi ivott, nem adott haza egy fillért sem és durván bánt Ibolyával a gyermekei előtt. A fél évig elhúzódó szétköltözés is alaposan megviselte az anyát és a két gyermeket, s csak tetézte a bajt, hogy egy fizetésből már a törlesztőrészletre sem futotta.

"Megindult a lavina, nem csak a hitel, de a közüzemi tartozások is felgyűltek" - idézte fel gyáli otthonában Virág Ibolya a vesszőfutásuk kezdetét. Hiába talált 2008-ban munkát, akkorra már annyira felhalmozódott a hátraléka, hogy hol a gázt, a villanyt, hol a banki tartozást fizette. Ibolya úgy döntött, inkább a fűtésszámlát fizeti, mert a hideg lakásban a gyerekek állandóan betegek voltak. Emiatt ő is bekerült a 90 napon túl tartozók táborába és az OTP Bank 2009. márciusában felmondta a hitelszerződést. Még azon a nyáron Ibolya nővére átvállalta volna az adósságot és a törlesztést is, de mint kisvállalkozó, nem kapott bizalmat a banktól.

 

Virág Ibolya egész életében fizetheti a törlesztőrészleteket (Forrás: Népszava)


Tavaly januárban egy ismeretlen jóakarója egymillió forintot ajánlott föl, hogy az addig felgyűlt törlesztőrészleteket kifizethesse. A pénzintézet azonban ezt nem fogadta el. Ehelyett azt a megoldást javasolta, hogy fizesse be a felvett hitelösszeg 20%-át, a fennmaradó tartozást pedig 24 havi részletekben törlessze. A havi 300 ezer forintos részlet persze elfogadhatatlan volt Virág Ibolya számára. A bank ugyan hozzájárult ahhoz, hogy az adós maga értékesítse a lakását, de több mint egy éve hiába hirdeti a gyáli lakást, a pangó ingatlanpiacon mindmáig nem akadt vevő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Végül a gyáli ingatlant 6,4 millió forintra értékelte lakottan a hivatal. A független értékbecslő ennek majdnem a kétszeresére. Ezt kifogásolta Ibolya a dabasi városi bíróságon, s ők rendelhették el az árverés felfüggesztését. Ügyvédjével szintén a dabasi bírósághoz fordult beadvánnyal a bajba jutott asszony, mert szerintük az OTP Bank a hitelszerződés egyik másik pontjával törvényt sértett. Az első tárgyalásra február 21-én kerül sor.

"Ha semmit sem sikerül elérnünk, elveszítjük az otthonunkat, és egész életemben fizethetek egy ház után, ami már nem is a miénk" - mondta kétségbeesve Virág Ibolya.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24