Tigrisnők az OTP-ben: akik határozottan ki merik nyitni a szájukat

2011. február 5. 07:02

A magyar társadalomban a hagyományosan bizonytalan és óvatos gondolkodás mellett egyre inkább jelen van a magas jövedelműek tudatossága, a karriert építő nők jól informáltsága, de új szereplőként megjelentek a pénzügyileg tájékozott, fiatalos idősek is - derül ki a Pénzügyi Kultúra Kutatásból. A trendinterjúk alapján kijelenthető, hogy a pénzügyi tudatosság gyakran összefügg az életstílussal.

A magyar társadalom nagy többsége pénzügyek terén kockázatkerülő, nem veszi igénybe a szakértők tanácsait és jellemzően kevés bankkal áll kapcsolatban. Azonban a kutatás során készített trendinterjúkból számos olyan csoport azonosítható, akik gyakran életstílusukból fakadóan az általánostól eltérően viszonyulnak a pénzügyi világ rejtélyeihez.

Az OTP Alapkezelő megbízásából készített kutatás során elvégzett trendinterjúk célja az volt, hogy megismerjük a társadalomban jelenlévő fontosabb trendcsoportok pénzügyi befektetésekhez fűződő értékeit, hiedelmeit, továbbá, hogy felmérjük pénzügyi ismereteik szintjét. A trendcsoportok vizsgálata a jelenleg még kevéssé látható, de a jövőben várhatóan elterjedő, új viselkedési és fogyasztási szokásokkal bíró csoportok elemzését jelenti. - árulta el a kutatásról Dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a kutatás vezetője.

A pénzügyi kérdésekben talán legtájékozottabb csoportnak a munkát és karriert szem előtt tartó, több nyelvet beszélő, modern telekommunikációs eszközöket előszeretettel használó, elsősorban tehetős üzletemberekből álló csoport tagjai bizonyultak, akik nemcsak tudásban, de jövedelmi helyzetükben is az átlagos szint felett helyezkednek el. Szinte valamennyi befektetési lehetőséggel tisztában vannak, és ezeket ki is használják. Jellemzően ezen csoport tagjai, a business-nomádok, közülük kerülnek ki a private bank-i ügyfelek. A business-nomádok otthonosan mozognak a világban bárhol, ahová munkájuk, karrierjük szólítja őket.

A 40 év fölötti karrierorientált nők, az ún. tigrisnők a nők azon csoportját képviselik, akik tudnak határozottan "igent" és "nemet" mondani. Akik ebbe a csoportba tartoznak, a piacot és a világot általában differenciáltan látják, ezért kiemelkedően fontos számukra a megfelelő információk beszerzése, hiszen az általuk észlelt bizonytalanságot az alapos információszerzéssel kívánják mérsékelni. Rendszeresen tájékozódnak a pénzüket kezelő intézetnél, ennek megfelelően rendkívül jól informáltak a pénzügyek terén.

Az egyik legtudatosabban gazdálkodó csoportnak a magas jövedelmű, azonban a legtöbb luxustermékről lemondó válaszadók csoportja bizonyult. Ezek a "luxusaszkéták" habár megtehetnék, mégsem élnek nagylábon. Az egyszerűség iránti vágyuk tükröződik a pénzügyi szokásaikban is. A bonyolult befektetési konstrukciókkal szemben nyitottabbak a szimpla megoldásokra. Mivel nem feltétlenül van idejük arra, hogy kövessék a részvényárfolyamokat és azonnal reagáljanak rá, ezért gyakran elállnak ettől a befektetési formától.

A trendinterjúk során a kutatók természetesen találkoztak a hagyományos elit tagjaival is: ez a csoport elsősorban a drága luxustermékeket preferálja, mindig, minden téren a magas szintű szolgáltatásokat keresi. Magas jövedelmi helyzetüknek megfelelően kiterjedt bank kapcsolathálózattal rendelkeznek, előszeretettel veszik igénybe a szakértők tanácsait, számos különböző befektetéssel rendelkeznek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatás rámutatott egy új fogyasztói trendcsoport létezésére is: ez a fiatalos és életvidám ötven év fölötti fogyasztói csoport, amely az idősekről alkotott hagyományos képpel ellentétben nem zárkózik el az újításoktól. Az úgynevezett újidősek már igénybe veszik a modern kommunikációs eszközöket a pénzügyi tájékozódás terén, és a döntések meghozatala előtt előszeretettel kérik ki szakértő véleményét.

A trendinterjúk alkalmával elhangzottakból megfigyelhető, hogy számos olyan trend van kialakulóban a társadalmon belül, ami azt mutatja, hogy az emberek nem ijednek meg a pénzügyi világ rejtelmeitől, hanem bátran gyűjtenek információkat, kérik ki a bankok és szakértők tanácsait, mielőtt meghoznák döntéseiket. A jövőben ezeket az eredményeket szeretnénk felhasználni a Private Banking szolgáltatók számára ajánlott befektetési alapjaink fejlesztéséhez. Magyarország piacvezető befektetési alapkezelőjeként, pénzintézeteként ugyanis fontos, hogy termékeinket minél inkább ügyfeleink igényeihez tudjuk szabni - elemezte az eredményeket Gáti László az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16