Meg nem született babák tízezreire vették fel a bevállalós szocpolt: ketyeg az óra

2011. február 14. 16:32

A közismert nevén "bevállalós szocpol"-nak elnevezett megelőlegező kölcsön termék 2002. december 1-jével került bevezetésre. Gyermektelen fiatal házaspár két születendő gyermek, egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén igényelhetett megelőlegező kölcsönt. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő, egyben a megelőlegezés időtartama egy gyermek esetében három év, két gyermek esetében hat év volt, 2004. április 1-től ezen időszak 4, illetve 8 évre változott.

A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától, lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának napjától kell számítani.

Ha szerződésben szereplő határidőre megszületik a gyermek, akkor a szülőknek be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot a bank felé. A bank a megelőlegező kölcsönt átalakítja lakásvásárlási/építési kedvezménnyé, vagyis a bevállalós szocpolból normál szocpol lesz. A megelőlegező kölcsönre bejegyzett jelzálogjog törlésre kerül, a lakásvásárlási kedvezmény jelzálogjoga pedig a jogszabályban meghatározott időpontig bejegyzésre kerül.

Ha a szerződésben szereplő határidőre nem születnek meg a gyermekek, a megelőlegező kölcsön törlesztendő kölcsönné válik, azaz a megelőlegezett kölcsön összegét a kiegészítő kamattámogatásos kölcsönök feltételei szerint a hátralévő futamidő alatt annuitással számolt törlesztőrészletekkel a folyósító hitelintézet részére vissza kell fizetni. A megelőlegezési időszak tartama alatt az állam által a banknak fizetett hiteldíjat, költséget egyéb ellenszolgáltatást az igénylő házaspárnak az állam részére - a folyósító hitelintézet útján - kell részletekben visszafizetni - közölte a Pénzcentrum.hu-val az OTP Bank Médiakommunikációs osztálya.

 


Amennyiben a gyermekvállalás nem teljesítésének az oka az in vitro fertilizáció (lombikbébi) kezelés sikertelensége, akkor csak a megelőlegezett kölcsön összegét kell részletekben a folyósító hitelintézet részére visszafizetni. Ha az igénylők a gyermek megszületését a házastársak egyikének munkaképesség-csökkenése, illetve egészségkárosodást szenvedett személlyé válása következtében nem vállalták, vagy a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva született, akkor a megelőlegező kölcsön összegét a központi költségvetés fizeti ki az adós helyett.

Tigrisnők az OTP-ben: akik határozottan ki merik nyitni a szájukat

Az OTP Banknál 4 év türelmi időt követő 900 ezer forint megelőlegező kölcsön visszavonása esetén a hátralévő 16 év futamidővel számolva a tőke és az állami kamattámogatás visszafizetésének havi törlesztőrészlete mintegy 10 500 forint, 8 év türelmi időt követő 2,4 millió forint megelőlegező kölcsön visszavonása esetén a hátralévő 12 év futamidővel számolva a tőke és az állami kamattámogatás visszafizetésének havi törlesztőrészlete mintegy 40 000 forint. A megelőlegező kölcsön igénylése 2009. július 1-jével szűnt meg.

A megelőlegező kölcsönt 2002-ben jogszabály léptette életbe és ezt követően számos módosítása volt - közölte az UniCredit Bank. A bank meghitelezte a lakásvásárlók számára a szocpolt, amennyiben az igénylők egy gyermek megszületését a kezdetekben három éven belül, kettőét pedig a bevezetést követően hat éven belül vállaltak . Az UniCredit Bank szinte a jogszabály életbe lépésétől kezdve kínálta ügyfeleinek a megelőlegező kölcsönt, azonban jelentős érdeklődés nem mutatkozott a termék iránt, a bank állománya nem számottevő.  A megelőlegező kölcsön tőke összege nem vonható össze a lakáshitellel, ezt külön hitelként kell az ügyfélnek megfizetnie, a jogszabályban rögzített feltételekkel.

1 milliárdos UniCredit-baki: nyugtatókon élt a lakáshiteles

A vonatkozó jogszabály szerint a vállalt gyermek(ek) megszületéséig, de legfeljebb az erre vonatkozó határidő lejártáig az igénylő házaspárt a megelőlegező kölcsönre vonatkozó szerződés alapján fizetési kötelezettség (kivéve az igénylő házaspár által kezdeményezett szerződésmódosítással összefüggő költségeket) nem terheli. Ezen időszak alatt a megelőlegező kölcsön törlesztése folyamán felszámítható ellenszolgáltatásokat (kamatot, költséget és egyéb ellenszolgáltatást) a folyósító hitelintézet részére közvetlenül az állam téríti meg - tudtuk meg Budapest Bank szakértőjétől.

A banknál egy húsz éves 8 millió forintos kölcsön havi részlete 68 513 forint, 8,9 millió forint után 76 220 forint a törlesztő, míg 10,4 millió forintra havi 89 066 forint a részlet (THM: 9,94%). Abban az esetben, ha a megelőlegező kölcsönt be kell ütemezni gyermekvállalás nem teljesítése miatt, kedvezőbb feltételű kondíciókkal kerül beütemezésre a hitel.

Így intézik a pénzügyeiket a látás- és mozgássérültek

Ez egy abszolút jogszabályon alapuló konstrukció volt, amelynek minden feltételét paragrafusok rögzítik. Az MKB Bank a megelőlegező kölcsönt a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. Kormányrendelet alapján nyújtotta egészen 2009. június 30-ig, amikor is megszűnt a jogszabály általi igénybevétel lehetősége. A gyermekvállalás nem teljesülése esetén a bank a jogszabály rendelkezései szerint jár el: tekintettel arra, hogy a megelőlegező kölcsönszerződés egy önálló kölcsönszerződés, a gyermekvállalás nem teljesítése esetén a kölcsön visszafizetésére - a jogszabály rendelkezéseinek megfelelően - az ügyfél és a bank által elfogadott, ezen szerződésben rögzített feltételek mellett kerül sor. Így a nem teljesítés nincs befolyással a megelőlegező kölcsönnel esetlegesen párhuzamosan felvett kölcsön törlesztőrészletére.

Reagált az MKB Bank az elátkozott lakóparkban élők kilakoltatására

Amennyiben a nemteljesítés nem a jogszabályban meghatározott vis maior esetnek minősül, abban az esetben az ügyfélnek egyösszegben vagy részletekben vissza kell fizetnie mind a megelőlegező kölcsön - nem teljesített gyermekre vonatkozó - összegét, illetve az állam által ügyfél helyett megfizetett kamatokat egyaránt - közölte a Pénzcentrum.hu-val az FHB Bank szakértője. A fenti eset vis maior esetnek számít (akárcsak az egyik fél balesete, halálesete), amelyet a megelőlegező kölcsön nyújtását szabályozó jogszabály teljesítésnek minősít, tehát az ügyfelet nem terheli visszafizetés, a követelés megszűnik.

Megéri-e idén lakást venni?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a szerződésben szereplő határidőre nem születnek meg a babák, akkor a megelőlegező kölcsön kiegészítő kamattámogatásos hitellé alakul át - tudtuk meg a K&H Bank képviselőjétől. A jelenlegi kondíciók mellett 900 ezer forintnak 16 éves futamidőre 8 130 forint a havi részlete, míg 2,4 millió forintnak 12 éves futamidőre 25 715 forint a havi részlete. A termék 2009. július 1-től szűnt meg jogszabályváltozás által.

25 millió forinttal varázsolt a K&H


Ketyeg az óra azoknak, akik előre felvették a szocpolt


A szerződés nem teljesítése esetén a visszafizetendő összeg egyrészt függ a megelőlegezés időtartama alatt felhalmozódott, állam által megfizetett kamatok összegétől (egy gyermek vállalása esetén 4 év alatt felhalmozódott kamatokat, két gyermek vállalása estén a 8 év alatt felhalmozódott kamatokat kell visszafizetni), illetve a visszafizetési időszaktól is (a törlesztőrészlet összegét a futamidő nagy mértékben befolyásolja). Átlagosan, a gyermekvállalási határidő lejáratakor még 20 éves hátralévő futamidőt feltételezve 900 ezer forint megelőlegező kölcsön visszafizetése esetén körülbelül 10 ezer forintot kell havonta törleszteni. Ebbe a részletbe már beszámításra került az állam által, a megelőlegezés időtartama alatt megfizetett és kamattámogatással csökkentett kamatok visszafizetésére vonatkozó részlete is (ami kb 2 600 Ft).
1,5 millió forint megelőlegező kölcsön visszafizetése esetén körülbelül 16 ezer forintot kell havonta törleszteni. Ebbe a részletbe már beszámításra került az állam által, a megelőlegezés időtartama alatt megfizetett és kamattámogatással csökkentett kamatok visszafizetésére vonatkozó részlete is (ami kb. 4 400 forint). 2,4 millió forint megelőlegező kölcsön visszafizetés esetén körülbelül 33 ezer forintot kell havonta törleszteni. Ebbe a részletbe már beszámításra került az állam által, a megelőlegezés időtartama alatt megfizetett és kamattámogatással csökkentett kamatok visszafizetésére vonatkozó részlete is (ami kb. 14 ezer forint) - mondta Pohner Anikó, a Sopron Bank vezérigazgató-helyettese.

Itt a bankok listája: ők adják a legmagasabb kamatot az euróra

A Sopron Banknál a lakáshitelt felvevők 15%-a vett igénybe megelőlegező kölcsönt, a folyósított lakáshitelekre vetítve a megelőlegező kölcsönök 3,3%-ot tettek ki. Utóbbi azért ilyen alacsony, mert egyrészt a lakáshitelt felvevők 85%-a nem vett igénybe megelőlegező kölcsönt, másrészt az igénybevevők a kölcsön mellett még annak kb. 3-5-szörösét kitevő forint vagy deviza lakáshitelt is felvettek - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni

A Raiffeisen Banknál  a jelenlegi kondíciók mellett 15 éves hátralévő futamidőt feltételezve 900 ezer forint visszafizetése hozzávetőlegesen 8 400 forinttal , 2,4 millió forint pedig 22 400 forinttal növeli az ügyfél havi törlesztését. Ezt növeli még az állam felé visszafizetendő összeg is. A bank a jogszabály változással összhangban 2009.07.01-én vezette ki a terméket.

Raiffeisen: húzd le a kártyád, hadd szóljon a nótád!

Amennyiben a szerződésben szereplő határidőre (4/8 év) nem születnek meg a babák, az igénybevett támogatás hitellé alakul, és maximum 20 éves futamidő alatt vissza kell fizetni (a futamidőbe a megelőlegezés időszaka is beleszámít) - közölte az Erste Bank szakértője.

A visszafizetés három típusba sorolható:

Átkeresztelték az Erste Bankot - részletek

A 12/2001-es Korm.rendelet változása miatt 2009.06.30-tól nem fogadható be megelőlegező kölcsön iránti kérelem. A 2009.06.30-ig megkötött, új lakás vásárlását vagy építését finanszírozó kölcsönszerződések után azonban ún. utólagos közvetlen támogatás továbbra is igényelhető (a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után).

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem