Szörnyethalt a lakáshiteles! Nem fizet a biztosító! Mi lesz a tartozással?

2011. február 2. 04:44

Tízmilliós lakáshitelével küszködik Vörös Lászlóné, vagyis a Dunakeszi Repülős napon szörnyethalt biztonsági őr özvegye. Hiába állapított meg a szakértő 30 millió forintot, a biztosító szerint azonban keresetveszteség nem érte az özvegyet, ezért nem hajlandóak fizetni.

Vörös László 2009 július 18-án vesztette életét, amikor a Dunakeszi Repülős napon egy kisrepülő lezuhant, két autónak ütközött, majd elgázolta a helyszínen szolgálatot teljesítő biztonsági őrt.

"A tragédia után majdnem egy évvel peren kívüli egyezséget és 3,5 millió forintot ajánlott a biztosító. Ez az összeg nem tartalmazta a keresetkieséssel járó veszteséget. Idén megállapították, hogy valójában nem ért ilyen kár" - magyarázta a Bors Onlinenak az özvegy, valamint hozzátette: "Szörnyű, hogy kénytelen vagyok bíróságra menni. Nem a férjem halálából akarok meggazdagodni, de egész egyszerűen képtelen vagyok kifizetni a törlesztőrészleteket."

 

(Forrás: Bors Online, Fotó: MTI, Cser Dániel)


A biztosító a gyászoló özvegynek férje után korábban 3,5 millió forintot kártérítést állapított meg és véleményük szerint ezzel végleg ki lett fizetve az asszony.

"Az igazolt, és indokolt károkat (vagyoni - nem vagyoni károkat) korábban megtérítettük, csupán a tartáspótló járadék jogcímen előterjesztett igény maradt függőben. Az eddig rendelkezésünkre álló jövedelemigazolások figyelembe vételével, a baleset előtti és a baleset utáni időszakot megvizsgálva jelenleg keresetveszteség nem állapítható meg" - közölte a hírportál megkeresésére az Allianz biztosító.

Mai elemzésünk: Nem is gondolnád! Így intézik a pénzügyeiket a látás- és mozgássérültek

Egy korábbi körkép a hitelekhez kapcsolódó életbiztosításokról:

Meghalt a frankhiteles! Adósságot örökölnek tőle, pedig volt életbiztosítása

A Pénzcentrum.hu korábbi cikkében annak járt utána, hogy igaz-e, hogy a devizahitelek mellé kötött kockázati életbiztosítás az adós halála esetén az árfolyamváltozás miatt nem a fedezi a teljes adósságot, és az árfolyamveszteségnek megfelelő tartozás az örökösökre száll?

Bár sok frankhiteles ügyfél nem is rendelkezik hitelfedezeti életbiztosítással, aki mégis megkötötte a kockázati terméket a hitele mellé, annak érdemes felülvizsgáltatnia a haláleseti összeget. Aki két évvel ezelőtt felvett egy 5 millió forintos lakáshitelt svájci frank alapon és kötött mellé egy 5 millió forintos hitelfedezeti életbiztosítást, annak a fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében - futamidőtől függően - még késedelem nélküli törlesztés esetén is elérheti a 6,5 millió forintot.

A K&H Bank képviseletében elmondták, hogy ez sajnos így van, tekintettel arra, hogy a fenti példában említett biztosítás alapján mindenképpen 5 millió forintot fizet a biztosító függetlenül az árfolyam alakulásától. A biztosító által kifizetett összeg az aktuális árfolyamon előtörlesztés formájában csökkenti a fennálló tőketartozást.

A Sopron Bank is megerősítette a felvetésünket. A bank szerint ez sajnos valóban így van, hiszen a hitelfedezeti életbiztosítás konstrukció ezt a szolgáltatást nyújtja. A biztosítás értéke általában a kölcsön folyósításkori forint ellenértékre lett meghatározva, megkötve. A probléma elkerülésének érdekében lehetőség van befektetési típusú életbiztosítás kötésére hitelt meghaladó összegre, vagy a hitelfedezeti és a befektetési típusú életbiztosítás kombinálására az ügyfél által meghatározott összegre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jelenlegi árfolyamszint mellett a Volksbanknál is adósságot örökölnek az elhunyt - bár életbiztosítással rendelkező - devizahiteles ügyfél örökösei.

Harnos András, az AEGON Hitel Zrt. vezérigazgatójának válaszából kiderül, hogy amennyiben a hitel devizaneme eltér a biztosítási szerződés devizanemétől, a kifizetéseknél előfordulhat, hogy azok a hiteltartozást nem fedezik, ugyanis az árfolyam változások iránya kedvezőtlenül is érintheti az ügyfelet, ezáltal a forintban kifejezett tartozás összege növekedhet. Azon terméküknél, amely figyelembe veszi az árfolyamváltozást, az ügyfél nem visel árfolyamkockázatot.

A Budapest Bank képviseletében a Pénzcentrum.hu-nak elmondták, hogy a biztosítási feltételek szerint a biztosított halála esetén a biztosító a biztosítási esemény időpontjában a kölcsönszerződés alapján fennálló tőketartozást fizeti meg. Devizában nyújtott kölcsönök esetén a tőketartozás a devizában nyilvántartott aktuális tőketartozás és a Budapest Bank adott devizára vonatkozó, a tőketartozás kimutatásának napján érvényes deviza vételi árfolyamának szorzata. A fentieknek megfelelően a leírt esetben a biztosító kifizeti a teljes, 6,5 millió forintos tartozást.

Kozák Judit, az Allianz Bank vezérigazgatója elmondta, hogy a bank valamennyi jelzálogkölcsönéhez kapcsolódóan csoportos hitelfedezeti személybiztosítást köt kölcsönügyletenként két személyre (aki a kölcsönügylet Adósa/Adóstársa) vonatkozóan, melynek díját a bank fizeti, így a kölcsönfelvevőknek az életbiztosítási védelem teljesen ingyenes. Az életbiztosítás kedvezményezettje az Allianz Bank, így a futamidő alatt bekövetkező tragédia esetén a teljes kölcsöntartozást a biztosító kiegyenlíti (legfeljebb 30 millió forint tőke és járulékai erejéig) a bank felé. Ebből következően nem fordulhat elő a fent felvázolt helyzet, miszerint a hitelfedezeti életbiztosítás az árfolyam változásából fakadóan nem nyújt elég fedezetet a kölcsön visszafizetéséhez.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint ilyen jellegű konstrukció nem volt a banknál. Deviza alapú hitel felvétele esetén DEVIZA Forrás Életbiztosítást lehetett kötni, aminek havi biztosítási díja az árfolyam változásától függően alakult minden hónapban. Az értékkövetésnek köszönhetően egy sajnálatos biztosítási esemény bekövetkezésekor az OTP Banknál nem fordulhat elő, hogy a biztosítási összeg nem fedezné a hiteltartozás összegét.

A CIB Bank Hitelfedezeti Védelem szolgáltatása a teljes fennálló tartozást kifizeti ilyen esetben.

Az UniCredit Bank a hitelfelvevő ügyfél és családja anyagi biztonsága érdekében javasolja, de kötelezően nem írja elő, hogy ügyfelei hitelfedezeti életbiztosítást kössenek a felvett hitelek mellé. A biztosítás megkötését ugyanúgy ügyfelei döntésére bízza, mint azt, hogy melyik biztosítótársasággal szerződnek, így a biztosítási szerződések az egyes konkrét esetekben eltérőek lehetnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?