32 °C Budapest

Itt a bankok feketelistája: rájuk érkezett a legtöbb panasz

2011. február 15. 16:07

A 2010. IV. negyedéves adatokat tartalmazó statisztikai összefoglaló felöleli egyrészt a Felügyelethez érkezett fogyasztói beadványokat, melyeket a Felügyelet hatósági eljárásban vizsgál meg, másrészt tartalmazza az Ügyfélszolgálathoz érkezett és közvetlenül megválaszolt megkereséseket. A tárgynegyedévben a Felügyelethez érkezett fogyasztói beadványok száma csökkent, miközben az ügyfélszolgálati megkeresések száma növekedett; összességében véve tehát a beadványok és megkeresések száma kismértékű (5,2%) növekedést mutatott - áll a PSZÁF honlapján.

Melyek a legrenitensebb bankok?

Piaci részesedésüket meghaladó mértékben érkeztek beadványok - a múlt negyedévhez hasonlóan - a Credigen Bank Zrt.-re, a Budapest Bank Nyrt.-re, valamint a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepére. Piaci részesedéséhez mérten csekély számú beadvány érkezett az MKB Bank Zrt.-re, az UniCredit Bank Hungary Zrt.-re, illetve a K&H Bank Zrt.-re.

A táblázatban nem szerepelő intézményekre statisztikailag nem releváns mértékben érkeztek beadványok.

Jelentősen visszaesett a beadványok száma

Fogyasztói beadványok azok a jogszabályban meghatározott tartalmi és formai szempontoknak megfelelő beadványok, amelyeket a Felügyelet hatósági fogyasztóvédelmi eljárás keretében vizsgál, és amely révén ellenőrzi, hogy az ágazati jogszabályokban meghatározott fogyasztóvédelmi rendelkezéseknek megfelel-e a beadvánnyal érintett pénzügyi szervezet tevékenysége. A Felügyelet Ügyfélszolgálata kezeli azon megkereséseket, amelyek nem vizsgálhatók hatósági eljárás keretében, valamint azokat, amelyek célja általános tájékozódás, információkérés a Felügyelettől.

2010 IV. negyedévében a Felügyelethez összesen 1 994 fogyasztói beadvány érkezett, mely az előző negyedévinél 13,7%-kal, az előző év azonos időszakában regisztráltnál pedig 27,1%-kal kevesebb. A tárgynegyedévben az összes szektor tekintetében javulást tapasztalható mindkét viszonyítási időszakhoz mérten. A pénzpiaci, a tőkepiaci és a pénztári beadványoknál továbbra is megfigyelhető a folyamatosan csökkenő tendencia.

Forrás: PSZÁF


A tárgynegyedévben a pénzpiaci szektor minden intézménycsoportjának statisztikáját tekintve csökkenés tapasztalható a múlt év azonos időszakához képest, ugyanakkor a harmadik negyedévhez viszonyítva csak a bankoknál és a takarékszövetkezeteknél mérséklődött a beadványok száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesebb panasz a törlesztőrészletekre

2010. IV. negyedévben a pénz- és tőkepiaci beadványok közel kétharmada (64,3%) - a korábbi negyedévekhez hasonlóan - a hitelezéssel volt kapcsolatos. Az előző negyedévhez viszonyítva az összesített beadványszám csökkenést mutat, de ezen belül a devizaalapú személyi kölcsönöknél és a folyószámlahiteleknél mintegy 20%-os növekedés tapasztalható, ugyanakkor hasonló mértékben csökkent a lakáshitelekkel összefüggő ügyek száma.

Mind a jelzálog alapú szabad felhasználású, mind a lakáscélú ingatlanfedezet mellett nyújtott hitelekre vonatkozó fogyasztói beadványokon belül megfigyelhető, hogy a devizaalapú és a forintalapú konstrukciókkal kapcsolatos bejelentések egymáshoz viszonyított aránya egyre inkább eltolódik az utóbbiak felé, ez kétségkívül összefüggésben van azzal, hogy az új szerződéseket már túlnyomórészt forintalapon kötik.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?