27 °C Budapest

InterGIRO2: milliárdokat bukhatnak a magyar bankok

Pénzcentrum
2011. február 15. 09:32

A jövő év júliusában elinduló InterGIRO 2 szolgáltatással eleshetnek a bankok a Viber rendszer használatáért kapott, jelenleg átlagosan tízezer forintra rúgó díjtól - írja a Napi Gazdaság. Az új rendszer kiépítésének fejlesztési költségei további 5-10 milliárd forintos terhet jelenthetnek számukra.

Azon ügyfelek, akik számára lényeges jelenleg, hogy az átutalás valós idejű legyen, a Viber rendszert használják, igényeiket azonban a jövő év júliusától elinduló InterGIRO 2 rendszer kielégíti majd, hiszen ez naponta öt időpontban bonyolít majd átutalásokat a küldő és a fogadó bank között.

Ezzel azonban elesnek a bankok az 1999 óta működő Viber rendszer jelenlegi használatáért elkért kétezer és akár százezer forint közötti, átlagosan tízezer forintos díjtól. Az ügyfelek számára viszont InterGIRO 2 azt jelenti majd, hogy a megbízás után maximum két órával elindul az átutalás.

A küldő bankoknál parkoló pénzből származó ún. floating nyereséget évi 5-6 milliárd forintra becsülte a lapnak nyilatkozó Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi igazgatója . Ez a bevétel ugyanakkor az InterGIRO 2 elindulásával sem fog maradéktalanul eltűnni a bankrendszerből, csak a küldő bank helyett a fogadó banknál csapódik le, hisz többségében a fogadó folyószámlán parkol a pénz az átutalás másnapjáig, melyre a bankok általában nem fizetnek kamatot.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?