Félmillió frankhiteles a startpisztoly dörrenésére vár

2011. január 21. 05:20

A svájci frank árfolyamának elszabadulása óta körülbelül félmillió magyarországi jelzálogadós érezheti úgy, hogy hitelcsapdába került. Az elmúlt két évben késedelem nélkül törlesztő ügyfelek forintban kifejezett fennálló tartozása alig, vagy egyáltalán nem kopott, sőt sokaknak még emelkedett is. Ezek az adósok gyakorlatilag olyan fantomhiteleket törlesztenek, amelyektől szívük szerint mielőbb megszabadulnának. Nagy kérdés, hogy milyen lehetőségeik állnak a frankhitel kiváltását komolyan fontolgató adósok előtt.A korábban már ismertetett, PSZÁF által kiadott vezetői körlevél a bankok támogató hozzáállását kéri a svájci frank alapú jelzáloghitelek euró alapúra történő átváltásának lebonyolításában. A kérdés igen fontos döntés elé állítja az ötszázezer frankhiteles ügyfelet. A szakma egyetért abban, hogy a hitelkiváltás összbanki "erőltetése" kissé elkésett, a korábbi árfolyamcsúcsok utáni mérséklődés idején talán szerencsésebb lett volna.A frank alapú adósságunk átváltását kezdeményezhetjük a hitelt folyósító pénzintézetnél, valamint másik finanszírozónál is. A házon belüli szerződésmódosítás kevesebb ügyintézéssel járhat, viszont a bankok igencsak borsos árat számítanak fel érte. Még ha elfogadják a korábbi értékbecslést és néhány az ügymenethez kapcsolódó díjat el is engednek, a devizanemváltás így is drága mulatság.  Különösen azoknak kell mélyen a zsebükbe nyúlni, akik dupla konverzióval kénytelenek szembesülni, vagyis előbb forintra váltják a frankhitelüket, majd az így kapott összeget konvertálják euróra.A svájci frank árfolyamának alakulása az elmúlt három évben (Forrás: portfoliofinancial.hu)A más finanszírozónál kezdeményezett hitelkiváltás mellett szólhat, hogy a magatartási kódex bevezetése előtt a bankok egyoldalúan emelhettek kamatot, amit a legtöbb esetben meg is tettek. Az ügyfél emiatt könnyebben találhat az aktuális hiteldíjától kedvezőbb finanszírozási konstrukciót. A hitelkiváltás előtti akadályok egyike a korábbinál szigorúbb hitel/fedezet arány követelménye, amely miatt jó néhány frankadós csak előtörlesztés, vagy pótfedezet bevonása mellett gondolkodhat a hitelkiváltásban. A döntés időzítésével kapcsolatban el kell mondani, hogy vannak olyan előrejelzések, melyek szerint 180-as frankárfolyam mellett beindulna a tömeges átváltás, ugyanakkor az optimista árfolyam-várakozások is 200 körüli frankról beszélnek. Elképzelhető, hogy a döntéssel érdemes legalább a hitelezők új konstrukcióinak megjelenéséig várni, de az sem kizárt, hogy átmeneti korrekció után tovább gyengülünk a frankkal szemben.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?