24 °C Budapest

A kilakoltatási moratórium miatt alig adnak hitelt a bankok

2011. január 12. 08:32

Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke örül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott javaslatnak, amely a svájci frank alapú hitelek átváltását szorgalmazza euró alapúra. Az elnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, tudni kell viszont, hogy ebben az esetben a hitelesek realizálják az árfolyamváltozás miatti veszteségüket, ugyanakkor kevésbé veszélyezteti őket a későbbiekben a valutaárfolyam ingadozása. Erdei hozzátette a kilakoltatási moratórium egy olyan piacidegen gyakorlat, amely gyakorlatilag megszünteti a jelzálogalapú hitelezést Magyarországon.

"Örömmel vettem a PSZÁF javaslatát, hogy a bankok teremtsék meg a feltételeket a svájci frank alapú jelzáloghitelek euróra történő átváltására, bár ez nem oldja meg az összes problémát. A bankok az elmúlt években komoly eszköztárat dolgoztak ki, hogy segítsenek a még fizetni képes, de bajba jutott adósokon, ez a javaslat beleillik ebbe a rendszerbe. Történelmi magasságokban jár a svájci frank árfolyama, és nem lehet kizárni, hogy a továbbiakban is erősödni fog, ez az eurózóna megítélésétől is függ" - mondta a Bankszövetség elnöke.

 


Erdei Tamás

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy aki a svájci fizetőeszköztől "megszabadul", annak realizálnia kell az árfolyam erősödéséből származó veszteségeket - ez az átváltás hátránya. Előnye azonban az, hogy ezen az áron a hitelfelvevő megváltja a biztonságát, hiszen beáll egy nagyjából fix havi törlesztőrészlet, és kiszámíthatóbb folyamatba kerül, mert a forint-euró árfolyama kiszámíthatóbb.

A vezérigazgató elképzelhetetlennek tartja, hogy a bankok nagyjából azonos kondíciókkal működő kampányt és csak egy terméket alkalmazzanak. A pénzintézetek néhány héten belül kialakíthatják konstrukciójukat, annál is inkább, mert nemcsak az ügyfeleket, hanem a bankokat és a kormányt is sokkolta a hirtelen megugró svájci frank árfolyama.

Az elnök szerint az átváltást megelőző jelleggel is lehetne alkalmazni, tehát nemcsak azoknál, akiknek nehézségeik vannak a hitel fizetésével. Akik már nagy bajban vannak, azoknak ez úgysem segít, hiszen az átváltás inkább csak "fixál". Az átváltás előtt fel kell hívni az ügyfél figyelmét arra, hogy ezzel realizálja a veszteségeket. Nagyon fontos a kommunikáció, az ügyfelek korrekt tájékoztatása, hogy pontosan tudják és értsék, milyen döntést hoznak, és az milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azoknak az ügyfeleknek, akik nagyon limitált összeget tudnak a havi törlesztőrészletre fordítani, és a legkisebb törlesztőrészlet-emelkedés is komoly problémát okoz, átgondolandó az átváltás. Akik jobban bírják a kockázatokat, és bizonyos ideig magasabb törlesztőrészletet tudnak fizetni, illetve ki tudják várni, hogy a svájci frank normálisabb pályára kerüljön, azoknak érdemesebb kivárni. Jelenleg körülbelül százezerre tehető azon lakáshitelesek száma, akik komoly fizetési késedelemben vannak, és valószínűleg több tízezer esetben végrehajtási eszközzel kell, hogy éljenek a bankok

A kormány április közepéig hirdette meg a kilakoltatási moratóriumot. Erdei elmondta, hogy bár elkezdődtek a tárgyalások a kormánnyal, a Bankszövetség a problémát nem pénzügyi és bankszakmai, hanem szociálpolitikai kérdésnek tartja. Úgy véli, a kilakoltatási moratórium piacidegen, nem fenntartható, mert megszünteti Magyarországon a jelzálogalapú hitelezést. Nincs egyetlen eszköz a probléma megoldására. Minden piaci szegmensnek meg kell találnia a megoldást. A bankoknak is áldozatot kell hozniuk, de az államnak is be kell szállnia a probléma megoldására.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?