36 °C Budapest

Bizakodó áruhitelezők: viszik még a lapostévét részletre

2010. november 18. 09:32

Az idei évben valamivel erősebb áruhitelszezont várnak a hitelintézetek. Az elmúlt öt év statisztikái alapján rá is férne a növekvő kereslet a piacra, ugyanis az elmúlt években egyre kevesebb áruhitelt tudtak kihelyezni a bankok - írja a Világgazdaság.

Tavaly a karácsonyi bevásárlási roham két hónapjában 41,7 az év egészében pedig 59,5 százalékkal esett vissza az új folyósítású áruhitelek értéke. Az áruhiteleket a lakossági hitelekhez képest főként a nyugdíjasok veszik igénybe és olyanok akik a fix törlesztő részleteket illetve a hagyományos sárga csekkes befizetést részesítik előnyben a bankkártya használatával ellentétben.

Az előző évekhez hasonlóan november közepétől számít a kérelmek felfutására az OTP Bank. Bár szerintük érzékelhető már némi emelkedés a keresletben, de nem várnak nagyobb mértékű fellendülést a tavalyi szinthez képest.

A tavalyi jelentős visszaesés után idén 5-10%-os emelkedésben bízik a Cetelem Bank. Balog Gábor, a Cetelem marketing-osztályvezetőjének véleménye szerint túl van a mélyponton az áruhitelezés. Idén mindenképp növekvő hitelkihelyezésre számítanak.


Nem ennyire derűlátóak a Budapest Banknál. Szerintük a gazdasági világválság áruvásárlási hitelekre gyakorolt negatív hatása még nem ért teljesen véget, ezt igazolja az is, hogy eddig nem érzékeltek keresletnövekedést az áruhitelek iránt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Credigen Bank tájékoztatása szerint nem volt hatással a hitelintézet áruhitel forgalmára a válság. A hitelintézet tulajdonosa a Credit Agricole Consumer Finance döntése érelmében azonban mégis fokozatosan felfüggeszti hitelezési tevékenységét. Náluk a csúcsot a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan november 24 és december 24. között várják.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00