26 °C Budapest

Durva tempóban fizetjük vissza a devizahiteleket

Pénzcentrum
2010. november 16. 10:26

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2010 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,0 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 81,4 százaléka volt 2010 harmadik negyedévének végén. A háztartások nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) 2010 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,0 százalékát érte el. Így 2002 óta először fordul elő, hogy az állam egy évre visszatekintő költekezését a lakossági megtakarítások fedezni tudják.


Államháztartás - csökkent az államadósság

A pénzügyi számlák ma megjelent előzetes adataiból kiderül, hogy a harmadik negyedévben a GDP 4,6 százaléka volt az államháztartás finanszírozási igénye. Az idén ez a legkisebb adat, de még mindig messze van a (némileg más módszertannal készülő) 3,8 százalékos hiánycéltól. Ugyanakkor az utolsó negyedévben akár többletre is számíthatunk a kormányzat intézkedései révén, így a hiánycél teljesülése biztosítottnak látszik.

Durva tempóban fizetjük vissza a devizahiteleket


Ráadásul az utolsó egy év 5 százalékos finanszírozási igénye épp megegyezik a háztartások nettó megtakarításaival, így nyolc év után először fordul elő, hogy a két szektor együttes egyenlege nem negatív, vagyis összességében nem szorulnak rá a külső finanszírozásra. További kedvező hír, hogy az államadósság is csökkenni tudott, igaz, ebben a devizaadósság árfolyammozgások miatti átértékelődési hatása is segített. A GDP-arányos bruttó államadósság a félévi 83,7 százalékról csökkent a harmadik negyedév végére 81,4 százalékra.

Durva tempóban fizetjük vissza a devizahiteleket


A háztartások 555 milliárdot toltak vissza

A lakosság nem tudta megismételni a második negyedévi, meghökkentően magas magtakarítási teljesítményét. Akkor a GDP 9,6 százalékát tette ki az az összeg, ami a pénzügyi rendszeren keresztül más szektorok finanszírozását szolgálhatta, ezúttal ez csupán 4 százalék lett. Ez észrevehetően, de nem kiugróan magasabb, mint a korábbi negyedévek 3 százalék körüli értéke. 2010 harmadik negyedévében a pénzügyi eszközök esetében a hitelintézeti értékpapírok, a befektetési jegyek és a nyugdíjpénztári követelések növelése volt jelentős, miközben számottevően csökkentek a forint- és devizabetétek.

Durva tempóban fizetjük vissza a devizahiteleket

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A lakosság nettó megtakarításai azonban nem is annyira azért emelkedtek az utóbbi időben, mert a jövedelmekből jelentősen többet tettek volna félre, hanem azért, mert a hitelfelvételi aktivitásuk drasztikusan visszaesett. A devizahitelezés jelzálog-része az időszak közepén megszűnt, de a fogyasztási hitel szegmensben is visszaesett a kereslet, hiszen sokan égették meg magukat az emelkedő törlesztő részlettel. Az MNB által közült számok impresszívek: devizahitel-tranzakciók egyenlege 555 milliárd forintos mínuszt mutat, ez a következő negyedévben a becsléseink szerint 700 milliárd forint fölé is mehet, és ennek környékén stabilizálódhat.

Ennek egyelőre csak egy részét képes ellensúlyozni a forinthitelek fokozatos élénkülése. Az utóbbi egy évben a hiteltranzakciók egyenlege 258 milliárd forintos nettó visszafizetést mutat. A tendenciákat alaposabban figyelve ugyanakkor megállapítható, hogy elképzelhető, néhány negyedéven belül a lakosság újra nettó hitelfelvevő lesz. Ez még ugyan a négy negyedéves gördülő számokon nem látszik, de a harmadik negyedévben az ellentétes irányú forint- és deviza-hitelezési folyamatos egyenlege már "csak" 56 milliárd forintos lakossági hitelvisszafizetést jelez.


Ez a jelenség akár magyarázatot is adhat a várakozásoknál némiképp jobb GDP-adatokra is. Ezek szerint ugyanis a lakossági fogyasztás kedvezőbben alakulhatott a harmadik negyedévben, mint a megelőzőben.

Érdemes még egy érdekességre felhívni a figyelmet. Miközben a július-szeptemberi időszakot a devizahitelesek drámának élhették meg a svájci frank száguldása miatt, eközben a negyedéves frekvenciájú adatokban már nyoma sincs az átértékelődés hitelállomány-duzzasztó hatásának. Sőt, a lakossági devizahitel-állomány ebben a negyedévben az átértékelődés hatására még csökkent is. Hiába járta meg ugyanis a forint a 225-ös szintet is a frankkal szemben, ha az időszak eleji 215 körüli kurzusról 205-re esett szeptember végére az árfolyam. Persze az így "nyert" 285 milliárd forintos állománycsökkenés még mindig eltörpül az előző negyedéves 1000 milliárdos "bukó" mellett.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 14:54
A szövetség elnöksége két új taggal bővült, valamint távozott Viniczai András.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?