23 °C Budapest

Itt a legfrissebb banki feketelista! Szögre akasztották a korbácsot az etikai kódex alkotói?

2010. november 10. 14:08

2010-es banki feketelista A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája a banki hitelezés és a végrehajtási gyakorlat tanulmányozását követően közzétette azon bankok listáját, melyek gyakorlata a kormány által hozott intézkedések ellenére jelentős eltéréseket mutatnak az etikai kódexhez képest.

Némileg átrendeződött a banki feketelista összetétele a 2010 augusztusában kiadotthoz képest.

A többi banknál valamelyest javulás következett be, a végrehajtó cégek közül a Credithouse került az első helyre, második a Butár Kft., és harmadik a Silvercredit.

Általános problémának tekinthető szinte minden pénzintézetben, hogy nem tartják be az 1996. évi CXII. törvény 215.§, valamint a 215.b§ előírásait, ami az ügyfelek panaszaival foglalkozik. Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy ezt a kérdést a pénzintézetek nagyvonalúan kezelik. A belső adminisztrációs rendszer ebben a tekintetben rendkívül hiányos. A beérkezett panaszok elvesznek, nem találkoznak össze az ügyintézővel, vagy egyszerűen nem is törődnek vele. Az ügyintézés rendkívül vontatott.

Van olyan bank, ahol több mint egy évig ültek egy egyszerűnek tűnő panasz kivizsgálásán, amelyet gyakorlatilag pár perc alatt tisztázni lehetett volna. A késlekedés az ügyfelek számára komoly pénzügyi és joghátrányt teremthet, erre a PSZÁF-nek mindenképpen fel kell figyelnie. A Raiffeisen első helyének megtartásához ez a körülmény jelentősen hozzájárult. A többi pénzintézetnél elsősorban az etikai kódex kijátszása miatt neheztelnek az érdekvédők. A bajba jutott adósok részére teljesíthetetlen feltételeket szabnak. Kevés esetben történik egyedi elbírálás. Igazából az előző listához képest a bankok válságkezelési gyakorlatában szinte semmi nem változott.

A válságkezelési egyeztetési folyamatban a bankok kiütéssel nyertek. Szinte mindenben az ő akaratuk győzött. A 7+1 pontból az egyetlen jelentős pont, amely a késedelmi kamatok mértékét szabályozza csak az ezután bajba került ügyfelek részére jelenthet részmegoldást. A most bajban levő adósok helyzete semmit sem változott. Náluk ezek az intézkedések szinte semmilyen szerepet nem játszanak. A kormányzat választhatott a bankadó beszedése, valamint a bankok késedelmi kamataiból adódó extra profit engedélyezése között. A kormány a bankadót választotta. Ezzel az intézkedéssel a 7+1-es javaslat gyakorlatilag a tiszta lappal indulás pontjának sorsára jutott, a korbácsot szögre akasztották, a kezdeti ijedség után, a bankokat gyakorlatilag semmi nem korlátozza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fent szereplő 3 behajtó cég etikai normái a behajtási gyakorlatukat figyelembe véve erősen megkérdőjelezhető.

Elmaradt intézkedések, néhány jó tanács a bajba jutott hitelesek részére

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 15:33
A bíróság szerint megsértette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jó hírnév védelméh...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?