20 °C Budapest

Itt a legfrissebb banki feketelista! Szögre akasztották a korbácsot az etikai kódex alkotói?

2010. november 10. 14:08

2010-es banki feketelista A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája a banki hitelezés és a végrehajtási gyakorlat tanulmányozását követően közzétette azon bankok listáját, melyek gyakorlata a kormány által hozott intézkedések ellenére jelentős eltéréseket mutatnak az etikai kódexhez képest.

Némileg átrendeződött a banki feketelista összetétele a 2010 augusztusában kiadotthoz képest.

A többi banknál valamelyest javulás következett be, a végrehajtó cégek közül a Credithouse került az első helyre, második a Butár Kft., és harmadik a Silvercredit.

Általános problémának tekinthető szinte minden pénzintézetben, hogy nem tartják be az 1996. évi CXII. törvény 215.§, valamint a 215.b§ előírásait, ami az ügyfelek panaszaival foglalkozik. Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy ezt a kérdést a pénzintézetek nagyvonalúan kezelik. A belső adminisztrációs rendszer ebben a tekintetben rendkívül hiányos. A beérkezett panaszok elvesznek, nem találkoznak össze az ügyintézővel, vagy egyszerűen nem is törődnek vele. Az ügyintézés rendkívül vontatott.

Van olyan bank, ahol több mint egy évig ültek egy egyszerűnek tűnő panasz kivizsgálásán, amelyet gyakorlatilag pár perc alatt tisztázni lehetett volna. A késlekedés az ügyfelek számára komoly pénzügyi és joghátrányt teremthet, erre a PSZÁF-nek mindenképpen fel kell figyelnie. A Raiffeisen első helyének megtartásához ez a körülmény jelentősen hozzájárult. A többi pénzintézetnél elsősorban az etikai kódex kijátszása miatt neheztelnek az érdekvédők. A bajba jutott adósok részére teljesíthetetlen feltételeket szabnak. Kevés esetben történik egyedi elbírálás. Igazából az előző listához képest a bankok válságkezelési gyakorlatában szinte semmi nem változott.

A válságkezelési egyeztetési folyamatban a bankok kiütéssel nyertek. Szinte mindenben az ő akaratuk győzött. A 7+1 pontból az egyetlen jelentős pont, amely a késedelmi kamatok mértékét szabályozza csak az ezután bajba került ügyfelek részére jelenthet részmegoldást. A most bajban levő adósok helyzete semmit sem változott. Náluk ezek az intézkedések szinte semmilyen szerepet nem játszanak. A kormányzat választhatott a bankadó beszedése, valamint a bankok késedelmi kamataiból adódó extra profit engedélyezése között. A kormány a bankadót választotta. Ezzel az intézkedéssel a 7+1-es javaslat gyakorlatilag a tiszta lappal indulás pontjának sorsára jutott, a korbácsot szögre akasztották, a kezdeti ijedség után, a bankokat gyakorlatilag semmi nem korlátozza.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fent szereplő 3 behajtó cég etikai normái a behajtási gyakorlatukat figyelembe véve erősen megkérdőjelezhető.

Elmaradt intézkedések, néhány jó tanács a bajba jutott hitelesek részére

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?