Reagált a hitelező! Az adósmentő-csomag gyenge pontjai

2010. október 14. 10:02

"Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek a nehéz helyzetbe került lakáscélú hitelt felvevő fogyasztók megsegítése érdekében szükséges módosításáról" szóló csomag kapcsán két érdekességre hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét egy magyarországi hitelező.

Törlesztési árfolyam

A kötelezően közép-árfolyamon történő átváltás kizárólag a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződéseket érinti. Ezek szerint a szabad felhasználású vagy a hitelkiváltási célú kölcsönök esetén továbbra is a vételi, illetve az eladási árfolyamon történik az átváltás. Az indítvány egyfelől igazságtalan a nem lakáscélú jelzálogkölcsönnel rendelkezőkkel szemben, és azokkal szemben, akik lakáscélú hitelüket kedvezőbbre váltották, hiszen nekik továbbra is a vételi, illetve az eladási árfolyamon kell hitelüket törleszteniük, másfelől a pénzintézetek számára technikai nehézséget okoz. A hitelező szerint a helyes az lenne, ha a vételi és az eladási ár közti különbözetet limitálnák.

Végtörlesztési díjak

Limitálnák a végtörlesztés díját, kivéve, ha az "pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik". Az ügyfelek terheinek csökkentésére megfelelő megoldás a hitelkiváltás, amellyel csökkenthetik terheiket. Ezt a lehetőséget nehezíti az ebben az esetben követelhető végtörlesztési díj. Az indoklása szerint az indítvány azoknak készült, "akik nehéz helyzetükön maguk is próbálnak segíteni". Meglátásunk szerint azok az ügyfelek, akik kedvezőbb hitelre kívánják cserélni meglévő kedvezőtlen hitelüket, igyekeznek nehéz helyzetükön segíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16