20 °C Budapest

Fantomhiteleket törlesztenek a devizaadósok

Pénzcentrum
2010. október 1. 11:02

Az MNB tegnap közzétett adatai szerint augusztus végén annak ellenére döntött történelmi csúcsot a devizahitelek állománya, hogy hazánkban gyakorlatilag leállt a lakossági devizahitelezés. A magyarázat egyszerű: a svájci frank (és kisebb mértékben az euró) erősödése miatt jelentősen, egy hónap alatt több mint 274 milliárd forinttal duzzadt a devizahitelesek forintban kifejezett tartozása. Bár szeptemberben a forint erősödése már csökkenti a devizahitelek állományát, ez nem javít a magyarországi jelzáloghitelezés helyzetén: a bankadó első részletét épp ma befizető bankok forinthitelei iránt is alacsony a kereslet, s a jelzáloghitelezés volumene nem éri el a válság előtti szint negyedét.

Az MNB új hitelezési statisztikái nem mutatnak meglepően új jelenséget: a hitelkihelyezés alacsony szinten stagnál, és csakúgy, mint az év első felében, augusztus hónapban is csökkent tranzakciós alapon a lakossági hitelállomány. A devizahitel-törlesztés 40 milliárd forint környékén látszik stabilizálódni (a nettó devizahitel-törlesztés augusztusban 40,6 milliárd forint volt), míg a forinthitelek esetében 29,1 milliárd forint volt a különbség a hitelfelvételek javára.

Kísértetjárás a devizahiteleknél


Hitelkönnyítés százezer devizaadósoknak - hosszabbított a bank + friss infó

Ami a bankok betétoldalát illeti, az alacsony kamatszint miatt nem meglepő, hogy augusztusban is inkább betétkivonás történt, mégpedig nettó 21 milliárd forint összegben. Ez a pénz nem tűnik el nyomtalanul a pénzügyi rendszerből, jórészt a magasabb hozamú megtakarítási és befektetési termékeket gazdagítja, mint amilyenek a befektetési alapok és a (különösen egyszeri díjas) unit-linked életbiztosítások.

Kísértetjárás a devizahiteleknél


Augusztusban 30,92 milliárd forint új jelzáloghitelt helyeztek ki a bankok, ez 22%-kal alacsonyabb az egy évvel korábban folyósítottnál. Ha visszatekintünk az elmúlt egy évre, a 30-40 milliárd forintnyi havi új kihelyezés tipikusnak mondható. Ami a hitelek denominációját illeti, az Orbán-kormány döntése értelmében augusztus 16-a óta tilos devizahitelhez jelzálogjogot bejegyezni, így aligha csodálkozhatunk, hogy a devizahitelek részaránya az egy évvel korábbi 73%-ról alig több mint 4%-ra csökkent.

Kísértetjárás a devizahiteleknél


A jelzáloghitelek körében mind a lakás-, mind pedig a szabad felhasználású hitelek terén stagnálás figyelhető meg, a forinthitelek egyelőre nem vették át a devizahitelek korábban betöltött szerepét. Nagyjából kétharmadot képviselnek a lakás- és egy harmadot a szabad felhasználású jelzáloghitelek, ami nem jelent számottevő elmozdulást a korábbiakhoz képest.

Kísértetjárás a devizahiteleknél


Ha csak a lakáshiteleket nézzük, az augusztusi 20 milliárd forintnyi új kihelyezés megfelel az elmúlt egy év átlagának, fellendülésnek nyoma sincs. Csupán az alacsonyan stagnáló havi összegen belül történt átrendeződés a forinthitelek javára. Mindössze ennek köszönhető, hogy a forint alapú lakáshitelezésben az elmúlt öt évre visszatekintve idén nyáron volt a legaktívabb a bankszektor.

Kísértetjárás a devizahiteleknél

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A lakáshitelek iránti alacsony kereslet ma már közhelyszerűen ismételgetett okai (rossz makrogazdasági és megélhetési mutatók, kedvezőtlen lakáspiaci helyzet, stb.) között továbbra is ott találjuk a magas forinthitel-költségeket, ami jól jelzi a bankok hitelezési kockázatkerülését is. A forinthitelek átlagos hitelköltsége az MNB számításai szerint augusztusban 9,88% volt.

Kísértetjárás a devizahiteleknél


Bár a devizahitelezés tiltása csak a jelzáloghitelekre vonatkozik, a nem jelzálog fedezetű fogyasztási hitelekben is egyeduralkodóvá váltak mára a forint alapú konstrukciók. A lakáshitelezéshez képest a fogyasztási hitelek még rosszabb formát mutatnak: a 23,8 milliárd forintnyi augusztusi új kihelyezés közel 20%-kal elmarad az elmúlt egy év átlagától.

Kísértetjárás a devizahiteleknél


Ennek részben oka lehet az is, hogy az eltűnőben lévő devizahitelek mellett a forint alapú fogyasztási hitelek költségei is növekedtek, és ismét átlépték a 20%-ot.

Kísértetjárás a devizahiteleknél


Összességében a már fentebb említett átértékelődési tendencia érvényesült a magyar háztartási hitelállományban. Döntően a deviza-átértékelődések miatt a július végi 8446,7 milliárd forintról 8746,7 milliárd forintra nőtt a lakossági hitelállomány, augusztus hónapban a frank 209-ről 222 forintra erősödött. A devizahitelek aránya a teljes hitelállományon belül augusztus végén 68,4% volt.

Kísértetjárás a devizahiteleknél

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?