31 °C Budapest

Ezermilliárdokba kerülhet a forinthitelek átváltása

Pénzcentrum
2010. október 9. 11:02

A bankoknak maguknak kell eldönteniük, ösztönzik-e kedvezményekkel a devizahitelek forint alapúra váltását - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján.

Tavasszal, nyár elején több ötlet is megjelent a médiában a devizahitelek tömeges forintra váltásával kapcsolatban - emlékezett Nagy Márton, az MNB Pénzügyi Stabilitás szakterületének helyettes vezetője. Mint elmondta, gyors felépülés és lassú leépülés jellemezte/jellemzi a devizahitelállományt Magyarországon. Hirtelen átváltásuk növelhetné az ország sérülékenységét.

Az MNB számításai szerint ha jelenlegi devizaárfolyam- és hitelkamatok mellett történne az átváltás, több százmilliárd forint lenne a költsége. Ha felvételkori árfolyam és THM mellett történne ez, annak költsége a több ezer milliárd forintot is elérné. Az átváltás nem változtatja a háztartások hitelállományát, így a külső adósság (55% a GDP arányában) változatlan marad. Ekkor a háztartások nyitott árfolyampozíciója eltűnik, azonban ezt más szektoroknak át kell venniük. A bejelentés és az átváltás között ráadásul a piaci árfolyam-reakciók miatt óriási veszteségek keletkezhetnek.

Az állam és a jegybank is át tudná vállalni a devizahitelek kockázatait (az állam devizakötvény-adósság növelésével, a jegybank a devizatartalékok felhasználásával) közvetlen forintgyengülés nélkül, a konszolidált állam jelenleginél jóval nagyobb átvállalt árfolyamkockázata miatt azonban indirekt módon mégis bekövetkezhet a forintgyengülés. A tanulmány harmadik fő következtetéseként Nagy Márton elmondta: a devizahitelek forintra váltása helyes út lehet, de csak fokozatosan szabad megtenni.


Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?