14 °C Budapest

Rettegő kolontári devizahitelesek! Oda a fedezet, egy összegben kell kifizetni a tartozást

2010. október 11. 10:02

Az iszapkatasztrófában érintett településeken jelzáloghitellel rendelkező lakosok közül többen is arról panaszkodtak, hogy felszólítást kaptak a kölcsönt nyújtó pénzintézettől - tudta meg az MTI.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A levélben az áll, hogy mivel megsemmisült a fedezetként felajánlott ingatlan, a bank felmondhatja a jelzáloghitel szerződést, így viszont egy összegben esedékessé válik a teljes tartozás. Egyes adósokat más csapás is ért, volt aki a katasztrófa óta nem tudott munkába állni, elvesztette a munkahelyét.

A tározókhoz közel fekvő ingatlanokba a lakók nem akarnak visszamenni. Egy a veszélyzónából kiköltöltöztetett nő elmondta, hogy még 20 évig kellene fizetni havi 30 ezer forintjával a svájci frank alapú devizahitelét. Az érintett tulajdonosok nem tudják, hogy a katasztrófa után is törleszteniük kell-e a törlesztőrészleteket.

Egy másik megszólaló elmondta, hogy három éve építkezett és most majdnem minden odalett. A bankot és a biztosítót járják a feleségével, próbálnak intézkedni, de az ügyintézők sem tudnak még semmi biztosat mondani. Elképzelhető, hogy felmondják a hitelszerződésüket, a biztosító még csak a kárfelmérésnél tart.

A K&H Bank képviseletében elmondták, hogy a szakértők már vizsgálják a lehetőségeket, már a múlt héten elkezdődött a katasztrófahelyzet értékelése, minél gyorsabban igyekeznek megtalálni a megoldást, amiről tájékoztatni is fogják a közvéleményt.

Ma tudhatják meg a kitelepített lakosok, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba - közölte a veszprémi település polgármestere az ajkai sportcsarnokban elszállásolt emberek részvételével tartott lakossági fórumon. Tili Károly kijelentette, hogy hétfő estére készülnek el a települést védő gáttal, amely egy esetleges újbóli vörösiszap-lavinától mentené meg a kis települést. A védelmi bizottság a munkálatok előrehaladásának ismeretében dönt arról, hogy a falut elhagyó 715 ember mikor térhet vissza üresen hagyott otthonaiba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Épül az új gát (Forrás: Index)

Devecserben szintén lakossági fórumot tartottak a kisváros polgármesterének részvételével. A polgármester elmondta: a település zárásának feloldásáról is ma tárgyal a védelmi bizottság.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?