Rettegő kolontári devizahitelesek! Oda a fedezet, egy összegben kell kifizetni a tartozást

2010. október 11. 10:02

Az iszapkatasztrófában érintett településeken jelzáloghitellel rendelkező lakosok közül többen is arról panaszkodtak, hogy felszólítást kaptak a kölcsönt nyújtó pénzintézettől - tudta meg az MTI.

A levélben az áll, hogy mivel megsemmisült a fedezetként felajánlott ingatlan, a bank felmondhatja a jelzáloghitel szerződést, így viszont egy összegben esedékessé válik a teljes tartozás. Egyes adósokat más csapás is ért, volt aki a katasztrófa óta nem tudott munkába állni, elvesztette a munkahelyét.

A tározókhoz közel fekvő ingatlanokba a lakók nem akarnak visszamenni. Egy a veszélyzónából kiköltöltöztetett nő elmondta, hogy még 20 évig kellene fizetni havi 30 ezer forintjával a svájci frank alapú devizahitelét. Az érintett tulajdonosok nem tudják, hogy a katasztrófa után is törleszteniük kell-e a törlesztőrészleteket.

Egy másik megszólaló elmondta, hogy három éve építkezett és most majdnem minden odalett. A bankot és a biztosítót járják a feleségével, próbálnak intézkedni, de az ügyintézők sem tudnak még semmi biztosat mondani. Elképzelhető, hogy felmondják a hitelszerződésüket, a biztosító még csak a kárfelmérésnél tart.

A K&H Bank képviseletében elmondták, hogy a szakértők már vizsgálják a lehetőségeket, már a múlt héten elkezdődött a katasztrófahelyzet értékelése, minél gyorsabban igyekeznek megtalálni a megoldást, amiről tájékoztatni is fogják a közvéleményt.

Ma tudhatják meg a kitelepített lakosok, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba - közölte a veszprémi település polgármestere az ajkai sportcsarnokban elszállásolt emberek részvételével tartott lakossági fórumon. Tili Károly kijelentette, hogy hétfő estére készülnek el a települést védő gáttal, amely egy esetleges újbóli vörösiszap-lavinától mentené meg a kis települést. A védelmi bizottság a munkálatok előrehaladásának ismeretében dönt arról, hogy a falut elhagyó 715 ember mikor térhet vissza üresen hagyott otthonaiba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Épül az új gát (Forrás: Index)

Devecserben szintén lakossági fórumot tartottak a kisváros polgármesterének részvételével. A polgármester elmondta: a település zárásának feloldásáról is ma tárgyal a védelmi bizottság.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 20:11
Az MTVA azt írta a politikusoknak, hogy a mélygarázson keresztül közelítsék meg a csütörtöki EP-list...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 29. 21:07
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem