Részletek: így menekül meg a magyar devizahiteles

Pénzcentrum
2010. október 4. 18:02

Elkészült az adósmentő csomag Elkészült a hitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat. A banki szektorban legnagyobb felhördülést keltő, "tiszta lapként" emlegetett elképzelés kikerült a nyolc pontból, a civil javaslatok közül lényegében semmi nem került bele. Ha a parlamenti vitában nem írják át a csomagot, akkor tilos lesz minden, az ügyfeleknek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás. A pénzintézetek nem emelhetnek hiteleik járulékos költségein és a kamatokon is csak - nem részletezett - speciális esetekben lehet majd változtatni. A törvényjavaslat lényegi segítséget nem jelent az adósoknak, a kötelező középárfolyam alkalmazása is csak egy-két ezer forintos könnyítés.

Hétfőn kerül a parlament elé a lakáshiteleseket megsegítő fideszes elképzeléseket rögzítő törvényjavaslat, amely a korábban jelzett nyolc pontból hetet foglal majd jogszabályba. A javaslatokat jegyző Rogán Antal és Kósa Lajos pénteken bejelentette, hogy "kiesett" a csomagból az úgynevezett tisztalappal indulás joga, de lesz egy nyolcadik javaslatuk is: indítványozni fogják a közjegyzői díjak átalánydíjjá alakítását. (A tiszta lappal indulás joga szerint az adóssal szembeni követelés nem haladhatta volna meg a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének száz százalékát.)

Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője az MTI beszámolója szerint közölte: a törvényjavaslat egyértelműen kimondja az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát az ügyfél számára hátrányos esetekben, befagyasztja a pénzintézetek által eddig alkalmazott díjakat, költségeket, azok további emelése nem képzelhető el. Az önkényes kamatemelésről szóló javaslat kapcsán a törvényjavaslat azt rögzíti, hogy a kamat csak kormányrendeletben szabályozott speciális esetben emelhető - tette még hozzá.

A középárfolyam kötelező alkalmazását is rögzíti a törvényjavaslat úgy, hogy ha a banknak van saját középárfolyama, akkor a bankét kell alkalmazni, ha nincs, akkor a jegybankét - tette hozzá.

Az ügyfél kérésére lehetőség lesz a hitel ingyenes előtörlesztésére, erre a futamidő alatt mindenkinek legalább egyszer lehetősége lesz, de, hogy milyen időtávról van szó, arról a két félnek kell megegyeznie; a további hosszabbításoknál pedig a maihoz képest több mint a felére csökken a díj.

Kérelem eseten a futamidő-hosszabbítás ingyenességét is garantálja a törvényjavaslat; a tartós fizetésképtelenség beálltát követően pedig csak a futó hitelek esetében meglévő költségeket lehet majd felszámítani, a késedelmi kamat felszámítása a felmondást követő 90 nap után nem képzelhető el - szögezte le. A javaslatok a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződésekre, és nemcsak a deviza, hanem futó forint hitelekre is vonatkoznak; illetve nemcsak a hatálybalépést követően folyósított, hanem az addig megkötött állományra is vonatkoznak.

Módosítani fogják a hitel- és pénzintézeti törvényt, illetve a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló törvényt, a jövő héten a csomagot a bizottságok, az azt követő héten pedig az Országgyűlés plenáris ülése is tárgyalhatja.

A nyolcadik javaslat

A csomag korábban bejelentett nyolc pontból egyet, az úgynevezett tisztalappal indulás jogát nem tartalmazza - mondta még Rogán Antal. Indokként hozzátetette: ehhez a pénzintézeti törvény átfogó módosítására lett volna szükség, ezt képviselői önálló indítványban most nem tudták megoldani.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke jelezte: egy-másfél héten belül törvényjavaslatot terjesztenek a nyolcadik pontról parlament elé. Ebben azt javasolják majd, hogy a hitelszerződések közjegyezői ellenjegyzése átalánydíjas eljárás legyen, amely magába foglalja a későbbi módosításokat is, ezek száma 3-6 lehet. Megjegyezte, hogy a közjegyzői kamarával egyeztetnek majd még e kérdésről annak pontos megvalósításáról.

Kiemelte még, hogy a bankszövetség és a hitelfelvevők képviselői is elfogadták a törvényjavaslat korábban rögzített alapelveit, azaz azt, hogy aki hitelt vesz fel, annak azt kell visszafizetni; a javaslat nem veszélyeztetheti a hitelrendszer működését Magyarországon; a hitelezés közös kockázatvállalást jelent.

Rogán Antal a törvényjavaslat hatálybalépéséről elmondta: kell átfutási időt hagyni ahhoz, hogy a bankok az üzleti szabályzataikat módosítani tudják. A csomag egyes elemei így a törvény elfogadását követőn 30 nap múlva lépnek hatályba, ide tartozik például az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma; más elemek, közte a tartós fizetésképtelenség beálltát követő késedelmi kamat tilalma, pedig az elfogadást követő 45. napon lépnek majd életbe.

Gyorsan keveset

Gyors, szóbeli tájékoztató keretében mutatta be a véglegesnek szánt javaslatokat a Fidesz két politikusa délelőtt, a civil és a banki javaslatok összefésüléséről szó sem volt - kommentálta a történteket az egyik résztvevő az Indexnek.

Sokat akartak, keveset fogtak - értékelte a Fidesz javaslatait egy másik civil. "A nehézségekkel küzdőknek mindez nem jelent majd igazi segítséget, legalábbis rövidtávon, de legalább elindult valami." A délelőtti egyeztetésen egyébként megjelentek a radikális "civilek" is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eredeti nyolc pont

1. Az ügyfél számára hátrányos esetekben tiltanák meg az egyoldalú szerződésmódosítást.

2. Tiltanák az önkényes kamatemelést.

3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását.

4. Megteremtik az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.

5. Automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő.

6. Az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg.

7. Tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását.

8. A felsoroltak nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlanhitelezésére.

Így módosult a nyolc pont

A bankadóról szóló egyoldalú kormánydöntéssel szemben ezúttal kompromisszumos megoldás született a Magyar Bankszövetség, illetve Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes képviselők között a lakáshitelek megsegítését célzó nyolcpontos javaslatcsomagról. Bár milliárdokban mérhető terheket helyez az intézkedéscsomag a bankok vállára, remélhetőleg érzékelhetően segíti az ügyfelek fizetőképességének fennmaradását - mondta a Portfolio.hu-nak Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?