30 ezer frankhitelest érint az augusztusi kamatcsökkentés

2010. július 7. 10:02

Augusztustól a Budapest Bank mérsékli jelzáloghiteles ügyfelei törlesztési terheit. A svájci frank erősödése miatt jelentősen megnövekedett ügyfélterhek, valamint a forrásköltségek kedvező alakulása miatt a bank úgy döntött: 60 bázisponttal csökkenti svájci frank illetve 100 bázisponttal forintalapú jelzáloghiteleinek kamatát.

A kamatcsökkentés a hitelüket szerződésszerűen törlesztő ügyfeleket érinti, míg fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelei számára a pénzintézet továbbra is nyolcféle fizetési könnyítési lehetőséget kínál.

A Budapest Bank a jövő hónaptól 60 bázisponttal csökkenti svájci frank alapú hiteleinek, illetve 100 bázisponttal forintalapú hiteleinek kamatát. A kamatcsökkentés a bank szerződésszerűen teljesítő ügyfelei által alkotott jelzáloghitel-portfolióját, mintegy 30 ezer szerződést érint.

A kamatcsökkentés 2010. július 10-étől érvényes, a módosult kamatoknak köszönhetően az ügyfelek augusztus 10-étől lényegesen alacsonyabb törlesztőrészletet fizetnek majd hiteleik után. Egy átlagos, 20 éves futamidejű, 10 millió forint összegű jelzáloghitel esetén ez forintalapú hitel esetén 8000 forintos, azaz 7%-kal alacsonyabb törlesztőrészletet jelent majd, míg ugyanez svájci frank alapú hitel esetében 6000 forinttal mérsékli a havi hitelterheket. A bank hiteleinek kamatai ily módon a válság előtti szinthez közelítenek.

A Budapest Bank a kamatcsökkentéssel az ügyfelek - többek között a svájci frank erősödése miatt - jelentősen megnövekedett hitelterhein kíván enyhíteni. Az alpesi deviza árfolyamának a jelzáloghitelesek számára kedvezőtlen alakulása miatt a bank többféleképpen is igyekszik védelmet nyújtani ügyfeleinek, többek között sms-ben értesíti őket az árfolyam változásairól, hogy fel tudjanak készülni a törlesztőrészlet emelkedésére. A gazdaságban beindult pozitív folyamatok, a hitelezési kockázatok várható további csökkenése, és a kedvezően alakuló forrásköltségek mostanára lehetővé tették, hogy a bank jelentősen csökkentse jelzáloghiteleinek kamatait. A hitelkamatok 60 illetve 100 bázispontos csökkentésével a bank segítséget nyújt azon ügyfelei számára, akik az eddigiek folyamán szerződésszerűen törlesztették hiteleiket.

"A Budapest Bank felelős hitelezési politikájának megfelelően folyamatosan figyelemmel kíséri a makrogazdasági környezet alakulását, és annak ügyfelekre gyakorolt hatását. A bank a forrásköltségek alakulása függvényében mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit abban, hogy hiteleiket folyamatosan képesek legyenek törleszteni. A svájci frank jelenlegi magas árfolyama, az ügyfelek hitelterheinek fokozott növekedése indokolttá tette a kamatcsökkentést, hiszen a pénzintézetnek is érdeke, hogy megóvja ügyfeleit a kamatemelkedés okozta kockázatoktól." - mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagja.

A Budapest Bank kamatcsökkentése a jól fizető, szerződéses kötelezettségeit határidőre teljesítő ügyfélkörét érinti. Fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek a pénzintézet nyolc különböző típusú fizetési könnyítést ajánl attól függően, hogy az ügyfél milyen időtávban és milyen összegű rendszeres fizetést tud vállalni. Ezeknek az igényeknek a jóváhagyása a bank egyedi döntése alapján történik. Az ilyen jellegű szerződésmódosításokért a bank nem számol fel szerződésmódosítási díjat (ez standard esetben 50 ezer forint lenne).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bank törlesztési könnyítésre vonatkozó megoldásai többek között:

- tőkefizetési moratórium 12 hónapig
- futamidő hosszabbítás
- halasztás (törlesztés időszakos felfüggesztése)
- felhalmozott (késedelmes) tartozás részletfizetése 24 vagy 48 hónap alatt
- devizahitelek esetén forintban fix törlesztőrészlet fizetése.

Ezen kívül a Budapest Banknál is elérhető az Áthidaló kölcsön állami kezességvállalással.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?