Nyugodtan víkendezhetnek a frankhitelesek

Pénzcentrum
2010. július 2. 16:50

Megnyugodhatnak néhány napra a svájci frankban eladósodott magyarok. Az alpesi deviza árfolyama a csütörtökön mért 218 forintos rekordról péntek délutánra 212 forintra csökkent. A mentőövet piaci pletykák szerint a svájci jegybank dobta.

Néhány nappal ezelőtt 218 forintot kellett fizetni egy svájci frankért. Korábban ennyit még sohasem tapasztaltunk. Nem is csoda, hogy a svájci frank alapú hitelt felvevők aggódni kezdtek, hisz az árfolyam emelkedése törlesztőrészleteik 25-30 százalékos emelkedését vetítette előre. Ráadásul a kilátások sem voltak kedvezőek, mert egyes devizapiaci szakértők 230-240 forintos frankárfolyamot sem tartottak kizártnak.

Az árfolyam elszabadulása két dolognak volt köszönhető. Egyrészt a befektetők a közép-kelet-európai országok gazdaságáról érkező kedvezőtlen hírek miatt itteni érdekeltségeik jelentős részétől szabadulni igyekeztek. Ez gyengítette ezen országok fizetőeszközeit, így a magyar forintot is. A felszabaduló pénzeket aztán a biztonságosnak gondolt svájci frankba fektették. A svájci jegybank egy ideig ellenállt június 17-én megelégelte a hiábavaló próbálkozást és bejelentette: nem lép közbe a piacon.

Végül azonban a svájci jegybank meggondolhatta magát. A devizakereskedők azt suttogják, mégis belépett a piacra és nagy mennyiségű frankot adott el euróért. Így a megállíthatatlannak tűnő árfolyamemelkedés, a magyar frankhitelesek óriási szerencséjére, megtorpant. Nagy kérdés azonban, mit hoz a jövő?

Az aligha elképzelhető, hogy a pénzüket féltő befektetők néhány nap alatt meggondolták volna magukat és a biztos frankból kiszálltak volna. Mert ebben az esetben például a kockázatos részvények piacai jelentős mértékben nőttek volna. Nem így történt. Márpedig ha nem javult a hangulat, akkor a svájci jegybank beavatkozásának hatása nem lesz hosszú életű. A frankhitelesek tehát nem nyugodhatnak meg. A frank árfolyamának további csökkenése nehezen elképzelhető. Sokkal valószínűbb, hogy némi pihenő után újra emelkedésnek indul.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?