11 °C Budapest

Nyugodtan víkendezhetnek a frankhitelesek

Pénzcentrum
2010. július 2. 16:50

Megnyugodhatnak néhány napra a svájci frankban eladósodott magyarok. Az alpesi deviza árfolyama a csütörtökön mért 218 forintos rekordról péntek délutánra 212 forintra csökkent. A mentőövet piaci pletykák szerint a svájci jegybank dobta.

Néhány nappal ezelőtt 218 forintot kellett fizetni egy svájci frankért. Korábban ennyit még sohasem tapasztaltunk. Nem is csoda, hogy a svájci frank alapú hitelt felvevők aggódni kezdtek, hisz az árfolyam emelkedése törlesztőrészleteik 25-30 százalékos emelkedését vetítette előre. Ráadásul a kilátások sem voltak kedvezőek, mert egyes devizapiaci szakértők 230-240 forintos frankárfolyamot sem tartottak kizártnak.

Az árfolyam elszabadulása két dolognak volt köszönhető. Egyrészt a befektetők a közép-kelet-európai országok gazdaságáról érkező kedvezőtlen hírek miatt itteni érdekeltségeik jelentős részétől szabadulni igyekeztek. Ez gyengítette ezen országok fizetőeszközeit, így a magyar forintot is. A felszabaduló pénzeket aztán a biztonságosnak gondolt svájci frankba fektették. A svájci jegybank egy ideig ellenállt június 17-én megelégelte a hiábavaló próbálkozást és bejelentette: nem lép közbe a piacon.

Végül azonban a svájci jegybank meggondolhatta magát. A devizakereskedők azt suttogják, mégis belépett a piacra és nagy mennyiségű frankot adott el euróért. Így a megállíthatatlannak tűnő árfolyamemelkedés, a magyar frankhitelesek óriási szerencséjére, megtorpant. Nagy kérdés azonban, mit hoz a jövő?

Az aligha elképzelhető, hogy a pénzüket féltő befektetők néhány nap alatt meggondolták volna magukat és a biztos frankból kiszálltak volna. Mert ebben az esetben például a kockázatos részvények piacai jelentős mértékben nőttek volna. Nem így történt. Márpedig ha nem javult a hangulat, akkor a svájci jegybank beavatkozásának hatása nem lesz hosszú életű. A frankhitelesek tehát nem nyugodhatnak meg. A frank árfolyamának további csökkenése nehezen elképzelhető. Sokkal valószínűbb, hogy némi pihenő után újra emelkedésnek indul.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?