21 °C Budapest

Így menekülnek a devizahitelesek: segítenek a bankok

2010. június 30. 09:02

Viszonylag kevesen váltották át deviza alapú hitelüket forint alapúra, ha volt ilyen ügyfél, az leginkább svájci frankban adósodott el, és ettől búcsúzott -derül ki az InfoRádió körképéből.

A bankok válaszaiból az derül ki, hogy a legtöbben inkább futamidőt hosszabbítanak, hogy ne emelkedjen tovább a törlesztőrészlet.

Az Erste Banknál 2009 eleje óta mindössze néhány tucatnyian voltak azok a svájci frank hitelesek, akik forint alapúra váltották banki tartozásukat.

A K&H-nál is elenyésző a forintra váltások száma, a CIB-nél mintegy 10 ezer saját konstrukciójú hitelátütemezést végeztek eddig, ám az nem tudható, hogy ebben van-e és milyen arányban devizáról forintra való átállás.

Szinte mindegyik banknál hangsúlyozták: ha emelkedett is a devizahitel törlesztőrészlete, a forintra való váltással lényegében realizálná az ügyfél az árfolyamon elszenvedett veszteségét, és láthatóan eddig kevesen akadtak olyanok, akik hajlandóak voltak ezt megtenni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden megkérdezett pénzintézetnél konkrét adósvédelmi intézkedéseket hoztak, és ezzel élnek is az ügyfelek, ha szükséges. Az OTP a futamidő meghosszabbításon túl átmeneti havi törlesztés csökkentést, illetve törlesztés felfüggesztést is ajánl. Az Erste-nél hitelbiztosítás köthető az előre nem látható fizetési problémák megelőzésére, az MKB Bank az ügyfél, illetve családja vagyoni helyzetéhez igazítja a törlesztőrészlet nagyságát, cserébe futamidőt hosszabbít, és tőkemoratóriumot is választhat a bajba került adós.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 16:32
A honatya így akarta kifejezésre juttatni, hogy a megszűnés „bárkit, bármikor utolérhet”, nem csak a...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?