12 °C Budapest

Így menekülnek a devizahitelesek: segítenek a bankok

2010. június 30. 09:02

Viszonylag kevesen váltották át deviza alapú hitelüket forint alapúra, ha volt ilyen ügyfél, az leginkább svájci frankban adósodott el, és ettől búcsúzott -derül ki az InfoRádió körképéből.

A bankok válaszaiból az derül ki, hogy a legtöbben inkább futamidőt hosszabbítanak, hogy ne emelkedjen tovább a törlesztőrészlet.

Az Erste Banknál 2009 eleje óta mindössze néhány tucatnyian voltak azok a svájci frank hitelesek, akik forint alapúra váltották banki tartozásukat.

A K&H-nál is elenyésző a forintra váltások száma, a CIB-nél mintegy 10 ezer saját konstrukciójú hitelátütemezést végeztek eddig, ám az nem tudható, hogy ebben van-e és milyen arányban devizáról forintra való átállás.

Szinte mindegyik banknál hangsúlyozták: ha emelkedett is a devizahitel törlesztőrészlete, a forintra való váltással lényegében realizálná az ügyfél az árfolyamon elszenvedett veszteségét, és láthatóan eddig kevesen akadtak olyanok, akik hajlandóak voltak ezt megtenni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden megkérdezett pénzintézetnél konkrét adósvédelmi intézkedéseket hoztak, és ezzel élnek is az ügyfelek, ha szükséges. Az OTP a futamidő meghosszabbításon túl átmeneti havi törlesztés csökkentést, illetve törlesztés felfüggesztést is ajánl. Az Erste-nél hitelbiztosítás köthető az előre nem látható fizetési problémák megelőzésére, az MKB Bank az ügyfél, illetve családja vagyoni helyzetéhez igazítja a törlesztőrészlet nagyságát, cserébe futamidőt hosszabbít, és tőkemoratóriumot is választhat a bajba került adós.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06