17 °C Budapest

Frankhitel: napról napra növekvő törlesztőrészletek

Pénzcentrum
2010. június 29. 17:32

Sosem kellett még ennyi forintot adni a svájci frankért. Tegnap a helvét deviza árfolyama majdnem elérte a 217 forintot. Ez rövid időn belül a sokadik rossz hír a frankhitelt felvett magyaroknak, hiszen a frank szárnyalása a törlesztő részletek emelkedésével jár. Ráadásul arra egyhamar nem lehet számítani, hogy az árfolyam visszatér a 200 forintos szint alá.

A törlesztőrészletek emelkedni fognak, ám ezen kívül nem sok minden változott a svájci frankkal kapcsolatban. A közép-kelet európai országokból érkező rossz gazdasági hírek miatt a befektetők jelentős része minden itteni érdekeltségétől szabadulni igyekszik és az így felszabaduló pénze egy részét a "betonbiztosnak" tartott svájci frankba fekteti. Mindez a régiós devizák (forint, zloty, román lej stb.) gyengülését és az alpesi pénz erősödését okozza. Ezt a folyamatot a drága franknak nem örülő svájci jegybank fékezte, de a közelmúltban felhagyott a meddő próbálkozással. A döntés újabb lendületet adott a frank erősödésének, ennek a levét isszák most a magyar devizahitelesek.

Nagy kérdés, meddig tart a mostani frankerősödés. A devizapiac ismerői szerint az biztos, hogy egy jó darabig nem megy 200 forint alá az árfolyam és az is elképzelhető, hogy újabb csúcsokat dönt. A pakliban benne lehet egy 230-240 forintos frankárfolyam is. A helyzet akkor változhat, ha a befektetők elhiszik: nincsen nagy gond sem az Európai Unió egészével, sem Magyarországgal. Ebben az esetben ugyanis bátran mernek itteni részvényeket, állampapírokat, devizát vásárolni, ami az euró és a forint erősödésével járhat.

Bármilyen riasztó is a frankhitelesek helyzete, a legjobb, ha kiböjtölik a nehéz időket. A hitelek forintra váltása esetén ugyanis bezsebelik a hitel felvétele és a mostani frankárfolyam különbözetét veszteségként. Az új hitelszerződés megkötése költséges, ráadásul egy ilyen lépéssel elvesztik annak az esélyét is, hogy a gazdasági helyzet rendeződésével párhuzamosan törlesztőrészleteik csökkenésnek induljanak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?