20 °C Budapest

Frankhitel: napról napra növekvő törlesztőrészletek

Pénzcentrum
2010. június 29. 17:32

Sosem kellett még ennyi forintot adni a svájci frankért. Tegnap a helvét deviza árfolyama majdnem elérte a 217 forintot. Ez rövid időn belül a sokadik rossz hír a frankhitelt felvett magyaroknak, hiszen a frank szárnyalása a törlesztő részletek emelkedésével jár. Ráadásul arra egyhamar nem lehet számítani, hogy az árfolyam visszatér a 200 forintos szint alá.

A törlesztőrészletek emelkedni fognak, ám ezen kívül nem sok minden változott a svájci frankkal kapcsolatban. A közép-kelet európai országokból érkező rossz gazdasági hírek miatt a befektetők jelentős része minden itteni érdekeltségétől szabadulni igyekszik és az így felszabaduló pénze egy részét a "betonbiztosnak" tartott svájci frankba fekteti. Mindez a régiós devizák (forint, zloty, román lej stb.) gyengülését és az alpesi pénz erősödését okozza. Ezt a folyamatot a drága franknak nem örülő svájci jegybank fékezte, de a közelmúltban felhagyott a meddő próbálkozással. A döntés újabb lendületet adott a frank erősödésének, ennek a levét isszák most a magyar devizahitelesek.

Nagy kérdés, meddig tart a mostani frankerősödés. A devizapiac ismerői szerint az biztos, hogy egy jó darabig nem megy 200 forint alá az árfolyam és az is elképzelhető, hogy újabb csúcsokat dönt. A pakliban benne lehet egy 230-240 forintos frankárfolyam is. A helyzet akkor változhat, ha a befektetők elhiszik: nincsen nagy gond sem az Európai Unió egészével, sem Magyarországgal. Ebben az esetben ugyanis bátran mernek itteni részvényeket, állampapírokat, devizát vásárolni, ami az euró és a forint erősödésével járhat.

Bármilyen riasztó is a frankhitelesek helyzete, a legjobb, ha kiböjtölik a nehéz időket. A hitelek forintra váltása esetén ugyanis bezsebelik a hitel felvétele és a mostani frankárfolyam különbözetét veszteségként. Az új hitelszerződés megkötése költséges, ráadásul egy ilyen lépéssel elvesztik annak az esélyét is, hogy a gazdasági helyzet rendeződésével párhuzamosan törlesztőrészleteik csökkenésnek induljanak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?