Már búcsúznak a bankok a devizahitelektől

Pénzcentrum
2010. július 1. 08:00

Július 1-jétől devizahitelre nem lehet bejegyezni Magyarországon jelzálogjogot - jelentette be tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, ugyanakkor a már elindított hitelügyletek és a hitelkiváltások sorsa még kérdéses. Bár az MNB legfrissebb, májusi statisztikáiban szerepelnek még deviza alapú jelzáloghitelek, a fenti bejelentés miatt ez minden bizonnyal jó időre utolsó cikkeink egyike, melyben újonnan kihelyezett deviza alapú jelzáloghitelekről hírt adunk. A statisztikák azt mutatják, a magyarországi jelzáloghitelezés májusban is rossz bőrben volt, s az egyre nagyobb szeletet kihasító forinthitelek nem tudják egyelőre betölteni a devizahitelek mögött hagyott űrt. A bankadó pedig kiszámíthatatlan folyamatokat generálhat a hitelpiacon.

2010.06.30 16:53
Matolcsy: még nincs bankadó-döntés, holnap vége a deviza jelzálog-hitelnek


Az alábbi ábrán látható: több mint egy éve már inkább törleszti a lakosság a devizahitelét, mintsem felvenné. Májusban 27.4 milliárd forint volt az eltérés a törlesztés javára, a teljes hitelállományban pedig 5.5 milliárd forint.


A forinthitelek ugyanakkor egy évvel korábbi formájukat mutatják, ekkor vezette ki a Bajnai-kormány a korábbi lakáshitel-támogatási programot. Tranzakciós alapon számolva most májusban 21.9 milliárddal haladta meg a forintban történő hitelfelvétel a törlesztéseket, és az új jelzáloghitelek területén 88.3%-ra nőtt a forint aránya a teljes kihelyezésen belül az egy hónappal korábbi 69.5 és a két hónappal korábbi 42.3%-hoz képest. Látványos és dinamikus tehát a forinthitelek térnyerése a devizahitelekkel szemben.


A teljes jelzáloghitel-kihelyezés azonban így is rettentően alacsony, továbbra sem vette át a forint a deviza alapú finanszírozás korábbi jelentőségét. Az elmúlt öt évben mindössze egyszer, idén januárban volt olyan alacsony a magyar bankok által újonnan kihelyezett jelzáloghitelek összege, mint májusban. A 31.37 milliárd forintnyi új kihelyezésből 18.3 milliárd forint volt lakáshitel. A forint alapú új lakáshitelek összege ugyan folyamatosan nő az utóbbi néhány hónapban, de ezt normál esetben akár az időjárással is magyarázhatnánk.


A 18.3 milliárd forintnyi új lakáshitelnek 77%-át, 14.1 milliárd forintot vett fel forintban a magyar lakosság, és szembetűnő, hogy a frankhitelek után az euróhitelek is egyre inkább eltűnnek a piacról. Ennek a májusi statisztikákban jórészt valószínűleg a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet első lépcsője a legfőbb oka: az euró alapú lakáshitelek hitel/fedezetérték (LTV) mutatója március 1-je óta nem haladhatja a 60%-ot, szemben a forinthitelek 75%-ával. A frankhitelek maximum 45%-os LTV-mutatója pedig gyakorlatilag eltűntette a frankhitelt a magyar lakáspiacról: csak néhány tíz ügyfél választhatta ezt a megoldást, hisz a teljes frank alapú lakáshitel-kihelyezés mindössze félmilliárd forint volt. A bankok közül utolsóként az AXA is bejelentette: felhagy a frankhitelezéssel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A devizahitelek visszaszorulása ellenére a bankok hitelportfóliójában továbbra is meghatározó szerepet játszanak a devizahitelek, ezen belül is a frankhitelek. A bankok lakáshitel-állományában a frank- és jenhitelek aránya csaknem 58%-os, az euróhiteleké pedig 6%-os. A frank szakadatlan erősödése a forinttal szemben ezért nem csupán egyes frankhitelesek számára jelent megnövekedett terhet, hanem azonban bankok számára is, amelyeknek aközben, hogy folyamatos frankfinanszírozást kell e hitelek mögé tenniük, az árfolyamkockázat miatt megnövekedett nemfizetési aránnyal is szembe kell nézniük. A forint gyengülése miatt ráadásul a banki devizahitel-állomány forintban számított összege is nő.


Nem csupán a devizahitelek állománya, de a devizahitelek kamatelőnye is csak lassan olvad a magyar bankoknál. A forint alapú lakáshitelek átlagos hitelköltsége májusban 10.42% volt, ami az elmúlt hónapok meredek esése ellenére is 4.4 százalékponttal magasabb egy átlagos frankhitel hitelköltségénél. Az euróhitelekkel szembeni hátrány csaknem pontosan 2 százalékos. A bankok közül többen már vonzó kamatozású forinthitelekkel léptek a piacra, ám a devizahitelek folyamatos árfolyamkockázatával szemben ezeknél a magasabb kamatkockázatot és az eurócsatlakozás idejére összpontosuló árfolyamkockázatot is mérlegelik az ügyfelek.


A fogyasztási hitelek körében szintén fennáll a devizahitelek kamatelőnye (tíz százalékpont körüli), ám a forint dominanciája ezek körében még nagyobb, mint a lakáshiteleknél. A kihelyezett fogyasztási hitelek összege közel másfél éve 30 milliárd forint környékén mozog.


Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?