A svájci frank áldozatai: egy somogyi község sem bírta tovább

Pénzcentrum
2010. július 7. 09:17

Csődbe vitte felerészben svájcifrank-alapú hitele Nemesvidet, ahol a pénzügyi gondnok pedig már a település értékesíthető vagyonát lajstromozza - közli a Népszabadság.

Négy éve 320 millió forintos hitelt vett fel csatornaberuházáshoz az apró somogyi közs ég, Nemesvid, ám belebukott a kölcsönbe. A község csődbe ment. Szigorú felügyelet mellett is csak a legszükségesebbekre költhet az elöregedő, évről évre nagyobb munkanélküliséggel küszködő község. Az önkormányzati intézmények dolgozóinak bérére, segélyre futja, de a képviselőknek már tiszteletdíj nélkül kell dolgozniuk, fejlesztésre, eszközbeszerzésre nincs pénz, s még a községi kisbuszt is saját zsebből tankolja a polgármester, ha nagy szükség van a járműre.

Nemesvid a szomszédos Somogysimonyival csatornázásba kezdett 2006-ban. A munkálatok mintegy kilencszázmilliós költségéből 560 milliót pályázati pénzből állt a két község, a fennmaradó részt pedig saját forrásból biztosították. Nemesvidre jutott az összeg nagyobb része, csaknem 320 millió forint.

Húsz évre 320 milliós - felerészben svájcifrankalapú - hitelt vett fel az önkormányzat. A törlesztés meghaladta a falu teljesítőképességét. Már tavaly is csak az önkormányzati minisztérium egyszeri segítsége mentette meg a falut a csődtől, holott akkor még csupán a kamattörlesztést, évi 30 milliót kellett fizetni.

Időközben a gazdasági válság miatt bezárt a község egyetlen nagy munkáltatója, a majd száz embert foglalkoztató, elektronikai kábeleket gyártó cég. Emiatt csökkent a falu adóbevétele, a munka nélkülivé vált helybeliek többsége pedig elmaradt a csatornarákötési díj törlesztésével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csődeljárás során a falu kizárólag a kötelező feladatokra, s csupán a gondnok jóváhagyásával költhet. Ha a hitelezővel 210 nap alatt nem sikerül megállapodni, akkor vagyonfelosztásra - azaz a falu forgalomképes ingatlanjainak, szociális bérlakásainak, termőföldjeinek, telkeinek értékesítésére - kerül sor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?