32 °C Budapest

A svájci frank áldozatai: egy somogyi község sem bírta tovább

Pénzcentrum
2010. július 7. 09:17

Csődbe vitte felerészben svájcifrank-alapú hitele Nemesvidet, ahol a pénzügyi gondnok pedig már a település értékesíthető vagyonát lajstromozza - közli a Népszabadság.

Négy éve 320 millió forintos hitelt vett fel csatornaberuházáshoz az apró somogyi közs ég, Nemesvid, ám belebukott a kölcsönbe. A község csődbe ment. Szigorú felügyelet mellett is csak a legszükségesebbekre költhet az elöregedő, évről évre nagyobb munkanélküliséggel küszködő község. Az önkormányzati intézmények dolgozóinak bérére, segélyre futja, de a képviselőknek már tiszteletdíj nélkül kell dolgozniuk, fejlesztésre, eszközbeszerzésre nincs pénz, s még a községi kisbuszt is saját zsebből tankolja a polgármester, ha nagy szükség van a járműre.

Nemesvid a szomszédos Somogysimonyival csatornázásba kezdett 2006-ban. A munkálatok mintegy kilencszázmilliós költségéből 560 milliót pályázati pénzből állt a két község, a fennmaradó részt pedig saját forrásból biztosították. Nemesvidre jutott az összeg nagyobb része, csaknem 320 millió forint.

Húsz évre 320 milliós - felerészben svájcifrankalapú - hitelt vett fel az önkormányzat. A törlesztés meghaladta a falu teljesítőképességét. Már tavaly is csak az önkormányzati minisztérium egyszeri segítsége mentette meg a falut a csődtől, holott akkor még csupán a kamattörlesztést, évi 30 milliót kellett fizetni.

Időközben a gazdasági válság miatt bezárt a község egyetlen nagy munkáltatója, a majd száz embert foglalkoztató, elektronikai kábeleket gyártó cég. Emiatt csökkent a falu adóbevétele, a munka nélkülivé vált helybeliek többsége pedig elmaradt a csatornarákötési díj törlesztésével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csődeljárás során a falu kizárólag a kötelező feladatokra, s csupán a gondnok jóváhagyásával költhet. Ha a hitelezővel 210 nap alatt nem sikerül megállapodni, akkor vagyonfelosztásra - azaz a falu forgalomképes ingatlanjainak, szociális bérlakásainak, termőföldjeinek, telkeinek értékesítésére - kerül sor.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?