0 °C Budapest

OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

Pénzcentrum
2010. február 11. 05:40

Babakötvény, Start-számla, állami támogatás Életkezdési támogatásra (közismert nevén babakötvény) minden 2005. december 31-e után született magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult, a támogatás gyarapítására szolgáló Start-számlát viszont csak minden ötödik (19,59%) gyermek szülei nyitnak. 2009-ben 98 908 baba látta meg a napvilágot hazánkban, a nagykorúvá válás után többek között tanulmányokra, lakhatásra vagy pályakezdésre felhasználható Start-számlát 23 295-en kaptak (23,55%). A kincstári számlán tartott és a Start-számlákra áthelyezett induló megtakarítások összege eléri a 21,75 milliárd forintot, amit a saját- és az önkormányzati befizetések egészítenek ki további 4-5 milliárd forinttal (Pénzcentrum becslés).

Az anyakönyvezés után a Magyar Államkincstár jelenleg 42 500 forintot ír jóvá a gyermek nevére nyitott kincstári számlán. Az összeg a gyermek 18 éves koráig az ötéves államkötvényre fizetett kamatnak megfelelően növekszik. Az összeg további gyarapításához úgynevezett Start-számla nyitható, az arra befizetett összegekre 10%-os (maximum évi 6 ezer forint) állami támogatás is jár.

A Start-számlára befizetett összeg évente maximum 120 ezer forint lehet, a számlára a magánszemélyek mellett a települési önkormányzatok is befizethetnek, de az után nem jár állami támogatás. Az állami támogatás mértéke az alapesetben érvényes 10 % helyett 20%, legfeljebb évi 12 ezer forint, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetén, állami gondozottak pedig akkor is megkapják a 12 ezer forintot, ha nincs, aki befizessen a számlájukra.

Hány milliárdja van az OTP-s babáknak? KATTINTS IDE!

A magyarországi bankok szerint az éves befizetések átlaga 50-60 ezer forintra tehető, miközben egyre többen használják ki a 120 ezer forintos maximumot. Vannak olyan szülők akik egy összegben helyezik el a megtakarítást a számlán, de a többség a havi befizetést részesíti előnyben. Fontos adalék, hogy bár a piacon elérhető a Start-számláktól magasabb kamatozású megtakarítási forma is, ezek a számlák mentesek a kamatadó alól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A számlanyitással kapcsolatos tudnivaló, hogy az a szülő, törvényes képviselő nyithatja meg, aki a családi pótlékot kapja. A pénzintézetek kérik az Államkincstár igazolását, a családi pótlékról szóló bizonylatot, a gyermek adókártyáját és a születési anyakönyvi kivonatot egyaránt. A támogatások és a hozamok nyilvántartását és jóváírását a számlavezető pénzintézet végzi.

Milliárdos vagyona van az OTP-s babáknak

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 13:59
Az Axióma kiadói hátterét látva nem lehet nagy meglepetés, milyen gondolatiságot képviselnek majd a...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem