37 °C Budapest

OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

Pénzcentrum
2010. február 11. 05:40

Babakötvény, Start-számla, állami támogatás Életkezdési támogatásra (közismert nevén babakötvény) minden 2005. december 31-e után született magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult, a támogatás gyarapítására szolgáló Start-számlát viszont csak minden ötödik (19,59%) gyermek szülei nyitnak. 2009-ben 98 908 baba látta meg a napvilágot hazánkban, a nagykorúvá válás után többek között tanulmányokra, lakhatásra vagy pályakezdésre felhasználható Start-számlát 23 295-en kaptak (23,55%). A kincstári számlán tartott és a Start-számlákra áthelyezett induló megtakarítások összege eléri a 21,75 milliárd forintot, amit a saját- és az önkormányzati befizetések egészítenek ki további 4-5 milliárd forinttal (Pénzcentrum becslés).

Az anyakönyvezés után a Magyar Államkincstár jelenleg 42 500 forintot ír jóvá a gyermek nevére nyitott kincstári számlán. Az összeg a gyermek 18 éves koráig az ötéves államkötvényre fizetett kamatnak megfelelően növekszik. Az összeg további gyarapításához úgynevezett Start-számla nyitható, az arra befizetett összegekre 10%-os (maximum évi 6 ezer forint) állami támogatás is jár.

A Start-számlára befizetett összeg évente maximum 120 ezer forint lehet, a számlára a magánszemélyek mellett a települési önkormányzatok is befizethetnek, de az után nem jár állami támogatás. Az állami támogatás mértéke az alapesetben érvényes 10 % helyett 20%, legfeljebb évi 12 ezer forint, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetén, állami gondozottak pedig akkor is megkapják a 12 ezer forintot, ha nincs, aki befizessen a számlájukra.

Hány milliárdja van az OTP-s babáknak? KATTINTS IDE!

A magyarországi bankok szerint az éves befizetések átlaga 50-60 ezer forintra tehető, miközben egyre többen használják ki a 120 ezer forintos maximumot. Vannak olyan szülők akik egy összegben helyezik el a megtakarítást a számlán, de a többség a havi befizetést részesíti előnyben. Fontos adalék, hogy bár a piacon elérhető a Start-számláktól magasabb kamatozású megtakarítási forma is, ezek a számlák mentesek a kamatadó alól.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számlanyitással kapcsolatos tudnivaló, hogy az a szülő, törvényes képviselő nyithatja meg, aki a családi pótlékot kapja. A pénzintézetek kérik az Államkincstár igazolását, a családi pótlékról szóló bizonylatot, a gyermek adókártyáját és a születési anyakönyvi kivonatot egyaránt. A támogatások és a hozamok nyilvántartását és jóváírását a számlavezető pénzintézet végzi.

Milliárdos vagyona van az OTP-s babáknak

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?