27 °C Budapest

Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? Tálcán kínálunk 1,68 millió ügyfelet

Pénzcentrum
2010. január 27. 05:45

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint december hónapban összesen 3 023 769 tételt folyósítottak, melyből 1 677 110 darab (55,46 %) postai úton, míg 1 346 659 tétel (44,54 %) bankszámlára történő utalással jutott el a jogosultakhoz. A bankok közül egyre többen rendelkeznek kimondottan a nyugdíjasok pénzügyi szokásaihoz igazított számlacsomagokkal.

Október és december között 4 384-gyel csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 11 758-cal csökkent, míg a folyószámlára történő átutalások száma 7 374 tétellel emelkedett.

A tételszám csökkenésének hátterében - az ONYF közlése szerint - az áll, hogy a nyugdíjasok körében az év végére megemelkedett a keresetkorlátozás alá esők száma, ami az ellátás szüneteltetését vonta maga után.

A helyi viszonyok és a megszokás miatt sokak számára a postai kifizetés máig kényelmesebb és kézen fekvőbb, de a banki átutalásra történő váltás sem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolnák. Vannak, akik a csekkek befizetése miatt ragaszkodnak a készpénzes kifizetéshez, pedig a bankszámlán ezeket a tételeket könnyen át lehet állítani beszedési megbízásra.

Mi a teendő, ha meghal egy nyugdíjas? Megrendítő ügyintézés

Felmérések szerint az ellátásukhoz átutalással hozzá jutó nyugdíjasok között is nagy számban akadnak olyanok, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel és inkább felveszik a nyugdíjuk egy részét készpénzben, hogy be tudják fizetni a csekkeket. Ez egyrészt költségesebb, másrészt időigényesebb megoldás, ugyanakkor egy rendszeres rutinná vált program bizonyos nyugdíjasok körében.

Az utóbbi hónapokban körvonalazódni látszik az a trend, mely szerint a frissen nyugdíjba vonult ügyfelek nagyobb arányban rendelkeznek folyószámlával. Az utolsó negyedévben fél százalékponttal emelkedett azok aránya, akik átutalással kapják az ellátásukat. Ez a gyakorlatban 13 ezerrel több utalást jelent a bankoknak, akik közül egyre többen rendelkeznek kimondottan a nyugdíjasok pénzügyi szokásaihoz igazított számlacsomagokkal.

Váltás esetén be kell fáradni valamelyik bankfiókba és nyitni kell egy folyószámlát. A bankszámlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon el kell juttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé. A folyósítás módját már a nyugdíj igénylésekor meg kell jelölni, de később az is válthat, aki korábban a postai úton történő kézbesítést jelölte meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyivel vonulnak nyugdíjba a férfiak és mennyivel a nők? Íme a számok!

Az erre szolgáló N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, valamint átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is. A nyugdíjasoknak - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - akkor is be kell jelenteni a lakcímváltozást, ha az ellátás folyósítása bankszámlára történik.

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett - mint tulajdonos vagy társtulajdonos - rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

Az ONYF tájékoztatása szerint az idei első félévben nem változik a nyugdíjak utalási rendje, a kifizetések a 2009-ben alkalmazott rend szerint történnek majd.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM