21 °C Budapest

Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? Tálcán kínálunk 1,68 millió ügyfelet

Pénzcentrum
2010. január 27. 05:45

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint december hónapban összesen 3 023 769 tételt folyósítottak, melyből 1 677 110 darab (55,46 %) postai úton, míg 1 346 659 tétel (44,54 %) bankszámlára történő utalással jutott el a jogosultakhoz. A bankok közül egyre többen rendelkeznek kimondottan a nyugdíjasok pénzügyi szokásaihoz igazított számlacsomagokkal.

Október és december között 4 384-gyel csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 11 758-cal csökkent, míg a folyószámlára történő átutalások száma 7 374 tétellel emelkedett.

A tételszám csökkenésének hátterében - az ONYF közlése szerint - az áll, hogy a nyugdíjasok körében az év végére megemelkedett a keresetkorlátozás alá esők száma, ami az ellátás szüneteltetését vonta maga után.

A helyi viszonyok és a megszokás miatt sokak számára a postai kifizetés máig kényelmesebb és kézen fekvőbb, de a banki átutalásra történő váltás sem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolnák. Vannak, akik a csekkek befizetése miatt ragaszkodnak a készpénzes kifizetéshez, pedig a bankszámlán ezeket a tételeket könnyen át lehet állítani beszedési megbízásra.

Mi a teendő, ha meghal egy nyugdíjas? Megrendítő ügyintézés

Felmérések szerint az ellátásukhoz átutalással hozzá jutó nyugdíjasok között is nagy számban akadnak olyanok, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel és inkább felveszik a nyugdíjuk egy részét készpénzben, hogy be tudják fizetni a csekkeket. Ez egyrészt költségesebb, másrészt időigényesebb megoldás, ugyanakkor egy rendszeres rutinná vált program bizonyos nyugdíjasok körében.

Az utóbbi hónapokban körvonalazódni látszik az a trend, mely szerint a frissen nyugdíjba vonult ügyfelek nagyobb arányban rendelkeznek folyószámlával. Az utolsó negyedévben fél százalékponttal emelkedett azok aránya, akik átutalással kapják az ellátásukat. Ez a gyakorlatban 13 ezerrel több utalást jelent a bankoknak, akik közül egyre többen rendelkeznek kimondottan a nyugdíjasok pénzügyi szokásaihoz igazított számlacsomagokkal.

Váltás esetén be kell fáradni valamelyik bankfiókba és nyitni kell egy folyószámlát. A bankszámlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon el kell juttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé. A folyósítás módját már a nyugdíj igénylésekor meg kell jelölni, de később az is válthat, aki korábban a postai úton történő kézbesítést jelölte meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyivel vonulnak nyugdíjba a férfiak és mennyivel a nők? Íme a számok!

Az erre szolgáló N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, valamint átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is. A nyugdíjasoknak - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - akkor is be kell jelenteni a lakcímváltozást, ha az ellátás folyósítása bankszámlára történik.

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett - mint tulajdonos vagy társtulajdonos - rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

Az ONYF tájékoztatása szerint az idei első félévben nem változik a nyugdíjak utalási rendje, a kifizetések a 2009-ben alkalmazott rend szerint történnek majd.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?