6 °C Budapest

Átdolgozza az APEH a vagyonadó-kalkulátort

Pénzcentrum
2010. január 18. 14:32

A vagyonadó-kalkulátor több hónapos csúszásával, az adatvédelmi biztos kifogásaival, valamint az állami adóhivatal dolgozóinak bérével kapcsolatban is nyilatkozott Szikora János APEH-elnök a Magyar Nemzetnek.

Nem veszi le honlapjáról az adóhivatal a vagyonadó kiszámításában segítséget nyújtó és (rendeltetésszerű használata esetén) az adózóknak egy esetleges ellenőrzés során az adóbírsággal szemben védettséget szolgáltató becsült forgalmi érték kalkulátort - válaszolta Szikora János a Magyar Nemzet kérdésére.

2010.01.14 12:02
Kifogásolja az APEH-kalkulátor működését az adatvédelmi biztos

Az ombudsmani állásfoglalás a kalkulátor továbbfejlesztésére nyújt iránymutatást, az adóhivatal pedig végre fogja hajtani a szükséges változtatásokat - tette hozzá az APEH-elnök.

Ezeket módosítja az APEH

A kalkulátorban végrehajtásra kerülő egyik változtatás az lesz, hogy az APEH honlapjára látogatóknak a jövőben már nem lesz szükségük adózási azonosító számuk megadására ahhoz, hogy böngészhessenek a számológép által becsült adatok között. Az adatok érvényes naplózásához, valamint az elektronikusan küldött hivatalos APEH-becsléshez azonban továbbra is meg kell majd adni az adózóknak valós adóazonosító jelüket illetve adószámukat.

2010.01.11 16:03
Csak az elmentett adatok védenek a vagyonadó-kalkulátor használatakor

További lépés lesz az adóhivatal részéről, hogy nyilvánosságra hozzák a kalkulátor által használt számítási módszert is. Ezzel szemben nem lesz nyilvános az adóhivatali becslések alapjául szolgáló 800 ezer illetékadatot tartalmazó adatbázis, és nincs hír arról, hogy a tárolt személyes adatok minősége érdekében az adatokat elmentő felhasználók megfelelő módon kerülnek-e azonosításra a jövőben.

Az adóhivatalnak várhatóan egy-két hétre van szüksége a változtatások megvalósítására.

Miért csúszott ilyen sokat a számológép publikálása?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az APEH-elnök az interjúban kiemelte, hogy az adóhivatali szakemberek a megszabott határidőre - november 15-ére - elkészítették a működőképes kalkulátort, azonban a rendszert ellenőrizniük kellett. A Pénzügyminisztérium kérésére pedig néhány nagy ingatlanértékesítési adatállománnyal rendelkező külső céget is bevontak, így az ellenőrzési folyamat elhúzódott.

A vagyonadó-bevallásokkal kapcsolatos ellenőrzésekről az adóhivatal elnöke elmondta, hogy a vizsgálatokra fordított erőforrások mértékét a februárban publikálásra kerülő 2010-es ellenőrzési irányelveiben fogja közzétenni az adóhivatal. A törvényi felhatalmazásuk megvan az ingatlanadó helyszíni ellenőrzésre, de még ha élnek is ezzel az eszközzel, csak az ingatlanadóztatással összefüggésben fogják felhasználni az ingatlan szemlézése során az ellenőrök birtokába jutott információkat - ígérte Szikora János, és hozzátette, hogy egy új adónem bevezetésekor inkább önkéntes jogkövetésre próbálnak ösztönözni, mintsem az adózók ellenőrzésére helyezik a hangsúlyt.

Mi lesz az apehosok bérével?

Az idén lecsökkent adóhivatali jutalmakkal kapcsolatban az APEH-elnök elmondta, hogy a válság miatt nem teljesültek az előzetes tervek, a munkatársak pedig nem kapták meg a korábbi években megszokott - jutalomként titulált - mozgó bérüket, a Pénzügyminisztérium csupán plusz egyhavi bruttó bér kifizetését engedélyezte karácsony előtt.

A lap azon kérdésére, hogy nem tartja-e igazságtalannak, hogy az APEH-dolgozók évente bruttó 193 250 forint cafeteria juttatásban részesülnek, míg a PM-ben ez az összeg közel 600 ezer forint, Szikora János azt válaszolta, hogy a mozgóbérezéssel együtt az adóhivatali kifizetések már meghaladhatják más szervezetek extra juttatásait.

A Portfolio kérdésére korábban Oszkó Péter pénzügyminiszter az APEH alkalmazottaiknak kifizetésre kerülő bruttó nagyjából 193 ezer forintos cafeteria juttatást jelentős újításként értékelte, amelyet személyesen is támogatott. Lapunk azonban adóhivatalhoz közeli információkból úgy értesült, hogy a hivatalnál már 2009-ben is adtak fejenként havi 6000 forintnyi hideg étkezési utalványt, amely éves szinten összesen 72 ezer forintot jelentett.

Ezenkívül informátorunk azt is megjegyezte, hogy a pletykák szerint a köztisztviselőknek járó ruhapénz is megszűnhet az idei évtől. Számottevően tehát nem fog változni a béren kívüli juttatások mértéke az APEH-nál. A cafeteria elemek ugyanis (az internetutalványtól eltekintve) legalább 25% adóterhet viselnek, aminek következtében - az internetre nem költő - adóhivatali munkatársak éves szinten legfeljebb 154 600 forint cafeteria juttatást költhetnek el. Ennek az összegnek nagyjából a fele már tavaly is rendelkezésükre állt, a másik fele pedig a feltételezések szerint megszűnő ruhapénzt kompenzálhatja. Az APEH-elnök által felemlegetett mozgóbér pedig - mint már megtapasztalhatták az adóhivatali dolgozók - koránt sem biztos juttatás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem