14 °C Budapest

Vagyonadó: a szlovák rendszámú kocsik is adóznak

Pénzcentrum
2010. január 12. 08:47

A vagyonadó nem csak a lakóingatlanokra, hanem a nagy teljesítményű - köztük a magyar tulajdonossal rendelkező, de szlovák rendszámmal futó - személyautókra is kiterjed. Kérdés, hogy ez a rendelkezés felveti-e a kettős adóztatás lehetőségét, aminek a Népszabadság járt utána.

Az északi szomszédunknál bejegyzett, de magyar tulajdonban lévő gépkocsik számáról nincs pontos adat, a szakemberek 7-10 ezer körülire becsülik ezek számát.

Szlovákiában nincs különadó a nagyobb teljesítményű gépjárművekre, ugyanakkor a vállalkozók a szolgálati autóként használt személyautójuk után évente úthasználati adót fizetnek, amit a motorok lökettérfogata alapján számítanak ki (az éves díj 100-tól 130 euróig terjed). Ennek befizetése a feltétele annak, hogy az érintettek a szolgálati útjaikat költségként elszámolhassák (de maximum a lefutott kilométerek 80 %-át). A kettős adóztatás veszélye ezek alapján nem áll fenn.

Ingatlanadó egyébként régóta létezik a szlovákoknál. Ezt minden évben a helyi önkormányzatok vetik ki, a lakások területe, más területek, továbbá a háztáji és más földek minősége és nagysága alapján. A fővárosban egy belvárosi lakásért négyzetméterenként 0,399 eurocentet, a saját garázsért négyzetméterenként 1,594 eurót, nem lakásként szolgáló területért négyzetméterenként 0,797 euró ingatlanadót kell fizetni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem