15 °C Budapest

Oszkó a vagyonadóról: a rendszer működőképes

Pénzcentrum
2010. január 15. 11:02

Szép számmal kapott a Portfolio.hu olvasóitól vagyonadózáshoz kapcsolódó kérdéseket is a tegnapi 3 órásra húzódó online interjújában Oszkó Péter pénzügyminiszter. A kérdezők részben saját ügyeikben kértek tanácsot a pénzügyi tárca vezetőjétől, részben pedig az adónem kidolgozását, igazságosságát firtatták.

2010.01.15 08:56
Oszkó: kényszerpályán halad Magyarország

A pénzügyminiszter tegnap délelőtt negyed tízkor kezdett el válaszolni az olvasók által az elmúlt napokban a Portfolio oldalán feltett kérdésekre. Az első vagyonadózással kapcsolatos kérdés az volt, hogy vajon az APEH számológépe figyelembe veszi-e az elmúlt időszak gazdasági válsága miatt bekövetkezett általános ingatlanár-csökkenést.

A miniszter válaszában kiemelte, hogy az adóhatóság az elmúlt két évre visszamenőleg mintegy 800 ezer illetékkiszabást is felhasznált a számológép elkészítéséhez. Ennek köszönhetően a kalkulátor figyelembe veszi, hogy az ingatlan az ország mely területén helyezkedik el, és az ingatlan méretéhez is kapcsol egy korrekciós tényezőt ("azaz nem azonos négyzetméter áron számolja a kisebb és a nagyobb területű ingatlanokat"). Ezeken kívül - folytatta a miniszter - számol az adózók által megadott korrekciós tényezőkkel, valamint a válságra tekintettel egy általános százalékos értékkel csökkenti a becsült árakat.

A vagyonadó-fizetési kötelezettség 30 millió forintos adóalaphatárának igazságosságát firtató kérdésre, a miniszter válaszában kifejtette, hogy Magyarországon a legtöbb lakóingatlan korábban is adóköteles volt. Első körben az önkormányzatok adóztatják meg a lakóingatlanokat, ezek a helyi adók a vagyonadóból levonhatóak lesznek. A miniszter hozzátette nem általánosan vagyonadó-mentesek 30 millió forintig a lakóingatlanok. A törvény csupán azoknak a lakásoknak biztosít mentességet, amelyekben a tulajdonos életvitelszerűen lakik, és még további egy ingatlannak 15 millió forintos forgalmi értékhatárig. A teljes adórendszer összességében progresszíven emelkedő adóztatást biztosít - válaszolta Oszkó Péter.

Egyik olvasónk kérdésében igazságtalannak nevezte a vagyonadó által a nagycsaládosokra rótt többletterheket. Válaszában a miniszter hangsúlyozta, hogy a törvénybe beépítésre került egy, a nagycsaládosok helyzetén könnyítő adókedvezmény is, ami a harmadik gyermektől kezdve gyermekenként 15% adókedvezményt biztosít.

(Erről részletesebben a Portfolio következő cikkében olvashat:
2009.12.11 04:45
Így adózol jövőre - Ingatlanok után fizetendő vagyonadó)

Arra a kérdésre, hogy a miniszter helyesnek találja-e, hogy az APEH-kalkulátorral bárki kérhet bármely ingatlan értékére becslést Oszkó Péter úgy válaszolt, hogy nem tartja indiszkrétnek a kalkulátor működését, mivel a számológép csak becsült értékeket számol.

A forgalmi értéket becslő kalkulátor pontosságára adott válaszában a miniszter hangsúlyozta, hogy több ezres állományon végzett tesztelés során az derült ki, hogy a számológép hozzávetőlegesen pontos eredményt ad. Természetesen vannak alul- és felülbecsült lakóingatlanok is, ez annak köszönhető, hogy "egy matematikai algoritmusokra épülő kalkulátor a pontos piaci értéket nem lehet képes meghatározni." - nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Egy kérdező az után érdeklődött a pénzügyminiszternél, hogy azok számára, akik nem tudják fizetni a vagyonadót, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a teher enyhítésére. A miniszter kifejtette, hogy az általános szabályok szerint az adóhatósághoz intézett kérelemre lehetőség van az adó részletfizetésére (szélsőséges esetben akár az adó elengedésére is). Maga a vagyonadó törvény pedig külön kérelemre a nyugdíjasoknak, álláskeresőknek, és - örökölt lakás után - kiskorúaknak az adófelfüggesztés lehetőségét kínálja.

Több kifogás érkezett az olvasóktól azzal kapcsolatban, hogy a lakóingatlanokra kivetett vagyonadó alapja nem csökkenthető az ingatlant terhelő hitelekkel. Oszkó Péter ezeknél a kérdéseknél azt válaszolta, hogy egyrészt azért nem alkották meg úgy a törvényt, hogy az adóalapot csökkenteni lehessen a lakóingatlant terhelő jelzáloghitellel, mert félő volt, hogy a vagyonadó fizetésére kötelezettek egy jelentős része az adóalap eltüntetése érdekében fordult volna a bankokhoz, ami tovább növelte volna az ingatlanokra felvett hitelek számát és nagyságát. A miniszter továbbá hangsúlyozta, hogy a 2010-es személyi jövedelemadó-csökkentés kiegyensúlyozza a vagyonadó által generált többletterhet azoknál az adózóknál, akik korábban legális jövedelmükből képesek voltak nagy összegű jelzáloghitelt is törleszteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy feltett kérdésére Oszkó Péter azt válaszolta, szinte lehetetlennek tartja, hogy a választások után hivatalba lépő új kormánynak elég ideje legyen május 20-a előtt bármilyen jogot alkotni vagy eltörölni - így a vagyonadóról szóló törvény is hatályban marad, ha átmegy az alkotmányossági szűrőn.

A miniszter elmondta, hogy a törvény utólagos eltörlése nagyjából 50 milliárd forinttal csökkentené az idei költségvetési bevételeket, amit - Oszkó személyes véleménye szerint - "számos célra és módon értelmesebben is el lehetne költeni."

Arra a kérdésre, hogy miért kellett ilyen gyorsan és felelőtlenül belevágni és véghezvinni egy vagyonadó bonyolultságú jogszabály megalkotását, Oszkó Péter azt a választ adta, hogy a munkát nem most kezdték az adózási szakemberek. "A törvényen dolgozó szakértő kollégák nem most és nem rohanva raktak össze egy szabályozási koncepciót, hanem lényegében a kilencvenes évek vége óta gondolkoznak értékalapú ingatlanadóztatási koncepciókon" - írta az online felületen a miniszter. Oszkó Péter hozzátette, hogy a jogszabály megalkotása során a minisztériumnál figyelembe vették az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit is, ezért is bízik benne, hogy a törvény kiállja az alkotmányossági próbát.

Az elmúlt időszakban a minisztérium célja az volt, hogy kijavítsa az ország versenyképességi hátrányát okozó - többek közt az adórendszerben megmutatkozó - hibáit. Ennek érdekében szükség volt a túladóztatott munkából származó jövedelmek terheinek csökkentésére. A személyi jövedelemadó és a járulékok csökkentésére azonban először meg kellett találni a fedezetet, részben erre szolgál a vagyonadó bevezetése - válaszolt a feltett kérdésre a miniszter.

A másik ok, amiért mindenképpen be akarták fejezni 2010-re a vagyonadóval kapcsolatos munkát a minisztériumnál, hogy a választások után már szakmai érveket ne lehessen felhozni a törvénnyel és az adónemmel szemben, annak megtartása vagy eltörlése pusztán politikai akarat kérdése legyen - hangsúlyozta a miniszter.

A pénzügyminiszter fél egy előtt két perccel fejezte be a kérdések megválaszolását. Idő hiányában a több mint 120 feltett kérdés közül 45 kérdezőnek adott választ. Záró soraiban Oszkó Péter megköszönte a kérdéseket, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben lesz még alkalma a beszélgetés folytatására.

Oszkó Péter korábbi online interjúit az alábbi linkekre kattintva érhetik el:

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm