20 °C Budapest

Lázadás a kódex ellen - "Kettészakadhat a bankrendszer"

2009. szeptember 18. 12:55

Nem írja alá a banki magatartási kódexet az AXA, hacsak nem kényszerítik erre, ugyanis értelmetlennek tartja az új szabályozást - közölte Szekeres Tibor, az AXA csoport Magyarország országigazgatója a Magyar Rádióval. Más bankok is hasonló lépésre szánhatják el magukat, miközben a PSZÁF szerint aki nem csatlakozik, a nyilvánosság szankciójának veti alá magát.

Egyes bankok úgy érzik, hátrány érheti őket a kódex miatt, és ez Szekeres Tibor szerint "hasadást okozhat a bankrendszerben". Úgy véli, fölösleges terheket ró a kódex a hitelnyújtókra, miközben a piac most is kellően szabályozott, és a hatályos jogszabályok mellett nincs szükség újabb szabályra. Az AXA mindig tisztességesen járt el az ügyfelekkel - mondta.

Az állam a felelős a globális válságtól részben független magyar válságért, és nem a hitelnyújtók - hívta fel a figyelmet Szekeres, aki szerint a kódex pótcselekvés az állam részéről. "A kódex egy koncepciódokumentum, nincsenek benne részletek, senki nem érti. A jelenlegi szabályokat kellene rendesen betartani, ezzel a kódex-szel csak fokozzuk a káoszt". "Alakul az alá nem írók egységes fellépése, kettészakadhat a bankrendszer. Előfordulhat, hogy a kódexet elutasítók közösen lépnek fel, ha hátrány éri őket az újabb dokumentum miatt."- tudósít az MR Online Szekeres nyilatkozatáról.

Szekeres jogi lépéseket, "hitelrontást" is kilátásba helyezett, amennyiben az AXA-t feketelistára teszik a kódex be nem tartása miatt. Binder István, a PSZÁF szóvivője ugyanakkor megerősítette: "Aki nem csatlakozik, a nyilvánosság szankciójának veti alá magát".

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?